Intervju

Erik Johansson om retusch: »Viktigt att perspektiven stämmer«

Det är overkligt, men ändå realistiskt. Erik Johansson skapar fantasivärldar som samtidigt ser äkta ut. Och för att nå dit ställer han sig hela tiden frågan: »Hur skulle det här se ut om det var fotograferat?«.

– Det är retuscheringsväder i Berlin i dag, säger Erik Johansson när jag ringer upp honom för att prata om hans arbete som fotograf och retuschör.

En gråmulen dag lämpar sig för att arbeta vid datorn, även om det kanske inte spelar så stor roll för Erik som nästan alltid har kontoret mörklagt för att kunna fokusera på sina bilder.

Sedan två år tillbaka bor han i Berlin. Efter flera semesterresor till staden bestämde han sig tillsammans med flickvännen för att bosätta sig där.

– Det är en intressant stad med mycket kontraster, förklarar Erik som tidigare har bott i Göteborg och Norrköping.

Men allt började på en gård utanför Götene, där Eriks pappa är lantbrukare.

– Jag hade alltid nära ut till naturen vilket nog har färgat min bildstil. För du formas ju absolut av den miljö du växer upp i. Jag gillar stora vida vyer vilket ofta går igen i mina bilder. Och när jag tänker på en idé så får jag ofta en koppling till en miljö eller plats där jag har varit innan. Därför är många av mina bilder fotograferade där jag växte upp. Men planen nu är att jag ska göra mer bilder av Berlin, med en mer urban miljö.

 

 

  Text

  Publicerad den

  7 dec 2013 - 06:42

  Erik Johansson

  Ålder: 28 år

  Bor: Berlin i Tyskland

  Familj: Flickvän

  Gör: Fotograf och retuschör

  Utrustning: Canon EOS 5D Mark II med objektiven Canon EF 24–70/2.8L USM, Canon EF 17–40/4L USM, Canon EF 70–200/4L USM. Blixtar från Canon samt Elinchrom RX600. Arbetar på PC med Windows 7 och Eizo Coloredge-skärmar. Retuscherar i Adobe Photoshop CS6.

  Webb: erikjohanssonphoto.com

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna