Intervju

Sophie Odelberg – riskfyllt uppdrag på fjället

Sophie Odelberg är fotografen som sedan unga år satsat på sin kreativa karriär, men när hennes fokus gick över till 100 procent foto lossnade det ordentligt. Här får du läsa hennes berättelse om hur man lyckas.

– Har du mycket att göra i dag?, frågar jag.

– Nja, jag ska redigera lite bilder, förbereda några plåtningar och leverera några bilder… jag måste kolla på min »att-göra-lista«, jag har nog rätt mycket att göra, säger Sophie Odelberg och skrattar. 

Och så har det sett ut för henne under det senaste året. Hon har försörjt sig på sitt kreativa arbete sen hon var 17 då hon startade sitt företag, men det är först under 2015 som hon satsat helhjärtat på endast fotograferingen och det har tagit fart ordentligt.

Men för att gå till botten med hur Sophie hamnade där hon är i dag, för tillfället på ett lugnt café på Södermalm där vi sitter och dricker ur varsin kopp och gör intervjun, ber jag henne börja från början.

– Jag har alltid hållit på med något kreativt, när jag var yngre målade jag mycket och hade ett brutalt kreativt behov, säger hon, ler och fortsätter:

– När jag var 14–15 slutade jag måla, jag hade ingen inspiration. Att fota tyckte jag alltid var roligt, men det var liksom inget mer än så. När jag började gymnasiet gick jag en kort introduktionskurs i foto. Själva fotograferandet var kanske inte så spännande men det var då jag blev introducerad till Photoshop. Jag insåg potentialen i programmet och hittade snabbt till utbildningsföretaget Moderskeppet. Jag tittade igenom alla deras filmer och började lära mig programmet. Problemet var att jag inte hade några bilder att arbeta med i Photoshop. Hur skulle jag få tag i det? Så jag började helt enkelt fotografera för att ha material att arbeta med i Photoshop.

Under andra året i gymnasiet fick hon ett erbjudande om ett jobb som ateljéassistent på en byrå som heter Identity Works. Sophies arbetsuppgifter bestod till stor del av att bygga fysiska modeller av förpackningsdesigner som företaget tagit fram åt olika kunder. Hon gjorde det så bra att hon fick en förfrågan om hon kunde börja jobba med retusch också. Sophie hade ju lärt sig en del Photoshop så hon sa att hon kunde prova så fick de se vad de tyckte. Det visade sig att de gillade även den retusch hon gjorde, vilket ledde till att hon fick förfrågningar om att göra även fotojobb. Sophie svarade samma sak som på retuschförfrågningen. Inom kort gjorde hon även fotojobb åt Identity Works.

 

Utsikt över Snasa­högarna i horisonten.

 

Hård skola som fotoassistent

Efter gymnasiet fick hon ett tips via en släkting om ett jobb som assistent hos fotografen Daniel Olsén. Hon sökte och fick jobbet.

– Eftersom jag hade jobbat en del med retusch fick jag göra mycket sånt. Kraven var hårda, men jag lärde mig mycket, berättar Sophie och lyfter kaffekoppen. 

Vidare berättar hon att jobbet också innebar att hon fick bära mycket utrustning, något som hon inte var så förtjust i då, en åsikt som har förändrats till i dag.

– Nu tänker jag snarare »blir bilden bättre av den här grejen? Ja men då ska den med«, säger hon med ett skratt.

Efter ett år som fotoassistent sökte hon sig vidare och hamnade på Plaza publishing som retuschör. Där jobbade hon med att förbereda bilder för tryck för tidningarna Plaza kvinna, Plaza interiör, Gourmet och Plaza. Liksom fotoassistentjobbet var det en bra skola, hon lärde sig mycket och fick upp tempot.

– Jag lärde mig mycket om färger, friläggning och att jobba snabbt! Man satt och drog bort eller la till pyttelite av olika färger för att bilderna skulle se rätt ut i tryck.

Sophie jobbade heltid på Plaza Publishing i sex månader men trivdes inte riktigt som fast anställd så hon gick över till att jobba som frilans istället.

Hon letade hela tiden efter nya kunder och hamnade på H&M:s retuschavdelning. Där trivdes hon väldigt bra och ville gärna ha en fast tjänst. Men det öppnade sig aldrig några lediga tjänster, och allt eftersom hon arbetade kände hon att det passade henne bättre att arbeta som frilans istället.

Under hela tiden hon var på Plaza och H&M hade hon gjort fotouppdrag. Men hon ville också göra något annat, skidåkning var och är en av Sophies favoritsysselsättningar.

– Jag har en lista med saker jag vill göra innan jag dör och »säsonga« var en av dem. Jag funderade på att åka utomlands, men då skulle jag inte kunna fortsätta frilansa åt H&M och Plaza så jag tänkte stanna i Sverige istället.

 

    Utställningar

    Senaste kommentarerna