Intervju

Therese Asplund: Porträtt med äkta skönhet

Fotografen Therese Asplund vet vilka ingredienser som behövs för en bra porträttbild. Det färdiga resultatet bygger till 20 procent på det tekniska med ljussättning och kamerainställningar. »Övriga 80 procent handlar om hur jag kan få personen att känna sig glad, trygg och gärna lite vacker«, säger Therese.

Foto: Therese Asplund
Den här bilden är tagen med Nikons 70–200mm f/2,8. Therese tycker det objektivet är bra för porträtt utomhus, då den ger ett kort skärpedjup även vid porträtt i hel och halvfigur.

 

Alla porträttfotografer har sina favoriter när det kommer till ljussättningar och ljusformare. När Therese tittar på sina egna bilder kan hon konstatera att hon gillar motljus, gärna lite snett från vänster. Ljuset formar hon helst med hjälp av en eller flera softboxar, i alla fall när hon arbetar i studion. En softbox ger ett mjukt ljus vilket gör att »de flesta blir lite snyggare«, som Therese förklarar det.

I studion har hon fem lampor riggade, men det är inte ovanligt att hon endast använder ett ljus som sitt huvudljus. Utöver det sätter hon kanske ljus mot bakgrunden eller ­personens hår, allt utifrån vilken typ av känsla hon vill få fram i bilden. 

Fotograferar hon större grupper arbetar hon definitivt med flera lampor för att få ett jämnare ljus. 

Therese jobbar med blixtar från Elinchrom. Inne i stu­dion använder hon modellen ELC Pro HD 1000 och utomhus batteriblixtar som heter ELB400.

Även om hon alltid har riggat klart innan personen dyker upp, kan hon förstås till viss del förändra ljuset medan fotograferingen väl är igång.

– Jag kan prata samtidigt som jag justerar ljuset. Jag är ju tjej så simultankapaciteten är det inga problem med, skrattar Therese. 

 

Vissa av dina porträtt är svartvita och andra i färg. Hur tänker du kring det?

»Jag älskar när barnbilder inte bara är glada och busiga«, säger Therese.
Foto: Therese Asplund
– Jag plåtar alltid i färg, även om jag tänker mig bilden som svartvit. Får man till en bild i färg så fungerar den även nästan alltid som svartvit. Däremot kan en allt för kontrastrik bild vara svår i färg då hudtonerna lätt slås ut, samtidigt som samma bild kan se bra ut i svartvitt.

Vilken typ av bild, färg eller svartvit, som Therese levererar är helt och hållet upp till beställaren. Men det händer att hon kan ge lite vägledning utifrån vad hon tror blir bäst.

I fråga om kamerautrustning är det Nikon som gäller för Therese, hon jobbar i dag med D810 och framför allt objektiven 24–70mm f/2,8 och 70–200mm f/2,8. Hon uppskattar att ha flexibiliteten med zoom när hon fotograferar porträtt, samt att objektiven är ljusstarka och med en fast bländare. Att inställningar inte förändras beroende på zoomomfånget är viktigt för henne när hon arbetar med blixtar.

Vilken brännvidd landar hon då främst på? »Runt 70mm« blir svaret – i alla fall om det handlar om så kallade huvudporträtt. I övriga fall kan brännvidden variera.

 

Hur mycket bilder tar du för ett porträtt?

– Jag skjuter ofta iväg upp emot 200 bilder. Sedan är det mellan 50 och 60 bilder som kunden får välja mellan i ett galleri. Bildserien bygger ofta på upp till tre olika varianter. Går det bra under fotograferingen trycker jag ganska mycket på knappen. Min assistent Emelie, som redigerar alla bilder, blir dock inte alltid så glad när jag har fotat för mycket, säger Therese med ett leende.

 

  Text

  Publicerad den

  8 jan 2017 - 08:43

  Therese Asplund

  Ålder: 41 år.

  Bor: I Avesta.

  Familj: Man och två barn.

  Gör: Fotograf.

  Gör jag när jag inte fotar: Jag springer ganska mycket. Har ett mål att springa tio maratonlopp, har gjort fem hittills. Annars gillar jag att vara med mina vänner och att laga god mat.

  Utrustning: Nikon D810. Använder främst objektiven 24–70mm f/2,8 och 70–200mm f/2,8. Fotograferar med blixtar från Elinchrom: Inne i studion ELC Pro HD 1000 och utomhus batteriblixten ELB400.

  Aktuell med: Fotoprojektet Beauty of a garden. Föreläser även inom »Nikon School«.

  Webb: linslusen.com, instagram/fotografthereseasplund, instagram/linslustherese

  Utställningar

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna