Intervju

Eric Kim – en sociolog på gatan

Gatufotografen Eric Kim har fått fotografer från hela världen att in­spireras och utvecklas i konsten att snabbt fånga stadens människor på bild. Kamera & Bild följde Eric Kim under en vecka genom gatufotografins Mecka i Ho Chi Minh City i Vietnam. »Om jag ser mig själv som sociolog är kameran mitt forsknings­verktyg«, säger Eric Kim.

Mopederna susar förbi i ett tätt myller på gatan utanför Ben Tanh Market mitt i Ho Chi Minh City när Eric Kim kliver ut i trafiken utan att se sig om, med blicken fäst på andra sidan. Mopederna väjer omkring honom och taxibilar tutar när han stannar till strax innan han når trottoaren på andra sidan, lyfter kameran och vant måttar in en kvinna som pratar i mobiltelefon genom 35mm-linsen. 

Eric Kim lever på sitt gatufotografi. Han är 26 år, men efter att ha promenerat över gator med kameran i handen runtom i hela världen uppfattar man honom som mycket äldre – han vet allt, har träffat alla, har gjort alla misstag och levt gatufotografins filosofi under flera år.

 Ändå är det svårt att tänka sig en mer ödmjuk fotograf, efter varje påstående kommer en reservation, och med varje råd följer en uppmuntran om att prova själv på ett eget sätt. Som fotograf har han gått igenom sin Cartier-Bresson-­period av svartvita stilistiskt perfekta bilder, han har fotograferat konceptuellt perfekta bilder där komposition och färger stämmer exakt och till sist har han landat i en rå gatuestetik där inget är tillrättalagt men där uthållighet inför slumpens situationer skapar bilder som fångar dig varje gång de skymtar förbi. 

 

Foto: Eric Kim
Vart Eric än åker har han kameran med sig, för att fånga människor och situationer som den här i Los Angeles 2013.

 

– Jag har alltid haft väldigt dåligt minne, jag glömmer bort precis allt. Jag kan se eller höra något, men bara sekunder senare har jag glömt det helt. Jag antar att det är anledningen till att jag fastnade för fotografi. När jag var 18 år fick jag min första point-and-shoot-kamera av min mamma och upplevde för första gången att jag kunde frysa tiden och bevara det där ögonblicket för alltid. Jag var fast direkt, jag kunde ta tusen bilder om dagen, på vad som helst, jag hade inte ens en tanke på vad ett bra eller dåligt fotografi var, förklarar Eric en sen kväll på ett café i Ho Chi Minh City.

 

  Text

  Publicerad den

  29 dec 2015 - 07:32

  Eric Kim

  Ålder: 26 år.

  Bor: Berkeley, Kalifornien. 

  Gör: Gatufotograf.

  Utrustning: Leica MP, 35mm Summicron f/2 ASPH, Leica SF 20-blixt. Fujifilm X-T1.

  Webb: erickimphotography.com

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna