Intervju

LisaLove Bäckman vågar spela roll

Årets fotograf 2015 i Grand Prix gillar att arbeta med motpoler. Det stereotypt vackra måste kombineras med svärta. ”Är det för polerat blir det tråkigt. Jag vill skapa någon slags dynamik i bilderna”, säger LisaLove Bäckman som tycker det är »gott för kroppen och själen« att pyssla med bilder.

På ett sätt upplever jag det som att jag redan känner LisaLove Bäckman, men ändå inte. I alla hennes bilder är det hon själv som står modell, i bilder som med sitt speciella manér gör att de ofta sticker ut och syns. Men även om det är LisaLove jag ser i bilderna är det samtidigt en mängd olika människor. Allt från den kaxigt självsäkra som pekar finger mot kameran till den helt förkrossade där gråten aldrig tycks ta slut. Och däremellan finns det en hel del bilder med personer som bara är allmänt knasiga. Är detta den verkliga LisaLove? I så fall är hon en mångbottnad människa. Jag ringer henne för att fråga.

– Jag kallar dem för mina alter egon. Det finns en del av mig i dem, men det är ändå inte jag. Det är roligt att experi­mentera och till viss del testa att vara någon annan, i en situation som jag själv aldrig skulle vara i. Med bilder går det att skapa ganska fantastiska världar, säger LisaLove.

 

Foto: LisaLove Bäckman
Sommar i sinne. »Jag fann en äng med hundkex och kunde inte låta bli att knyta ihop en på tok för stor och spretig krans«, säger LisaLove.

 

Att du genom dina bilder är offentlig, är du bekväm med det?

– Jag har inga problem med den offentligheten, det är ingen som känner igen mig. Det är mina ansiktsuttryck i bilderna, till exempel att jag är ledsen, utlämnad eller finurligt arg – allt det finns i mig och speglar delar av mig, men det är ändå inte bilder av vem jag är. 

Även om jag inte har LisaLove framför mig medan vi pratar utstrålar hon ändå ett väldigt lugn genom sina svar. Den verkliga människan bakom bilderna tycks vara långt ifrån de mer utsvävande verken. Rösten i luren signalerar stabilitet.

– Trygg i mig själv har jag alltid haft förmånen att vara. Sen är jag inte den som tar plats, som tycker om att synas i andra sammanhang. Men när jag själv får bestämma då går det bra.

Alltid gillat att klä ut sig

Supersaft. »En trött dag då jag önskade mig energigivande saft. Blev en bild gjord i stunden, jag tog vad jag hade hemma och skapade på instinkt«, säger LisaLove.
Foto: LisaLove Bäckman
LisaLove är uppvuxen i Skellefteå och efter en period i Stockholm har hon nu, sedan något år tillbaka, återvänt till Norrland för att bo i Umeå. Hon har alltid varit en lekfull person som har gillat att klä ut sig och att ha shower. Det kreativa har även tagit sig uttryck i att hon som barn gjorde tidningar och spelade in humorfilmer. Och allt det här gillar hon än i dag, vilket återspeglas i hennes bildskapande. 

Fotograferandet fanns även det i unga år, med en farfar som inspirerade med sitt fotande – något som har resul­terat i 360 album, bland annat om LisaLove och hennes familj. Hon själv knäppte som åttaåring bilder av sina kaniner, efter att hon klätt ut dem med hattar. Och i dag har LisaLove kaninen Gudrun som ofta får vara med i hennes »konceptuella bilder«, något hon har sysslat med sedan 2013 då hon började fotografera mer frekvent.

 

Är du självlärd inom foto?

– Jag har läst Moderskeppets universitetskurs på distans (en kurs som inte längre ges men materialet finns i dag på Moderskeppet.se, red. anm.). Sen finns det mycket information på nätet, både om bildbehandling och fotografering. Det gäller att söka efter tekniker för att sitta och öva på dem. Man utvecklas hela tiden om man vill och tar sig tiden. En bild jag var nöjd med för två veckor sedan kan jag i dag börja se brister i. Det är hela tiden en resa och man ska inte skämmas för det man gjort tidigare, det var där man var då, säger LisaLove och fortsätter: 

– Den värsta kritikern är jag själv, även om jag har blivit snällare, för ser jag en detalj som inte stämmer då kan jag bli galen – det måste fixas.

 

  Text

  Publicerad den

  3 apr 2016 - 07:42

  LisaLove Bäckman

  Ålder: 31 år.

  Bor: Umeå

  Familj: Kaninen Gudrun.

  Gör: Webbredaktör och kundtjänst.

  Gör jag när jag inte skapar bilder: Gillar att vara ute i naturen, styrketräna, läsa debattartiklar och att baka. Och så tycker jag om att spela riktigt hög musik.  

  Utrustning: Canon 5D Mark III med favoritobjektivet Sigma Art 50mm f/1,4. Har även en 24–70mm f/2,8. Använder reflexskärmar och två snorbilliga amatörblixtar jag köpte för 1600 kronor inklusive softboxar. Har även skapat svarta och vita frigolitskivor som går att använda som väggar eller för att blockera ljus.

  Webb: lisalove.se

  LisaLoves tips

  Begränsa dig. Du kan ha bra idéer men ändå händer inget. Hellre då att du gör något än inget alls. Det kanske inte blir ”topnotch” första gången men då har du ändå kommit igång och når kanske drömbilden till slut.

  Våga frångå kompositionsregler och tekniska lösningar för att se vad som händer när du går mer på känsla. 

  Varför dras du till vissa bilder – fundera på det och ta med den kunskapen in i dina egna bilder. 

  Försök tänka ett steg till. Testa det man inte borde göra och våga lite mer. Hitta något annat än de klassiska poserna och bjud på dig själv. Gör inte bara det som enligt norm anses vackert. 

  Att anta fotoutmaningar kan vara utvecklande. Till exempel på Instagram finns det möjligheten att följa ett dagligt fototema.

  Experimentera med utrustningen. Vira in linsen i tyg och skapa egna kreativa effekter. Mina bilder kostar nästan aldrig något. ”Do it yourself”-tänket är både roligare och mer unikt.

   

  Utställningar

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna