Intervju

Mattias Klum om sina 30 år som fotograf

Redan som 17-åring fick Mattias Klum sina första sponsorer. Han hoppade av gymnasiet – till sina föräldrars skräck – och satsade helt på sin passion. Ett beslut som i år har lett fram till jubileet: 30 år som fotograf. »Om jag misslyckades sa folk att jag kunde läsa på komvux, men det fanns inte på radarn för mig. Jag tänkte att jag måste lyckas«, säger Mattias Klum i en stor intervju med Kamera & Bild.

Du går utanför din ram?

– Fullständigt! Långt utanför gränsen. Jag gör det för min egen skull och de blir inte alls glada. »Mattias, nu håller du på igen«, kan de säga, »dina senaste bilder är bara abstraktioner. For God´s sake, remember your assignment!« Jag har haft sådana diskussioner. De gillar att utveckla bild­språket kontinuerligt men vill ju förstås att uppdraget också blir klart.

 

Foto: Mattias Klum / Tierra Grande AB
Landmannalaugar från ovan. På Island skapas jorden varje dag. Här kan du hitta platser som är i tidszonen noll, geologiskt sett. Stenarna är unga och mals ned snabbt av glaciala rörelser. Därför får glaciärälvar fyllda med stenmjöl en annan färg än de omgivande sjöarna.

 

De säger så? Det är raka rör?

– Ja, det är stenhårt. Det är som att de är landslagscoach och vi är spelarna, som ska göra vad vi ska. Men ju mer de har lärt känna mig desto mer vet de att jag behöver det här konstnärliga för att komma in i »flowet«. Det är inte för att jag vill vara märkvärdig eller divig utan det är för att jag inte kan låta bli. Mönster och detaljer får mig att komma igång, jag skjuter liksom in mig. Annars kan det låsa sig och då tar det längre tid innan jag tar en bild jag är nöjd med. 

Mattias ger ett exempel på vad dessa utsvävningar kan innebära i praktiken:

– Jag kan gå förbi en porrbutik i Köpenhamn där jag plötsligt ser en gammal utfrätt bild av några halvnakna kvinnor, en bild som folk har protesterat mot och kastat milkshakes på. Det har runnit som draperier av brunt och grönt, vilket sedan har blivit mögligt. Hela bilden är ett stort mönster som jag går igång på och fotograferar. Det har inget med uppdraget att göra, vilket innebär att jag får ganska mycket gliringar för det.

 

Du skickar in de bilderna också?

– Ja, när man jobbar för National Geographic ska allt in. De ser allt. Man får inte rensa korten, inga bilder, de ska ha total koll på hela förloppet.

 

Foto: Mattias Klum / Tierra Grande AB
Merinofår i Australien. Världens bästa och mest exklusiva ull sägs komma från farmerna i närheten av Sydney och i Tasmanien.

 

Åker inte till Thailand på semester

Nästan lika starkt som Mattias förknippas med sitt fotograferande och filmande, kopplas han även samman med ett starkt engagemang för miljö och en hållbar utveckling. Oron för vart världen är på väg var något som växte fram tidigt hos honom. Och ju mer han fick uppleva människans negativa påverkan på jorden, desto mer ville han använda sitt bildskapande till att försöka förändra beteenden. I dag har Mattias bland annat gjort flera böcker tillsammans med miljöprofessorn Johan Rockström, nu senast med boken Big World, Small Planet. 

– Jag kan försöka använda bild, film och min erfarenhet från fältet för att docka det med forskarna och deras värld. Då blir jag ett verktyg i deras verktygslåda, och de ett verktyg i min.

Trots att miljöutvecklingen på många sätt pekar åt fel håll, är Mattias ändå försiktigt positiv.

– Det finns mycket bra som händer, men det går för sakta – det kan jag säga. Vi har ett fönster nu för att få ­världen på rätt spår. Och det är inte bara en otrolig möjlighet utan kanske vår enda möjlighet om vi ska kunna säkra en framgångsrik framtid för 8–10 miljarder människor. Så är det bara. Det finns inte så mycket att välja på.

 

  Text

  Publicerad den

  1 okt 2016 - 08:34

  Mattias Klum

  Ålder: 48 år

  Bor: Uppsala

  Gör: Fotograf och filmare med bland annat uppdrag för National Geographic.

  Utrustning: Använder kameror och objektiv från Nikon. Väskor från LowePro.

  Ständigt aktuell, just nu bland annat med: Boken Big World, Small Planet tillsammans med Johan Rockström.

  Webb: mattiasklum.com

  Instagram: mattiasklumofficial

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna