Ledare

Rikta blicken uppåt

Olika. Som bildjagande fotograf uppfattar man sin omgivning annorlunda än den som inte har någon kamera till hands.

Byt perspektiv för en stund – och våga vidga dina fotografiska vyer med dina projektidéer.

Man brukar säga att perception är samlingen av de processer som sker i hjärnan för att tolka den information vi tar in via våra sinnen. Det som i slutändan skapas för oss är upplevelsen av vad som just hände, och beroende på hur vi upplevde händelsen så skapar vi ett minne som håller så länge som hela livet, eller kanske ett minne som vi inte minns i morgon.

Men med bilder kan vi minnas. Med bilder kan vi återuppleva, återgå till det förflutna, åter fånga dagen och förnimma doften av nyrostat kaffe, nyslaget gräs eller nyfallet regn.

Men kan det också vara tvärtom, att vi minns ett ögonblick sämre om vi fotograferar det? Detta och andra frågeställningar kring hur fotografens hjärna fungerar tar vi oss an tillsammans med hjärnforskaren Katarina Gospic, som förklarar för er vad som händer när vi plockar fram kameran för att ta en bild, eller tittar på en bild med ett visst innehåll.

En annan spännande sak är hur tidigt ett minne kan skapas. Forskning visar att vi minns tidigare än vi tror, och redan i mammas mage kan ett barn känna igen röster och ljud.

Både inne i magen och där utanför skapas alltså massor av minnen, kopplingar i våra hjärnor, som för alltid finns kvar för oss genom hela livet.

I det extra tjocka och somriga dubbelnumret av Kamera Bild – nummer 7/8 – har vi även följt med fotografen Emelie Ohlsson som har fullt fokus på magen – på en gravidfotografering i Biskopsparken i Linköping, där Amanda får sin mage förevigad.

Fotografier skapas, minnen för framtiden, något att visa sitt barn och något att själv minnas.

Så har du en bunt gömda och osedda bilder liggandes som dina barn eller vänner ännu inte sett, så är det dags att plocka fram dem och minnas. För varför ska man spara på något som inte används? Kanske leder det till spännande diskussioner, eller möjligheten till att hitta nya detaljer om hur ditt liv var där och då, som du nu glömt bort. Eller gör det av rent nostalgiska skäl. Nostalgi är nämligen att ta fram något gammalt och återvinna det till något mer, ännu en gång.

ReportagetMed fokus på magenoch artikeln Foto för vetenskap:Fotografhjärnan bakom alla bilder kan duläsa i dubbelnumretKamera Bild 7-8/2017som finns i butik under hela augusti.