Artikel

Fakturaguide: Börja fakturera!

Om du har investerat i en en fin kamerautrustning och dessutom vet hur du ska använda den så kanske det kan locka att försöka tjäna lite pengar på sina fotografier. Har du inget företag kan det vara svårt att ta betalt för dessa. Vi guidar dig genom djungeln av alternativ.

Är man en duktig hobbyfotograf och gärna visar sina bilder är det inte ovanligt att man får förfrågningar om att fotografera olika mindre uppdrag. Men bara för att man får några uppdrag här och var betyder det inte att man vill säga upp sig från sitt vanliga jobb och kasta sig ut i frilanshavet för att pröva sin flytkraft med ett eget företag. Själva fotograferingen är det som man, i dessa situationer, oftast har koll på.

Hur man ska ta betalt är däremot inte lika självklart. En del tar kanske en femhundring i handen och så är det bra med det. Men ska man göra det lite oftare eller efter konstens alla regler så bör ju skatter, moms och annat också betalas in. Då blir det helt plötsligt lite bökigare, framförallt om man inte, som en del gör, startar ett eget företag att driva vid sidan av sitt vanliga jobb. Ett eget företag behöver inte innebära ett stort eller jobbigt steg, men det är inte alla som vare sig vill, kan eller orkar sätta sig in i proceduren att registrera ett företag och sköta dess finanser när så behövs. Därför har en marknad för företag som tillhandahåller alternativ för dem som vill tjäna en slant på sin hobby utan att behöva ta hand om pappersplocket.

Vad är det som händer egentligen?

Principen är densamma hos alla dessa tjänster: du utför det arbete som planerat men sedan går du till den tjänst du valts hemsida och skriver in fakturauppgifterna där. De fakturerar sedan din kund och betalar ut lön efter att ha dragit av alla arbetsgivaravgifter, skatter och momsen. De tar givetvis en liten del själva också, resten får du ut som lön. Det som skiljer sig mellan de olika tjänsterna är dels hur många procent av din ersättning det kostar att utnyttja den. När du får dina pengar och hur mycket de drar i skatt. Sedan finns det andra små skillnader, men de märks inte lika mycket för dig som normalanvändare.

Det som händer rent praktiskt är att under den tid som du fakturerar för blir du projektanställd hos det företag som du anlitar för att sköta din fakturering. Det innebär att de måste betala in arbetsgivaravgifter för dig, även skatt och moms. De tar även hand om att skicka ut fakturan till kunden. Företaget du anlitar står så att säga för din F-skattsedel. Det är den här paketlösningen du betalar för att slippa hantera.

Finns det någon baksida?

Givetvis gör det det, som med alla genvägar finns det ett mörkt moln som hovrar någonstans där ovan. I det här fallet består detta moln dels av minskade intäkter för det arbete du utför eftersom en viss procent försvinner till företaget som tar hand om ditt pappersarbete. Men det gör det även lite krångligare att köpa in utrustning för intjänade men ej skattade pengar vilket är en av fördelarna med att driva ett eget företag.

Firmify

Firmify är det alternativ som har den lägsta avgiften av de vi har tittat på. 5% drar de av från det du fakturerar, det finns då givetvis en liten nackdel med detta. De betalar nämligen inte ut lönen förrän 5 dagar efter det at fakturan betalats från din kund. Om du behöver få in pengarna snabbt så är det kanske inte det bästa alternativet, men om du istället vill få in så mycket pengar som möjligt är det kanske ett alternativ värt att överväga. De betalar även i en förhållandevis låg schablonskatt på 27% vilket innebär att du får ute lite mer pengar på en gång.

Cool Company

Liksom Firmify betalar Cool Company ut din lön först när dina fakturor är betalda av kunderna, du kan däremot välja om kunden ska få 10, 15 eller 30 dagars betalningsvillkor. Cool Company tar dock ut en lite högre avgift än firmify, 5,98. Men Cool Company har även ett alternativ för dig som behöver få ut dina pengar lite snabbare, xp express Pay. Här får du ut pengarna samma dag som fakturan godkänts och företagets kreditvärdighet kollats upp mot en extra avgift på 1,47%. På Cool Company kan du välja din skattesats utifrån ett par olika schabloner vilket gör att du kan avgöra om du vill få ut mer pengar nu och betala restskatt senare eller få mindre nu och mer senare.

F-bolaget

Av de fyra tjänster vi undersökt är f-bolaget det som har den högsta avgiften på 7%. Även här får du ut dina pengar först när fakturan betalats av din kund. f-bolaget gör löneutbetalningar på onsdagar och du har därmed dina pengar på fredag morgon samma vecka. Om du fakturerar mycket kan du dock glädja dig åt att de har ett maxtak för avgifter de tar ut från dig varje år, denna maxavgift är 25000 kronor. Vill du fakturera via f-bolaget måste fakturabeloppet ligga på minst 5000 konor. f-bolaget följer skattetabellen för din kommun istället för att använda en schablon när de drar kommunalskatt från din bruttolön.

Frilans Finans

Frilansfinans är den enda tjänsten som har som standard att betala ut lönen 5 dagar efter det att fakturan blivit godkänd. Med andra ord behöver du inte vänta på att kunden ska betala in pengarna. De har även ett alternativ där du kan få ut pengarna samma dag som fakturan rapporteras in, men då kostar det 1,5% extra utöver de 6% som de tar i vanliga fall. Vid expressutbetalning måste fakturan också vara godkänd utan anmärkning enligt Frilans Finans system.