Intervju

Lina Nydahl – bröllop med kontraster

Att fotografera bröllopsbilder en annan dag än just vid vigseln, öppnar för nya möjligheter. – Då kan man få bilder som kanske är snäppet mer kreativa än vad paret är beredda att göra just på bröllopsdagen, säger fotografen Lina Nydahl.

Från köksfönstret går det att se ner till kohagarna där Lina Nydahl inte allt för sällan fotograferar. Med Hållsviken som fond blir det en naturligt vacker fotostudio där Lina har haft både barn och brudpar framför kameran. Att bjuda ut personerna till »spenaten« – som Lina säger om den lantliga miljön – kan ge andra typer av bilder som ibland blir mer personliga. Och att försöka göra något annat inom genrén bröllopsfoto är vad jag och Lina ska prata om medan solen lyser upp köksbordet där kaffe och kanelbullar står framdukat.

 

Foto: Lina Nydahl

Lärde sig hantverket på lokaltidningen

Lina är uppvuxen i granngården, och efter flera år i Stockholm är hon nu tillbaka på landet utanför Trosa – i en renoverad sommarstuga där hon bor med sin familj. Härifrån utgår hon också i sitt arbete som fotograf och journalist.

Under flera år arbetade hon som lokalredaktör för Södermanlands Nyheter (sn) där hon bevakade nyheter i trakterna runt Trosa och Gnesta. Det var också under åren på tidningen som hon utvecklade sitt fotograferande.

– Jag har alltid gillat att fota, men på lokaltidningen lärde jag mig hantverket. Då arbetade jag med väldigt många olika typer av jobb och ofta under tidspress. Mina kollegor delade med sig av sina fotokunskaper, och även om jag hade grunderna sedan tidigare så var det på sn jag lärde mig att få till en berättelse med mina bilder.

 

Foto: Lina Nydahl

 

Intresset för bröllopsbilder väcktes när en vän och hennes blivande make föreslog att Lina skulle fota deras bröllop. Lina satte sig vid datorn för att googla inspiration.

– Då såg jag mycket som jag inte ville göra, bilder som var stela och uppställda. Jag vill i mina bilder fånga stunden och få fram en känsla som beskriver det kärleksfulla. Det är viktigt att man som bröllopsfotograf gör sin grej. Att följa strömmen är lätt men blir inte så bra och hållbart i längden. I dag försöker jag att inte titta så mycket på andra bröllopsbilder utan inspireras mer av mode- och pressbilder.

 

Folk vill vara med på bild

Efter första bröllopet var hon fast.

– Jag blev helt såld från första stund. När man jobbar inom pressfoto så händer det att folk inte vill vara med på bild. Men så är det inte alls med bröllop, här vill folk vara med på bild och det är mycket glädje – det är det häftigaste som finns att försöka fånga det. Att hitta ögonblicken som bröllopsparet kanske inte ens själva uppfattade när de hände.

I år är Lina inne på tredje säsongen med att erbjuda bröllopsfotografering. Hon gör mellan 12 och 16 bröllop per år, både i Sverige och utomlands. Och det är inte alls ovanligt att hon får uppdrag just i Trosa, som är lite av en bröllopsstad. Men hon är inte bröllopsfotograf på heltid.

– Det är nästan omöjligt i Sverige, som fotograf måste du stå på flera ben och kunna göra olika saker. Jag ser mig själv som bildjournalist och vill därför inte tappa det redaktionella med jobb för olika tidningar. 

I dag blandar Lina sina journalistiska uppdrag med bröllopsfotograferingar. Och på samma sätt som med sina pressbilder arbetar hon dokumentärt med bröllopsbilderna och är återhållsam med retuschen. 

– Inom bröllop kan du så klart göra mer, vilket också efterfrågas. Men jag skulle aldrig retuschera in eldsflammor i klänningen för att skapa en »Trash the dress«-bild, det är så långt ifrån hur jag vill jobba.

 

 

    Utställningar

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna