Intervju

Audun Rikardsen – kreativ i vattnet

Sommarjobbet i tonåren som ringmärkare av havsörn gjorde honom besatt av de stora fåglarna. Men det var först mitt i karriären som fiskforskare Audun Rikardsen slog igenom på allvar. Som fotograf. För Kamera & Bild berättar han om förberedelserna och de hundratals timmarna för att få en perfekt bild – både över och under vattnet samtidigt.

Det tar över en månad att arrangera en intervju med norrmannen Audun Rikardsen. Det är vår och högsäsong för biologerna i den arktiska kustmiljön. Veckovis ligger de ute i fält med begränsade möjligheter till kontakt med omvärlden. 

När Kamera & Bild äntligen får tag i Audun Rikardsen sitter han, professor i arktisk och marin biologi, i en fiskegård som hans forskarteam har fått låna av fiskeföreningen i Altaälven i nordligaste Norge. Klockan är halv elva på kvällen och majdagens sista ljus lyser upp träpanelen som täcker väggar och tak i stugan. Den skäggiga mannen med det finurliga leendet i skypefönstret har precis avslutat dagens 14-timmarspass ute i älven. 

– I dag har vi fiskat lax som vi opererat in en liten dator i buken på. Laxen går om några veckor ut till havet och genom att logga temperatur och djup kan vi se vad fisken gillar för vatten ute i havet. Och genom att logga ljus kan vi se var fisken har varit under året. 

Längden på dagen bestämmer längdgrad, och tidpunkten för solens upp och nedgång bestämmer breddgrad på en grov skala. För att få tag i datorns information försöker forskarna att fiska upp samma fiskar om ett år. 

Professor Audun Rikardsen och hans doktorander får god hjälp med insamlingen av industri- och sportfiskare, som de betalar tusen kronor per fisk med deras utrustning i sig. 

På dina bilder ser det ut som att du hänger med djuren och fiskarna, som att ni har kul tillsammans. Hur kan du göra det? 

– Vid fiskbilder kan man komma nära när de är på kroken. Men kom ihåg att jag jobbar med forskning. Jag vet när och var jag kan komma nära och med vilka metoder. Det handlar både om att känna området och fiskarna samt deras beteende. Den kunskapen gör också att jag kan planera att komma till händelser precis när de händer och behöver inte chansa så mycket. 

– Med större djur som säl, valross och val handlar det om långsam tillvänjning. Man närmar sig försiktigt så att de litar på att jag inte är farlig. Då kommer man ofta till en punkt då djuren själva väljer att komma till mig. 

Tror du att vem som helst kan jobba på det här sättet? 

– Alla som håller på med foto vill ha unika bilder som skiljer sig från andras. Många åker på fotoresor och det är säkert fantastiskt men ofta kommer alla hem med likadana fantastiska bilder. Störst chans att lyckas ta unika bilder har du istället i den miljö som du känner bäst, ofta din lokalmiljö. Så genom att förlägga dina fotoprojekt i närområdet där du känner område och motiv bäst har du större möjlighet att ta unika bilder. Det kan handla om en mus, en räv eller en fisk i damm. 

Men hur kan man komma så nära en fisk som inte sitter på kroken? 

– När det gäller till exempel lax eller havsöring kan du komma riktigt nära när de står på sina revir och vaktar sin lekplats. Om du känner området där fisken står kan du använda fjärrstyrda kameror, men tänk på att använda sladd. Radiokontrollerade fjärrutlösare fungerar inte lika bra under vatten. 

Hur gör man för att fotografera över och under vattnet i samma bild? 

– Du måste få lite avstånd från objektivet till vattnet, lite luft emellan för att du ska klara att träffa vattenytan. Om objektivet ligger för nära är det svårt att träffa ytan, därför kan det vara svårt med vattentäta kameror eller undervattenshus. 

– Det enklaste sättet är att köpa ett akvarium. Istället för att stoppa fisk i och ta bilder, stoppar du kameran i akvariet och håller ner det i vattnet. Då kan du få väldigt bra splitbilder på ett billigt sätt. 

– Ett annat viktigt tips är att använda så mycket vidvinkel som möjligt, helst 16mm eller vidare. Själv använder jag ofta fisheye. Det finns också speciella undervattenskamerahus med kupoler (framför objektivet, reds. anm.) som kan användas för att ta splitbilder. 

 

  Text

  Publicerad den

  30 aug 2015 - 07:00

  Audun Rikardsen

  Ålder: 47 år.

  Bor: Skulsfjorden utanför Tromsø i norra Norge.

  Familj: Sambo.

  Yrke: Professor i biologi.

  Utrustning: Canon 5D Mark III och Canon 1DX. UV-hus från Aquatech för snorkling. Använder Fisheye och vidvinkelobjektiv. Blixtar från Canon.

  Började fotografera: Hösten 2009, men fotogra­ferade analogt under tonåren, framför allt havsörn.

  Hemsida: audunrikardsen.com

   

  Senaste kommentarerna