Intervju

Alejandro Chaskielberg – gör natt till dag

Bilderna rör sig i gränslandet mellan det dokumentära och fiktiva, och är ofta fotograferade mitt i natten. Men för den argentinske fotografen Alejandro Chaskielberg är det ändå människorna som är den största utmaningen. »Jag behöver övertyga dem om att stå på en viss plats i två till tre timmar under för­beredelserna och sedan stå helt stilla i fem ­till tio minuter medan bilden exponeras.«

Den lite osäkra inledningen på sommaren tycks ha gett vika, i alla fall för den här dagen när Alejandro Chaskielberg tittar ut över ett soligt Värtahamnen i Stockholm.

– Mitt första intryck när jag kom igår är att svenskar verkar vara väldigt glada och att de gillar att vara ute på stans gator för att festa, säger Alejandro.

Jag tänker på den rekordregniga och kalla våren som har passerat och förklarar för Alejandro att det nog inte alltid är så.

– Ja men då är jag på rätt plats vid rätt tillfälle, kontrar han med ett skratt.

Han är i Sverige på uppdrag av Silja Line som under sommaren har en kampanj där de bjuder in olika fotografer från andra världsdelar för att ta bilder av kryssningsföretagets olika destinationer. Alejandro ska senare i kväll åka med Silja Symphony till Mariehamn, och därefter vidare till Åbo och Helsingfors. På alla platser kommer han att fotografera.

– Jag är själv seglare och gillar kustlandskap. Jag tycker Östersjön är ett av de vackraste haven i världen, så det ska bli spännande för mig.

 

Foto: Alejandro Chaskielberg
När Alejandro fotograferade för Silja Line blev det inte bara nattbilder eftersom kvällarna var så ljusa då. Men några skymningsbilder fick han, som här på Åland.

 

Idén bakom projektet är att Alejandro som kommer från Buenos Aires i Argentina ska se miljöerna med nya ögon. Och eftersom han knappt har hunnit läsa på något om Sverige och Finland kommer det antagligen att bli så.

– Jag har jobbat väldigt mycket under de senaste månaderna. När jag fick det här uppdraget var jag mitt i arbetet med en ny bok, därför har jag inte hunnit göra så mycket research. Men det är samtidigt intressant att vara helt främmande för de platser jag ska till. Då får jag verkligen ett första intryck när jag väl är där, och det gillar jag.

Det är en flerfaldigt prisbelönad fotograf jag har framför mig, med utmärkelser från bland annat National Geographic och Picture of the Year. Hans bilder har visats på utställningar runt om i världen, som i New York, London och Tokyo. Och det som antagligen har gett honom all framgång är hans speciella manér, att skapa bilder och port­rättera människor i nattens månljus. Men det ser han vissa svårigheter med här i norden.

– Det blir en utmaning för mig eftersom det inte är så mörkt här på nätterna just nu. Därför kommer jag nog att fotografera mer under dagarna än mitt i natten. Samtidigt blir det för mig som ett spännande sätt att återupptäcka hur jag fotograferar i dagsljus.

 

  Text

  Publicerad den

  23 jan 2016 - 06:00

  Alejandro Chaskielberg

  Ålder: 38 år.

  Bor: Buenos Aires i Argentina.

  Utrustning: Fotar med storformatskameran Sinar Norma. Använder sig även av mellanformatskameror från Mamiya och Rolleiflex. Inom det digitala blandar han olika märken, till exempel Canon eller Sony. »För min typ av bilder spelar det ingen roll vilken digitalkamera jag använder. Jag tycker nästan alla digitalkameror är likadana.« För ljussättning har han olika typer av lampor från bland annat Phoenix och Pelican.

  Webb: chaskielberg.com

  Senaste kommentarerna