Intervju

Jonathan Stenvall fotar djur med citypuls

Ett stenkast från höghusen och fotbollsarenan ligger en sjö med ett unikt fågelliv, Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Där tillbringar Jonathan Stenvall mycket tid med sin kamera för att fotografera den urbana naturen. ”Några arter gynnas till och med av närheten till staden”, säger Jonathan som prisats som Årets unga nordiska naturfotograf 2015.

Ägnade lovet åt att fotografera

Jonathan tillbringade flera dagar i rad ute vid sjön, från sju på morgonen till fyra på eftermiddagen. Han hade jullov vilket gav honom mer tid.

– Jag fick passa på när det var kallt och allt var fruset förutom vid det här röret. Jag lyckades handmata fågeln och till och med få en selfie med den. Nu är det snart dags igen, men den här vintern satsar jag på ännu mer vidvinkel – 14mm.

 

Gråhäger vid Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Jonathan Stenvall tillbringar mycket tid vid sjön för att fotografera djurlivet i närheten av stadens brus.

 

Är det en fin fågel?

– På långt håll ser den ganska grå ut. Men på nära håll är den gråblå med en lång näbb. Det är en riktigt snygg fågel.

Mat till fågeln har Jonathan ofta tänkt på innan, men det är sämre när det gäller hans egen energi.

– Jag är alltid dålig på att få med mig mat. Det har ibland gått tolv timmar utan att jag ätit. Men ska man stå och vänta i flera timmar är det bra om man har klätt sig varmt och är förberedd. En varm termos blir något jag även tar med den här vintern, utöver min kamerautrustning. 

Normalt sett arbetar Jonathan ofta med naturligt ljus, men med vidvinkelbilderna tycker han det kan vara kul att testa konstgjort ljus. Annars satsar han helst på morgon- och kvällsljus.

– Men nu på vintern står ljuset så lågt att det inte spelar så stor roll när jag fotar. Jag är väldigt morgontrött och har svårt att ta mig upp, men när jag väl lyckas undrar jag varför jag inte gör det oftare. På sommaren går det att få riktigt bra bilder på morgonen.

När det kommer till efterbehandling är målet för ­Jonathan att redigera så lite som möjligt.

– Jag ljusar upp och skärper lite, så mycket mer är det inte. Jag vill försöka visa verkligheten så som den ser ut. 

 

En padda på upptäcktsfärd i Bromma.

 

Låg i leran – för att fota grodor

Det är inte bara fåglar som Jonathan har framför kameran, även andra stadsnära djur försöker han fånga på bild – som grodor. När de i våras under mars och april samlades för att leka såg Jonathan till att vara på plats.

– Jag ville även få bild på dem under vattnet, därför köpte jag en undervattenspåse. Jag låg nere i vattnet med hela överkroppen, och benen uppe på land. Men jag hade ingen våtdräkt så det var kallt – men väldigt kul.

 

Fanns det andra människor som såg dig?

– Ja, de sneglade lite på mig där jag låg i leran. Men det är det värt, för att få bilderna. Några frågade även vad jag höll på med och då kunde jag berätta om arterna och lära dem något. När man fotar i stan med stora objektiv och blixtar så väcker det uppmärksamhet.

Nyligen startades en ny sajt för unga naturfotografer, Young nordic nature photographers (y-nnp.com). Det är Jonathan som är initiativtagare och den som har dragit igång allt. 

– Det finns en brittisk motsvarighet. Jag visade den för de unga naturfotografer som jag känner och tyckte att vi skulle göra något liknande.

I dag består sajten av 22 medlemmar från Sverige, Norge och Finland. Tanken är att uppmärksamma unga talanger samtidigt som y-nnp.com ska fungera som en community där fotograferna kan utbyta erfarenheter med varandra.

 

Svarthakedopping i Barkarby. Att få ljuset i fågelns vingar tycker Jonathan kan bli effektfullt.

 

– Det här kan inspirera andra unga att börja fota. Vi har bland annat en 13-årig finne som tar fantastiska rovdjurs­bilder, bättre än många vuxna.

Fram tills det att medlemmarna fyller 26 år får de vara med. Jonathan är även noga med att nya medlemmar håller en viss kvalitet.

– Det är så klart svårt för unga att fota natur så vi kan inte ha för höga krav. Men de ska vara drivna och gärna ha fotat ett tag. Bilderna ska ha en viss potential. 

Sedan sajten lanserades i slutet av november har flera ansökningar kommit in. Tillsammans med några av de andra medlemmarna beslutar Jonathan om vilka nya som ska antas.

– Det kan vara svårt att veta vilka vi ska släppa in. För vilka är egentligen vi att bestämma över vilka som ska få vara med?, reflekterar Jonathan. 

 

Hur ser det ut om tio år, fotograferar du även då?

– Det tror jag nog. Men sen får jag se om jag har det som ett jobb eller som ett stort intresse. Jag vill i alla fall satsa på att kunna arbeta med naturfoto, och använda det till att visa på miljöfrågor och klimatförändringar. Blir det inte foto är planen att ha marinbiologin att falla tillbaka på. 

 

  Text

  Publicerad den

  7 maj 2016 - 08:00

  Jonathan Stenvall

  Ålder: 18 år.

  Bor: Årsta i södra Stockholm.

  Familj: Föräldrar och en halvbror.

  Gör: Går sista året på gymnasiet.

  Gör jag när jag inte fotar: Är aktiv i olika ungdoms­föreningar som Fältbiologerna och Grön ungdom. Är med kompisar och har det kul.

  Utrustning: Nikon D3s med objektiven 200–400mm f/4 och 14–24mm f/2,8. Jag köper i stort sett allt begagnat förutom min fotoryggsäck som jag vann. Små saker som trådutlösare och sändare köper jag nytt.

  Webb: jonathanstenvall.com

  Senaste kommentarerna