Intervju

Emma Svensson i sin nya roll: »Läskigt«

Under tio års tid fotograferade hon över 3000 konserter. Men sedan 2013 blir det bara ett par om året. Nu väntar andra utmaningar för Emma Svensson, även om hennes alias hänger kvar: »Rockfoto­emma«. »Det är mitt smeknamn på något sätt och kommer nog fortsätta att vara det ett tag till«, säger Emma.

I dag är Emma Svensson ett välkänt ansikte, i alla fall för många fotointresserade. En del känner till henne som grundaren av Rockfoto som har kommit att förändra hela konsertfotobranschen i Sverige. Andra känner till Emma för hennes fotoresor, kurser på Fotografiska eller hennes flitiga bloggande. Och framöver kommer säkert många få stifta bekantskap med henne som »creative director« i hennes nystartade produktionsbolag: Studio Emma Svensson. Där är de i dag sex anställda.

Men när Kamera & Bild träffade Emma för snart tio år sedan, våren 2006, då var hon inte ens säker på om hon själv skulle kunna livnära sig som fotograf: »Vi får se hur det kommer att gå. Jag har fyra månaders uppsägningstid och fungerar det inte ekonomiskt sedan så får jag ta ett nytt jobb.« 

Emma hade precis sagt upp sig från sitt jobb på McDonald’s i Uddevalla, för att satsa all sin tid på att fotografera. Jag läser upp citatet för Emma, där hon sitter i ­studion vid Telefonplan i Stockholm. Hon ler när hon hör sitt snart tio år gamla uttalande.

 

Behövde du ta något nytt jobb, eller hur gick det?

– Det som hände efter det var att jag flyttade till Stockholm där jag levde på nudlar som en fattig student. Men det blev mer och mer jobb och efter två år behövde jag inte låna lika mycket pengar från pappa. Men så flyttade jag till Malmö för att mitt ex bodde där, och då var det som att jag inte längre fanns – telefonen slutade ringa. 

»Det är på liv och död«

Emma hade i Malmö hoppats kunna fortsätta arbeta som fotograf med inriktning på konsertfoto. Men eftersom mycket inom musikbranschen utgick från Stockholm blev det svårare än hon först hade tänkt sig. Hon började då istället att arbeta som fotolärare på en gymnasieskola i Lund, Ljud & Bildskolan.

– Där fick jag själv tillbaka hoppet och lusten. Jag kunde börja kämpa igen.

Det ledde till att Emma 2010 flyttade tillbaka till Stockholm, och då gick det snabbt för henne att etablera sig igen.

– Jag hade utvecklats som människa och vågade ta för mig mer. Men samtidigt är det i dag, tolv år efter att jag började fotografera, ändå fortfarande kniven mot strupen. Jag måste tro att det löser sig och alltid vara på hugget. 

 

Har det hänt att du tvivlade på ditt beslut som du tog 2006?

– Nej, inte någonsin. Det var självklart då och är fortfarande självklart. Det är på liv och död för mig med foto. Samtidigt är jag realistisk och inser att det går upp och ner. Men så länge jag är driven och ambitiös kommer det att hålla i längden.

 

Foto: Emma Svensson
Den nyzeeländska sångerskan och låtskrivaren Lorde. Även om Emma nästan har slutat att fotografera konserter, gör hon fortfarande många porträttbilder av olika artister.

 

Blev störtförälskad – startade rockfoto

Emma hade först tänkt att hon skulle bli filmregissör. Som elvaåring hittade hon sina föräldrars videokamera hemma i Frändefors i Dalsland. Med den spelade hon in musikvideos, där hennes systrar fick agera till musik av Spice Girls. Men det blev även en del filmer i såpoperaform, ungefär som Tre Kronor, där Emma »involverade hela samhället« som hon säger. På gymnasiets medielinje fick hon upp ögonen för stillbildsfotografering och tänkte sig redan då en framtid som fotograf.

– Men på skolan sa de »det finns inga jobb, man tjänar inga pengar som fotograf«. Jag såg därför ingen annan möjlighet än att satsa på min McDonald’s-karriär.

Trots skolans nedslående kommentarer om fotograf­yrket, väcktes ändå drömmen till liv igen under en spelning med Mando Diao 2003 – där Emma fotograferade.

– Jag blev störtförälskad och tänkte »hur kan jag hålla på med det här?«. Några månader senare startade jag Rockfoto. För mig var det kul att få fota konserter och för fansen var det kul att kunna se bilder på sajten. En dag ringde Svenska Dagbladet och ville köpa bilder. Resten är historia som man brukar säga.

 

  Text

  Publicerad den

  16 jan 2016 - 06:00

  Emma Svensson

  Ålder: 32 år.

  Bor: På Södermalm i Stockholm.

  Familj: Förlovad och en bonusdotter på åtta år.

  Gör: Fotograf och mångsysslare inom foto.

  Gör jag när jag inte fotar: Jag är en wannabe-äventyrare. Jag gillar att resa och åka på äventyr, att testa nya sporter och att bestiga berg. Men jag skulle vilja vara mer friluftsmänniska än vad jag har tid till.

  Utrustning: Canon 5Ds och 5D Mark III med favoritobjektivet 24–70mm f/2,8. Använder i studion utrustning från Profoto, bland annat Pro-8a. Favoriten bland ljusformare är en åttkantig softbox.

  Webb: rockfotoemma.se

  Senaste kommentarerna