Intervju

Nina Siemiatkowski: Sagan om det vilda

För fyra år sedan valde Nina Siemiatkowski en ny in­riktning i livet. Hon var marknadsdirektören som insåg att hon hellre ville vara fotograf. Sedan dess har hon rest flitigt till Kenya, för att fotografera världens sista vilda lejon. »Jag vill att man ska se lejonen som individer, kunna ­relatera till dem och känna empati«, säger Nina.

När Nina Siemiatkowski sommaren 2012 valde att satsa på sitt stora intresse fotografi, var det flera tidningar som skrev om det – såsom Dagens Nyheter och Dagens Industri. 

»Jag kan tänka mig att många är chockade«, sa Nina då. Hon hade under sex års tid arbetat på snus­företaget Swedish Match, vilket var hennes första jobb efter studierna. Anledningen till all uppmärksamhet berodde på att Nina hade gjort en snabb karriär. Hon var marknads­direktör på företaget och fanns även med på listor över Sveriges mäktigaste kvinnor. Men nu valde hon en annan väg, hon skulle bli fotograf.

– Jag gjorde egentligen ingen grej av det. Men Dagens Media fick nys om det, och den läser många journalister. 

Samtidigt har hon inte haft något emot publiciteten.

– Jag tycker det är kul om andra människor kan känna sig inspirerade av det jag gör, för jag är lycklig över beslutet jag har tagit. Det är kul om även andra vågar.

 

Foto: William Naurori
Nina Siemiatkowski lämnade sitt arbete som marknadsdirektör för att ägna sig åt fotografering.

 

Du har inte ångrat dig?

– Nej, tvärtom. Jag är jätteglad att jag vågade. Det har varit en enorm förändring i livet, som nu känns självklar. Jag hade inte vågat hoppa av mitt arbete om fotografi bara var något som hade ploppat upp. Men jag har alltid haft ett stort bildintresse. Som 14–15-åring tog pappa med mig till en Irving Penn-utställning. Sedan dess har jag fotograferat.

Under gymnasieåren växte fotointresset sig allt starkare. De som känner Nina från den tiden, känner henne som någon som hela tiden fotograferade. På fritiden åkte hon ofta till sin mammas arbetsplats på SAS, där det fanns ett mörkrum. Även om det inte längre användes, var det i gott skick.

– Det enda jag behövde fixa var vätskorna. Senare fick jag alla prylar när de till slut lade ned mörkrummet. 

Mycket pekade på att Nina skulle satsa på en fotokarriär efter gymnasiet. Bland annat belönades hon med Danderyds kulturstipendium två år i rad. 

– Men ändå tänkte jag: »jag är inte bra nog«. Jag vågade inte söka jobb som fotoassistent, rädd för att jag inte skulle få något. Då kändes det mindre läskigt att börja på Handelshögskolan.

 

Foto: Nina Siemiatkowski
Titel: »When all around is lost«. Nina Siemiatkowski har under de senaste fyra åren rest till Kenya för att fotografera en vild lejonflock. Men de som lever vilt riskerar att försvinna.

 

Ville gå vidare 

Efter examen etablerade hon sig snabbt inom Swedish Match och var redan vid 29 års ålder marknadsdirektör, med ansvar för hela Skandinavien och det största varumärket globalt. Men det var ändå något som fattades henne.

– Jag kom till en punkt när jag saknade mening och ville gå vidare. Jag var på en resa med några kompisar, och de fick mig att skriva listor med fördelar med att stanna i den ­rollen och fördelar med att gå vidare. När jag sedan jämförde listorna såg jag tydligt att jag måste säga upp mig.

Nina som menar att hon har dålig impulskontroll och är snabb till handling, gick helt enkelt och lämnade in sin avskedsansökan.

– När man tar ett sådant beslut går det inte att måla upp alla olika scenarier över vad som kan hända. Man måste tro på det som är rätt för en och sen får man ta det steg för steg.

Målet nu var att bli fotograf, det var helt givet för Nina. Och det första steget blev att söka till Berghs fotout­bildning.

– Jag slutade mitt arbete på en fredag och på måndagen satt jag i en skolbänk. Det var en rejäl omställning. Nu efteråt inser jag hur sjukt det är. Från att ha haft ett stort ansvar för ekonomi och personal, till att sitta i ett klassrum och vara elev med ansvar för läxor.

 

  Text

  Publicerad den

  19 nov 2016 - 08:00

  Nina Siemiatkowski

  Ålder: 35 år.

  Bor: Stockholm.

  Familj: Man och två barn.

  Gör: Fotograf. Är även »Senior marketing advisor« på organisationen Panthera, som arbetar med alla 38 olika kattdjur i världen. Sitter även i styrelsen för Rewilding Lapland. Hon har även nyligen satt upp en egen stiftelse med syfte att samla in medel för bevarande av djur och natur.

  Aktuell med: Projektet »Book of Leon« som tidigare har visats på Galleri Grundemark Nilsson i Stockholm. Pengar från bildförsäljning går via en stiftelse tillbaka till lejonen för deras bevarande i det vilda.

  Utrustning: Nikon D4 med objektiven 24–70, 70–200, 200–400mm samt en fast 300mm.

  Webb: bookofleon.com 

  Instagram: instagram.com/bookofleon

  Senaste kommentarerna