Intervju

Jonathan Stenvall fotar djur med citypuls

Ett stenkast från höghusen och fotbollsarenan ligger en sjö med ett unikt fågelliv, Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Där tillbringar Jonathan Stenvall mycket tid med sin kamera för att fotografera den urbana naturen. ”Några arter gynnas till och med av närheten till staden”, säger Jonathan som prisats som Årets unga nordiska naturfotograf 2015.

I tävlingen Nordic nature photo contest utsågs Jonathan 2015 till Årets unga nordiska naturfotograf. En av bilderna som gav honom den titeln är denna, av en talgoxe i Björkhagen.

 

Fascineras av motljus

Att hela tiden försöka ta det kreativa ett steg vidare är något Jonathan strävar mycket efter.

– I början handlade det mest om att få en skarp bild. Sen vill man gärna göra något som får bilderna att bli lite mer unika, kanske med ett speciellt ljus och för min del handlar det ofta om att få med något urbant.

Det åstadkommer han genom att fotografera mycket med vidvinkel.

– Det är för att få med en människa eller en lyktstolpe i bakgrunden. Fotograferar jag med tele hade bilderna likaväl kunnat vara tagna i Jämtland. 

 

I många bilder arbetar du även med motljus, är det något du gillar?

– Jag såg mycket sådant när jag började fota och fascinerades av det. Det har sedan hängt med mig och i många fall kan det bli väldigt snyggt, till exempel när man får ljuset i fågelns vingar.

Att komma fåglarna nära, även om det sitter ett vid­vinkelobjektiv på kameran, menar Jonathan inte är så svårt i Stockholmstrakten. Det gäller bara att ha lite kunskap om hur fåglarna beter sig.

– Vissa äter bär, då kan det vara bra att leta upp ett bärträd. Har du själv mat kan du få dem att komma närmare och då även få möjligheten att styra mer över vilket ljus och vilken bakgrund du vill ha.

En fågelart som Jonathan arbetade mycket med under den senaste vintern är vattenrallen. Den är inte »jätteovanlig« förklarar Jonathan, men är trots det svår att upptäcka. På vintern flyger den egentligen söderut, men vid Råstasjön finns det ett rör med ett vattenutflöde som gör att isen på sjön till viss del hålls borta. Det gör att vattenrallen har valt att stanna även när temperaturen sjunker, vilket ger bra fototillfällen. För nu vet Jonathan var fågeln finns – vid röret.

 

Vattenrall vid Råstasjön. Jonathan hittade ett dike som han lade sig i för att komma ned på fågelns nivå. Han fotograferade med vidvinkel på 24mm.

 

– Det kommer mycket folk för att se den, och de matar fågeln. Numera förstår den att människor betyder mat och ett par gånger om dagen dyker den upp för att äta. Alla som fotar där har en bild med teleobjektiv, men jag ville göra något mer speciellt och fotade istället med vidvinkel på 24mm. Jag hittade ett dike som jag lade mig i för att komma ned på fågelns nivå. Dessutom var det mörkt så jag experimenterade med blixtar.

 

  Text

  Publicerad den

  7 maj 2016 - 08:00

  Jonathan Stenvall

  Ålder: 18 år.

  Bor: Årsta i södra Stockholm.

  Familj: Föräldrar och en halvbror.

  Gör: Går sista året på gymnasiet.

  Gör jag när jag inte fotar: Är aktiv i olika ungdoms­föreningar som Fältbiologerna och Grön ungdom. Är med kompisar och har det kul.

  Utrustning: Nikon D3s med objektiven 200–400mm f/4 och 14–24mm f/2,8. Jag köper i stort sett allt begagnat förutom min fotoryggsäck som jag vann. Små saker som trådutlösare och sändare köper jag nytt.

  Webb: jonathanstenvall.com

  Senaste kommentarerna