Intervju

Thomas Nilsson: Fotograf i maktens centrum

Emellanåt blir det inte mycket sömn. Att bevaka presidentvalet i USA är »slitsamt men roligt« tycker fotografen Thomas Nilsson som nu gör det för femte gången. »Det är spännande att vara nära något så stort som presidentvalet, det påverkar hela världen«, säger Thomas.

Vem som blir näste man – eller kanske första kvinna – att få inta Ovala rummets skrivbord i Vita huset återstår att se. Det vet vi först den 8 november. Men fotografen Thomas Nilsson kan redan nu stoltsera med sex besök i detta maktcentrum, varav fyra i självaste Ovala rummet. Dock har visiterna passerat så snabbt att Thomas första gången helt glömde bort att titta på presidentens skrivbord.

– 29 sekunder fick jag bara, och jag skojar inte – det var 29 sekunder. Som tur var hade jag pratat med en av Vita husets fotografer innan. Han förklarade för mig att jag skulle börja fota direkt när jag kommer in genom dörren till Ovala rummet, och sedan fota hela tiden. »När pressfolket säger att ni ska gå ut, struntar du i det tills de drar ut dig«, tipsade han även mig. Precis så gjorde jag, vilket var tur. För jag var inne exakt 29 sekunder från första bilden till den sista, det kunde jag se i Exif-informationen.

 

Foto: Thomas Nilsson
Statsminister Göran Persson på besök hos president Bush i Vita huset, år 2001. Thomas och de andra fotograferna fick 29 sekunder för att ta bilder.

 

I presidentens arbetsrum satt den här dagen Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson och skakade hand med George W Bush. Thomas har även bevakat besök av Norges statsministrar, först Kjell Magne Bondevik och senare Jens Stoltenberg som fick möta Barack Obama.

– De sitter i soffgruppen till höger om dörren vi kommer in genom. Till vänster står det berömda skrivbordet, men första gången var jag så stressad att jag inte ens såg det – en sådan ikonisk grej. Det är ju inte så ofta man får chansen att vara i Ovala rummet, då borde man åtminstone ha sett skrivbordet. Andra gången tittade jag på det.

Att fota under de här omständigheterna handlar bara om »att säkra bilden«. Något mer kreativt hinns inte med och dessutom är ljuset en utmaning.

– Det är dåligt ljus i Ovala rummet, någon konstig blandning av gult och grönt. De har uppenbarligen inte haft någon fotograf som konsult när de har inrett rummet. Men att få gå in där är förstås en högtidlig grej.

 

Foto: Thomas Nilsson
Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump håller ett valmöte inför cirka 15 000 personer på American Airlines Arena i Dallas, Texas.

 

Flyttade till USA på 90-talet

Att 2016 kretsar mycket kring presidentvalet i USA har väl inte lyckats undgå någon. Redan i somras fanns det gott om artiklar som belyste detta, även i Sverige. Vem som till slut får flytta in i Vita huset är ett drama i flera akter, där det just nu är de olika delstaternas primärval som står i fokus. Thomas har börjat få en viss rutin kring att bevaka valmöten eftersom det är hans femte presidentval sedan han flyttade till USA.

– Jag kom hit precis när Bill Clinton svors in för sin andra period. Så det valet bevakade jag inte, men det blev ju en hel del jobb året därpå när Monica Lewinsky-skandalen briserade, berättar Thomas.

Det var en vecka efter sin 30-årsdag som Thomas 1997 anlände till New York för att »testa något nytt«.

– När jag flyttade hade jag bestämt att jag skulle vara här i max tre till fyra år. Gick det dåligt skulle jag flytta hem redan efter ett år.

Men Thomas är kvar än. Under snart två decennier har han med kameran bevittnat händelser som 11 september, orkanen Katrina och det känslofyllda valet när Barack Obama blev president. För ett och halvt år sedan gifte sig Thomas med amerikanskan Roseann som är bröllops- och porträttfotograf. Att han skulle flytta hem till Sverige blir därför allt mer osannolikt.   

 

Foto: Thomas Nilsson
New York, september 2004. Pressfotografer på republikanernas konvent i Madison Square Garden. »På ett så stort arrangemang är alla de här fotoplatserna reser­verade för de stora amerikanska tidningarna och bildbyråerna. Men jag föredrar i vilket fall som helst att vara nere på golvet och försöka hitta egna vinklar«, förklarar Thomas.

 

Thomas växte upp i Hässelby utanför Stockholm och efter två års fotostudier arbetade han bland annat för lokaltidningarna i Stockholm, som i dag går under namnet Mitt i. Sommaren 1995 fick han ett vikariat på Expressen och det var även för dem han arbetade under sin första tid i USA. Men sedan 2002 är han kontrakterad för den norska dagstidningen Verdens Gang (VG). Tillsammans med en reporter bildar Thomas en tvåmanna-redaktion i New York som skickar material till Norge. Men tidsskillnaden ställer vissa krav.

– Efter klockan 15 är det för sent att leverera till papperstidningen, då jobbar vi istället mot nätet och har en ständig deadline. Det kan vara stressigt, men det är alltid en lika skön känsla när vi har lämnat – blir nästan som en drog.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna