Intervju

Joel Marklund: »Ett galet år«

»Här var jag fruktansvärt nervös, jag skakade nästan i kroppen«, säger fotografen Joel Marklund medan han visar bilder från när Sarah Sjöström simmade OS-finalen på 100 meter fjäril. Kamera & Bild träffar den hyllade sportfotografen för att titta på några av hans bästa bilder från 2016, och för att höra historierna bakom ögonblicken.

»Ett galet år« sammanfattar Joel Marklund den senaste tiden. När 2016 är över kommer han ha varit på resande fot 220 dagar, normalt brukar det vara 160. 

Han är fotograf på Bildbyrån, med titeln »Chief Photographer«, och har för den sportinriktade byrån i år bevakat evenemang som OS, Wimbledon och fotbolls-EM.

– Jag älskar resandet och för mig fungerar det fortfarande bra. De på Bildbyrån som har familj har ­dragit ned på antalet resor. Vi anpassar oss individuellt, förklarar Joel.

När jag hör honom berätta om antalet resdagar, låter det för mig som att det normala på 160 dagar är tillräckligt »galet«. Inte minst med tanke på hur Joels dagar ute i fält ofta ser ut. På till exempel OS i somras var det mer regel än undantag att han arbetade 20 timmar per dygn. 

Hur är det ens möjligt, undrar jag.

– Man lurar kroppen under de här veckorna, men därefter kraschar den. Det blir en otrolig urladdning efter en extrem press då jag hela tiden ska leverera och vara kreativ.

 

Blir du aldrig sjuk?

– Jo, i Brasilien blev jag rejält sjuk, riktigt kass. Jag låg och sov 30 timmar i sträck vid ett tillfälle. Efter det att jag kom hem till Sverige, var jag sjuk i två veckor.

 

Foto: Joel Marklund
Bild 3: De tävlande på väg upp ur vattnet i triathlon under OS i Rio de Janeiro. På nästa bild ser du Joel när han tar bilden. (Nikon D4s • 1/5000 s • f/5,6 • ISO 200 • 35mm)

 

Bild 3–4: OS, triathlon, 20 augusti

Det är dagen efter det att Joel har legat och feberyrat på hotellet. Nu ligger han i vattenbrynet bredvid en fotograf från Getty Images. En bit bort är de tävlande i triathlon på väg upp ur vattnet efter simningen, vilket Joel fångar på bild med sin kamera i ett undervattenshus. 

– Jag hade dragit i mig några rejäla piller för att komma upp den dagen. Jag var jättehängig och mådde fruktansvärt dåligt. Men det här är OS – då stålsätter man sig. Det var ändå ganska skönt att ligga i vattnet.

På kameran sitter ett objektiv med 35mm. Fokus har Joel ställt in på förhand, eftersom det är svårt att titta i sökaren när kameran är placerad i undervattenshuset. 

När de tävlande dyker upp har han ungefär 10 sekunder på sig att ta bilder och det färdiga resultatet valde han sedan att konvertera till svartvitt, för han tyckte bilden fungerade bättre så.

 

Bild 4: Joel när han tar bilden du såg innan denna. Han är egentligen rejält sjuk och har dagen innan feberyrat på hotellet, »men det här är OS – då stålsätter man sig« som han säger.

 

Inte nog med att Joel kanske hade drabbats av Zika-viruset, OS i Rio de Janeiro var en prövning även på många andra sätt.

– Det var det absolut värsta OS jag har varit på. Efter Sotji tänkte jag »det kan inte bli värre än så här«, där hade de stora problem med bland annat maten – men Rio var värre. Brasilien är ett fantastiskt land men det var en katastrof när det kom till själva OS-arrangemanget. Transporterna fungerade inte och den lilla mat som fanns var nästan oätbar. Vi från Bildbyrån tappade åtta till nio kilo per person under de här veckorna. Det var jättetufft.

Joel blev tvungen att be en kollega, som skulle anlända till spelen några dagar senare, att packa ned ett lager av »bars« med måltidsersättning. 

– Man blev mätt på dem, men de innehåller egentligen inte tillräckligt med kalorier. Ofta används de av personer som vill gå ned i vikt.

 

  Text

  Publicerad den

  24 dec 2016 - 08:00

  Joel Marklund

  Ålder: 31 år.

  Bor: New York och Stockholm.

  Gör: Fotografisk chef på Bildbyrån, med ett över­gripande ansvar för byråns bildspråk.

  Gör jag när jag inte fotar: Jag reser även privat, men fotar nästan ingenting på min lediga tid. Jag hänger även med mina vänner, som vill umgås med mig trots att jag är borta så mycket.

  Utrustning: Nikon D5 med objektiv från 16mm upp till 600mm.

  Webb: joelmarklund.com, instagram/joelmarklund

  Utställningar

  Senaste kommentarerna