Intervju

Mattias Klum om sina 30 år som fotograf

Redan som 17-åring fick Mattias Klum sina första sponsorer. Han hoppade av gymnasiet – till sina föräldrars skräck – och satsade helt på sin passion. Ett beslut som i år har lett fram till jubileet: 30 år som fotograf. »Om jag misslyckades sa folk att jag kunde läsa på komvux, men det fanns inte på radarn för mig. Jag tänkte att jag måste lyckas«, säger Mattias Klum i en stor intervju med Kamera & Bild.

Du reser själv runt i hela världen, vilket innebär en stor mängd flygresor. Hur reflekterar du över dina egna avtryck i miljön?

– Jag kompenserar för mina resor på flera sätt. I min privata vardag har jag bergvärme, kör oftast en gasbil, åker mycket tåg och äter mest närproducerad ekologisk mat. Sen att jag jobbar globalt, har en global publik och globala uppdrags­givare – där är min förhoppning och min beräkning att ­nettot ska vara bra på det sättet att jag gör mer nytta än skada. Jag påverkar politiker och ledare i samhället, och försöker inspirera till att vi ska bromsa negativ utveckling när det gäller hotade arter och miljöer. Alla kan göra skillnad. Det innebär också att när jag har semester då åker inte jag till Thailand, då är jag hemma.

 

Foto: Mattias Klum / Tierra Grande AB
Bamessing, Kamerun. Långt bort från ljusföroreningar.

 

Du är i dag en av Sveriges mest kända fotografer, med en publik över hela världen. Hur ser du på ditt kändisskap?

– Jag tänker inte så mycket på det, uppriktigt sagt. Jag tycker inte det är så mycket att stå efter. Känd kan man bli för att man tar av sig kläderna och ställer sig på svampen på Stureplan. Att vara känd i sig tycker inte jag är något, däremot att vara erkänd – det kan möjligtvis vara något. Att man gör något som man kan stå för och som folk i bästa fall gillar. Om man inte fyller ett kändisskap med något, då är det inte värt någonting tycker jag.

 

Om du skulle vara 17 år i dag och börja din resa. Skulle det då vara möjligt att göra vad du har gjort hittills? 

– Ja, absolut. Jag skulle säga att det är bättre förutsättningar i dag för tekniken är bättre. Däremot är konkurrensen större i dag. Men jag tror – det är så himla svårt att veta naturligtvis – men jag tror att har man drivet, viljan och lite jävlar anamma, då går det. Och om man inte ger sig så lätt, och framför allt inte tror att allt ska vara så lätt. Det finns ingen räkmacka eller någon slags våg att surfa fram på. Det är hederligt hårt arbete som krävs oavsett om man vill bli jazzsaxofonist, journalist, fotograf, kemist, entreprenör eller tennisspelare.

 

Tror du vi kommer att sitta här om 30 år igen, då du är 78 år, för att prata om dina 60 år som fotograf?

– Ja, det hoppas jag. Det ser jag fram emot, då tar vi en pilsner den gången, skrattar Mattias. 

 

  Text

  Publicerad den

  1 okt 2016 - 08:34

  Mattias Klum

  Ålder: 48 år

  Bor: Uppsala

  Gör: Fotograf och filmare med bland annat uppdrag för National Geographic.

  Utrustning: Använder kameror och objektiv från Nikon. Väskor från LowePro.

  Ständigt aktuell, just nu bland annat med: Boken Big World, Small Planet tillsammans med Johan Rockström.

  Webb: mattiasklum.com

  Instagram: mattiasklumofficial

  Utställningar

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna