Intervju

Jenny Jacobsson låter fantasin skapa bilden

Jenny Jacobsson bytte en karriär som DNA-analytiker mot en som porträttfotograf. Men hon tar inga vanliga porträtt. Istället rymmer hennes bilder berättelser och drömmar som arbetats fram i nära samarbete med personen som ska porträtteras. Resultat är ofta inte bara en bild utan också en vänskap.

Jenny Jacobsson är inte intresserad av att porträttera någon bara exakt som den ser ut. 

– Istället vill jag sätta den i ett sammanhang och en miljö som berättar något mer och ganska ofta med en surrealistisk touch.

Jenny Jacobsson har en gedigen utbildning inom biologi och en karriär inom DNA-analys på ett företag i Göteborg bakom sig. För fyra år sedan sökte hon till Fotoskolan Göteborg, mest för att se hur hon låg till. Hon kom in direkt.

– Det var ett livsavgörande ögonblick. Ska jag fortsätta med det som jag byggt upp under lång tid eller ska jag satsa på min passion? Dels kände jag ett ekonomiskt ansvar men jag funderade också mycket på vad min familj skulle tycka. Men jag kunde ta tjänstledigt för att gå på utbildningen, så jag tänkte att vad tusan har jag att förlora? Jag kunde ju alltid gå tillbaka till mitt gamla jobb. 

Passionen för bildskapande ser hon som en motreaktion mot sin tidigare yrkesbana. 

– Istället för att analysera verkligheten med hjälp av molekyler går jag åt andra hållet och skapar en parallell värld där jag kan undersöka människor, platser och den mänskliga fantasin. Det som jag gör nu ligger långt från den analytiska så-här-är-världen-uppbyggd-attityden inom biologin. 

 

Foto: Jenny Jacobsson
»Den här bilden på Amanda ligger mig verkligen varmt om hjärtat. Den handlar om skönhetsideal och kampen mot dem. Att acceptera sig själv och lära sig hantera pressen utifrån. Det är hennes historia men också min. Vi kände inte varandra sedan tidigare men kom att betyda mycket för varandra. Hon går på Fotoskolan Göteborg och just nu gör hon praktik hos mig.«

 

Helt uppslukad av bild

Även om hon har lagt över tio år på sin tidigare utbildning och karriär är det inget hon ångrar. 

– Jag tror att jag haft stor nytta av vad jag gjort och det har givit mig mycket erfarenheter från företagssidan som jag har nytta av i dag. I framtiden kanske jag blir super­intresserad och hittar tillbaka till mina rötter, men jag identifierade mig aldrig som person med mitt tidigare yrke.

 

Gör du det nu? 

– Ja, det gör jag nog. I dag gör jag ju bara det som faller mig in och det jag vill göra. Jag jobbar så intensivt utan att det är någon ansträngning. Arbetet med bilder kommer så naturligt, så jag antar att det är en del av min person. 

Ändå trivdes Jenny Jacobsson med sitt jobb på DNA-analysföretaget. 

– Jag var inte alls trött på det förrän jag började fotografera. Men när jag började på Fotoskolan Göteborg var plötsligt allt jag ville göra att skapa bilder. Jag blev helt uppslukad av bild och sedan var det kört. När jag slutade skolan 2013 var det inte ett alternativ att gå tillbaka till jobbet. 

Fotoskolan Göteborg är yrkesinriktad och utbildar också eleverna i den affärsmässiga biten av fotograferandet. 

– För mig handlade det mycket om att formulera mig själv. Vad är det som jag kan erbjuda andra? Och hur ska jag kunna leva på det här? När skolan var slut och jag skulle börja försörja mig som fotograf tog jag det ganska lugnt och formade mig lite utifrån efterfrågan. På det sättet kunde jag göra det jag ville fast med andra i åtanke. 

Och det fungerade. Fler och fler sökte sig till Jenny Jacobsson för att skapa porträtt. Både privatpersoner som ville ha annorlunda porträtt men också företag som ville använda Jenny Jacobssons berättande bilder för att berätta om sitt varumärke eller sina produkter. 

 

Foto: Jenny Jacobsson
»Den här är fotograferad på sommaren mitt på dagen i en bäck nära där jag bor. Sedan var jag tillbaka och tog en till bild på vintern när vattnet frusit. Det var lite av ett experiment.«

 

– Alla uppdrag där det ska vara bildberättelsebaserat med en fantasifull approach passar mig. Om någon vill berätta en historia eller förmedla något så spelar det inte så stor roll om det är en privatperson som vill ha ett porträtt, ett företag som vill förmedla något kring en produkt eller ett band som vill ha bilder till ett skivomslag. 

– Jag har lämnat min trygga karriär bakom mig. Om jag nu ska göra något som utgår från mitt hjärta så måste jag vara sann mot mig själv hela vägen och ägna mig åt rätt saker. Resultatet blir också bättre om det kommer från hjärtat. Visst får jag bröllopsförfrågningar, men det är inte jag. Så jag säger nej tack och tipsar om någon duktig bröllopsfotograf. 

 

  Text

  Publicerad den

  24 maj 2015 - 06:00

  Jenny Jacobsson

  Ålder: 35 år. 

  Bor: I lägenhet i Örgryte i Göteborg, nära staden och skogen. »Det är superviktigt för mig att jag har nära till skogen.«  

  När jag inte fotograferar: Tidigare var ju foto mitt fritidsintresse. Nu tränar jag mycket, jag var en stor sportfåne när jag växte upp. 

  Utrustning: Canon Eos 5D Mark II med objektiven Tamron AF 24–70 mm f/2,8 SP Di VC USD och Sigma AF 50 mm f/1,4 EX DG HSM. Använder fjärr­utlösaren Canon RC-6 och stativet Manfrotto MT190 CX Pro3 kolfiber med stativhuvudet Benro B0.

  Webb: jennyjacobsson.com

   

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna