Intervju

Så får hon bilden att poppa – med blixt

Porträtt av människor i miljö, gärna ljussatta med blixtar – det är fotografen ­Anna Sigvardsson Högborgs specialitet. »Jag vill skapa coola och spännande bilder. Med blixtar får jag personen att poppa ur bilden och det blir ett snäpp bättre«, säger hon. Men det kräver samtidigt en hel del ­kånkande av tung utrustning.

Orden flödar när jag pratar med göteborgsfotografen Anna Sigvardsson Högborg. Det märks tydligt att hon är en social och öppen person som genast skapar en avslappnad stämning. Ett framgångsrecept för en fotograf, helt klart. Hon berättar även öppenhjärtligt om sin väg in i yrket och vilka utmaningar hon har mött på vägen. Sedan sex år tillbaka livnär hon sig enbart på sitt fotograferande. Hon startade företag redan under foto­studierna på KY-akademien i Göteborg. Detta var 2007.

 

Foto: Anna Sigvardsson Högborg
»Här har vi blixten från vänster och solen från höger.« För att komma ner tillräckligt i vinkel fick Anna fotografera liggandes. »Jag fick verkligen träna magen den dagen«, skrattar Anna.

 

– Min farbror som är egenföretagare frågade »ska du inte ha företag? Det är klart att du ska – det är väl bra?«. Jag hade aldrig gjort en affärsplan eller budget tidigare, men på skolan fick vi en grundkurs i företagande och lärde oss bland annat att göra fakturor. Fast jag har fortfarande knappt gjort någon budget, däremot har jag alltid haft sunt förnuft. Jag köper inte fotoutrustning förrän jag har pengar. I dag är det bara bilen som jag leasar, annars har jag köpt alla mina saker.

Under de två år som hon studerade levde hon på CSN och för inkomsterna i företaget skaffade hon utrustning.

– Då fotade jag mycket mingelbilder, bröllop och barn. Jag jobbade även för Modell för en dag, vilket var hemskt. Men jag fick ta de jobb som erbjöds, och om en modell­fotografering gav 1300 kronor så hade jag efter tio gånger samlat ihop 13 000 – en summa jag kunde köpa prylar för vilket så klart var bra.

Förra året var hon ändå tvungen att göra en budget, för då övergick hon från att ha enskild firma till att starta ett aktiebolag. 

 

Foto: Anna Sigvardsson Högborg
»Här använde vi en sun-swatter för att lätta upp skuggorna.« Den gula väggen hade Anna sett någon dag innan när hon körde förbi med bilen.

 

Får inte vara för kräsen

Att Anna finns i Göteborg beror på att hon blev kvar här efter utbildningen. Bland annat för att hon träffade sin numera man, men främst för att staden passar henne. Från början kommer hon från Hudiksvall.

– Jag kan inte verka i en liten stad som den, för där finns redan en fotograf som gör alla reklamjobben och alla bröllops­fotograferingar. Då var det enkelt för mig att vara kvar i Göteborg. 

 

Är Göteborg en bra plats för att få jobb?

– Jobb får man aldrig, jobb tar man. Och för mig har det funnits tillräckligt med jobb inom den genre som jag arbetar med – porträtt av människor i miljö och verksamhets­bilder från olika arbetsplatser. Göteborg är industristad med bland annat Volvo, viket är perfekt för det jag gör.

Anna betonar även hur viktigt det är att inte vara för kräsen till en början, eftersom ett jobb ofta leder till ett annat. 

– För en tid sedan fotograferade jag för Maj­blomman, som jag fick tack vare att jag hade gjort ett mingel­jobb för dem tidigare. Då var det en annan fotograf som inte ville göra den typen av jobb, men jag tog det vilket sedan gav mig ytterligare jobb. Har du inte fullt i din kalender då är det dumt att säga nej till jobb. De flesta får inte en storkund direkt, man jobbar sig uppåt.

 

  Text

  Publicerad den

  30 okt 2016 - 08:13

  Anna Sigvardsson Högborg

  Ålder: 30 år.

  Bor: Göteborg.

  Familj: Gift.

  Gör: Fotograf.

  Gör jag när jag inte fotar: Läser böcker, umgås med familj och tittar på tv-serier. Jag valde att utbilda mig till min hobby.

  Utrustning: Två stycken Canon 5D Mark III med objektiven 24–70mm f/2,8, 100mm f/1,2 och 85mm f/1,8. Blixtar från Profoto, bland annat B1.

  Webb: annasigvardsson.com

  Senaste kommentarerna