Bilden i fokus

Felicia Malmström sätter den lilla människan i fokus

Hemlöshet och tiggeri är något vi möter dagligen i vårt samhälle, även på Malmös gator. Där har fotografen Felicia Malmström engagerat sig ­­i frågan – med hjälp av en barbiedocka. – Jag vill visa på utsattheten, något vi aldrig får blunda för, säger Felicia.

Felicia Malmström ser fotografi framför allt som ett uttryck och hjälpmedel för det hon vill göra – vilket i grunden är att hjälpa människor. Länge hade hon drömmen om att bli polis, och att arbeta internationellt mot bland annat trafficking. 

– Men så kom kameran in i mitt liv av en ren slump. Jag fascinerades av hur lätt jag kunde få kontakt med människor via min kamera, säger Felicia.

Till en början fotograferade hon främst dokumentära bilder av ­människor och då helst i svartvitt. Men sedan två år tillbaka har hon breddat sitt uttryck, då hon har studerat vid den kommersiellt inriktade fotoutbildningen på Gamleby folkhögskola.

– Jag valde att göra något helt annat än det jag gjort tidigare, något som inte var självklart. I dag är jag tillbaka i det dokumentära men vill skapa projekt som är inspirerade av det kommersiella bildspråket, förklarar Felicia. 

Målade skägg på Barbie

Under tiden på Gamleby folkhögskola upptäckte Felicia hur hon med hjälp av miniatyrvärldar kunde skildra olika frågor i samhället. När de på skolan fick uppdraget att fotografera på temat provokation, skapade hon en bildserie i temat Pride med barbiedockor.

– Jag målade skägg på Barbie och bytte hennes hår med Kens. Då insåg jag att det går att göra en hel del med barbiedockor och miniatyrer.

Med den kunskapen började hon fundera på ett nytt projekt, som engagerade henne starkt.

– De hemlösas situation är en hjärtefråga för mig. Jag har tidigare arbetat inom stadsmissionen och ­känner en stor empati för de hemlösa. 

Därför började hon skissa på en idé om att skildra hemlösheten med hjälp av en barbiedocka, placerad i typiska Malmö-miljöer.

– Jag vill spegla den lilla människan och visa på utsattheten, något vi aldrig får blunda för. Vi får inte heller nöja oss med hur situationen har blivit, därför vill jag skapa en debatt bland allmänhet och politiker. Även om frågan diskuteras ständigt är det väldigt lite som sker. Många känner en frustration, att man vill göra något men vet inte vad man ska göra. 

Dessutom tror Felicia att barbie­dockan kan vara ett sätt att nå även yngre människor.

– Jag hoppas skolklasser får ­möjligheten att besöka min utställning samt att man börjar diskutera hemlöshet mer med barn.

 

    Senaste kommentarerna