Intervju

Jonathan Stenvall fotar djur med citypuls

Ett stenkast från höghusen och fotbollsarenan ligger en sjö med ett unikt fågelliv, Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Där tillbringar Jonathan Stenvall mycket tid med sin kamera för att fotografera den urbana naturen. ”Några arter gynnas till och med av närheten till staden”, säger Jonathan som prisats som Årets unga nordiska naturfotograf 2015.

Den här veckan är det konstfoto som står på schemat. Annars är det mycket porträtt, mode och dokumentärt som eleverna vid det estetiska programmet får lära sig. Jonathan Stenvall går sista året på Kungstensgymnasiet i Stockholm, där han har fördjupat sig i foto.

– Många i klassen är inne på porträtt och människor men för mig är det naturfoto som gäller på fritiden, säger Jonathan som trots sin relativt ringa ålder redan har blivit flerfaldigt prisad för sina bilder.

I tävlingen Nordic nature photo contest utsågs han 2015 till Årets unga nordiska naturfotograf. Året dessförinnan fick han ett stipendium från Hasselbladsstiftelsen, för att genomföra ett projekt om naturen i Stockholm. Stipendiesumman på 50 000 kronor öppnade upp möjligheten för Jonathan att kunna skaffa mer seriös utrustning och att utveckla sitt fotograferande. 

 

Att arbeta med motljus är något som Jonathan gillar. » Jag såg mycket sådant när jag började fota och fascinerades av det. Det har sedan hängt med mig«, säger han. Här en fälthare på Skogskyrkogården i Stockholm.

 

– När jag började fota och fick en kommentar på Foto­sidan, då kände jag: »Yes, jag vill ut och fota igen.« Det var en bekräftelse på att folk uppskattade ens bilder, vilket gjorde det ännu roligare att fota. 

Att han i dag prisas i tävlingar blir även det som en bekräftelse menar Jonathan.

– Det är jättekul och ett bra sätt att marknadsföra sig på. Men det viktigaste är ändå att jag tycker det är kul att vara ute i naturen. 

Fåglar – svåra att fånga på bild

Naturintresset har funnits med honom sedan barnsben, inte minst tack vare familjens landställe i Roslagen.

– Nästan hela somrarna var vi där och badade och sprang runt i skogen.

Naturen fick även tidigt vara motiv när Jonathan upptäckte fotograferandet. Hemma i Stockholm försökte han hitta spännande platser med rikt djurliv.

– Jag googlade på »var hittar man fåglar?« för att få reda på bra områden. Men att fota fåglar var svårare än vad jag hade föreställt mig. De stod inte uppställda med ett fint ljus, därför tog det ett tag innan jag fick någon bild. 

 

  Text

  Publicerad den

  7 maj 2016 - 08:00

  Jonathan Stenvall

  Ålder: 18 år.

  Bor: Årsta i södra Stockholm.

  Familj: Föräldrar och en halvbror.

  Gör: Går sista året på gymnasiet.

  Gör jag när jag inte fotar: Är aktiv i olika ungdoms­föreningar som Fältbiologerna och Grön ungdom. Är med kompisar och har det kul.

  Utrustning: Nikon D3s med objektiven 200–400mm f/4 och 14–24mm f/2,8. Jag köper i stort sett allt begagnat förutom min fotoryggsäck som jag vann. Små saker som trådutlösare och sändare köper jag nytt.

  Webb: jonathanstenvall.com

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna