Krönika

Årskrönika: Detta hände fotoåret 2013

Fotohändelserna vi minns från 2013: Prylarna, debatterna och de osannolika händelserna ingen trodde var möjliga.

Året som gått har varit spännande och roligt på många sätt. Vi har kanske inte stött på fotovärldens mest omvälvande händelser på prylsidan, men på andra fronter har det hänt en hel del som är intressant.

Vi har fått uppleva tekniska framsteg, nya tankar kring vad som är design och funktion, att utseendet på en kamera faktiskt spelar roll. Men, vi har också fått lära oss att utseende på bilder är föremål för analys i stora fototävlingar, att Sverige fått en ny fotolag och att flera tillverkare har slitit sitt hår för att försöka komma till skott med den sviktande kompaktkameramarknaden där systemkamerorna tar över.

Det har också till viss mån varit mobilens år. Aldrig har det funnits så många fotoappar för smartphones som nu. Och aldrig tidigare har Instagram eller Facebook fått så många bilder uppladdade till sina servrar.

På så vis är det riktigt spännande och omvälvande. När vi lever mitt i en händelse så är det svårt att se hur betydelsefull den faktiskt är, eller kommer bli i framtiden.

Här kommer därför en summering och reflektion av fotoåret 2013:

Prylarna

Fujifilm öppnade året med sin nya X20, som uppföljare till den enklare modellen X10. Här började också trenden med att skippa lågpassfiltret i kameror som inte var av systemmodell, något som nu spridit sig. Samtidigt kom också Nikon 1 S1 och J3, en rätt svag uppdatering av 1-serien, med sammanblandning av befintlig teknik.

Också samtidigt kom Fujifilm X100s, som var en uppdaterad version av X100. X100s var en buggfixad X100, där bland annat autofokusen nu snabbats upp. (Se webb-tv om X100s och X20 här.)

I februari var Nikon på hugget och lanserade sin Nikon D7100 som flaggade för DX-formatets överlevnad. Uppdateringen var eftertraktad hos DX-fotograferna som vill ha en seriös, framtidssäker kamera.

Canon hängde på. I mars släppte de sin 700D, en lätt upphottad 650D. Större var i stället släppet av deras 100D, en riktigt liten instegsmodell med APS-C-sensor, som intresserat många som alltid velat minska på vikten. (Se webb-tv om Canon 700D och 100D här.)

I mars hoppade även Sony på det här med lätt vikt, och släppte kompakterna RX1R och RX100-II i sin R-serie. Sony RX1 var barnet av trenden med kameror utan lågpassfilter. (Testet av Sony RX100-II kan du läsa här.)

Men minst vikt har nog mobiltelefonerna. Diskussionerna var stora kring hur kameran skulle bli i nya Iphone 5s, och anledningen var att många på allvar ville ha ett mindre men fungerande komplement till sin större kamera. Det här fick också igång diskussionen kring att kompaktkamerans tid var förbi – nu gäller mobilkameran eller systemkameran. Ungefär samtidigt var Nokia först med möjligheten till att fotografera i råformat direkt i mobilen, i sina smartphones Nokia 1020 och 1520.

Kanske var det också därför som Sony gnuggade geniknölarna och under september visade upp sina kameraobjektiv QX10 och QX100, som man fäste på sin mobil för att få lite mer och lite bättre pixlar. Om det blev en hit vet vi ännu inte.

Nikon gjorde också en innovativ lansering och släppte sin Nikon 1 AW1, en kompakt systemkamera som gick i den gamla vattentäta analoga klassikern Nikonos fotspår.

Sedan rasslade det också till med Panasonic GF6, G6, Nikon D5300, Panasonic GM1, Sonys nästa innovation A7 och A7R med världens minsta systemkamera med fullformatssensor, Nikon Df som bevisade att retrodesignen klättrat högre i rang och faktiskt kunde skapa en delad debatt på sociala medier.

Sedan hände också Nikon Coolpix A, D610, en hel drös vattentäta kompakter, Olympus Pen E-P5, E-M1, Pentax K-50, Canon 70D, G16, S120 och Fujifilm X-M1, X-E2 – för att nämna några till.

Tillbehör och andra prylar för foto har det också kommit en hel del av, men det som kanske blev mest uppmärksammat var Profotos nya B1 – den batteridrivna blixten med möjlighet till TTL (se webb-tv om B1 här).

Bilder på nätet och upphovsrätt

Diskussionen kring bilder på internet blev stundvis också rätt intensiv under 2013, på många olika plan. Sidan 500px gjorde en app som Apple tog bort från Appstore på grund av att den blivit populär hos fotografer som vill visa upp sina nakenbilder. Debatten om Årets pressbild i Danmark drog också igång, när bildjournalisten Marie Hald vann tävlingen med sin bild på prostituerade Bonnie. Samtidigt vann Paul Hansen världens bästa Pressibild 2012, med en bild som fick motstå hård analys av fotografer världen över, då Hansen anklagades för att ha manipulerat bilden. World Press Photo ändrade sedan reglerna för bildredigering.

Google satsade på en snyggare bildsöksfunktion med fler alternativ, och debatten om upphovsrätt fick extra bränsle när Instagram i februari berättade att man nu hade över 100 miljoner aktiva användare – och att de samtidigt tar ett steg tillbaka när det gäller att i eget syfte få publicera de bilder som användarna laddat upp. I Sverige konstaterades i domstol även att Blocket har rätt att använda annonsbilder för att lagligt sälja vidare dessa.

Storstjärnan Beyonce ville också tjäna pengar på bilder, eller åtminstone själv ha möjlighet att styra bildvalet på bilder från sina konserter – och införde fotoförbud på sin turné. Prince hängde på, men Aftonbladet publicerade då bilder tagna med de svårstoppade mobilkamerorna istället.

Men desto större nyhet var att Lagrådet godkänt förslaget till en lag mot kränkande fotografering, som numera är ett brott från och med 1 juli. Kamera Bild förklarade vad lagen innebar i praktiken, och i oktober misstänktes en 39-årig man i Malmö i enlighet med den nya lagen efter att ha smygfotograferat en tioårig flicka.

Också debatten om personlig integritet tog fart, när nya Google Glass kom upp på tapeten – glasögonen som kan både fotografera och filma utan att det märks.

Osannolikhet och innovation

Året började med en otrolig nyhet att forskare lyckats spara ned egen data i en dna-molekyl – vilket skulle leda till att ett gram dna snart skulle kunna innehålla över två tusen terabyte data, eller två petabyte – för film och foto.

Andra forskare lyckades använda programvara för att korrigera ljuset som vandrar genom ett objektiv av dålig kvalitet – men i slutändan ändå kan ge högkvalitativa bilder, något som ytterligare öppnar för matematisk korrigering av bildskärpa i efterhand.

Hela Sverige häpnade när vi kunde läsa om en skånsk bildskatt med tusentals gamla exponerade glasplåtar som hittades under golvplankorna vid en renovering av en fotoalteljé. Ungefär samma sak häpnadskänsla fick vi när vi läste om Lindsey Scallan från usa, som tappade bort sin undervattenskamera i Hawaii under 2007. Sex år och 960 mil längre bort dök den upp igen. Ungefär samma sak hände Jens knof som förlorade sin GoPro Hero i Atlanten – men fick tillbaka den.

Neurocam visades på en mässa i Japan – med möjlighet att styra kameran med hjärnan.

Och så fick vi en dos av skratt när vi kollade in lagbilden på den kinesiska volleybollklubben Guangdong Evergrade, som photoshoppat in nya ansikten i en gammal bild.

En fantastiskt innovativ timelapse av människans åldrande minns vi också, men den stora webbsnackisen i höst var hur en tidning utan bilder ser ut, någonting som vi kunde se i den franska tidningen Libération som ville uppmärksamma vad som händer när fotograferna försvinner från redaktionerna.

Adobe-året

I början av februari släppte Adobe sin första version av Photoshop från 1990 fri för nedladdning. Samtidigt hamnade företaget i blåsväder över hur nya Photoshop CC bara skulle vara tillgängligt via prenumerationstjänsten Creative Cloud, men lyssnade på kritiken och skulle titta på alternativa lösningar.

Photoshop CC och Lightroom 5 släpptes, och allt var frid och fröjd.

Ett tag.

Den stora smällen kom i slutet på september när Adobe berättade att deras servrar blivit hackade – och att nära tre miljoner användarkonton blivit drabbade. En månad senare kunde vi läsa att det var värre än så: totalt hade så många som 38 miljoner konton drabbats – och att källkoden till Photoshop stulits.

Komikerparet Johan Rheborg och Henrik Schyffert drog också igång tv-serien Alla är fotografer, där de under sex avsnitt gav varandra utmaningar som hade med fotografering att göra. Kolla in vad det handlar om här, eller under hashtagen #allaärfotografer på Twitter.

Grattis Klum!

Lyckligare slutade däremotåret för naturfotografen Mattias Klum som utseddes till hedersdoktor av Stockholms Universitet, för sitt engagemang i miljöforskning och undervisning. Vi säger ett stort grattis till Mattias!

Vad tycker du?

Vilken nyhet tycker du var den viktigaste under året som gått? Kommentera dina förslag här nedan – och berätta vad du minns från 2013.

Vill du se vad vi skrivit om under 2013 så hittar du vårt tidningsinnehåll här.

Vad händer 2014?

Passa även på att gå in i det nya året tillsammans med oss på Kamera Bild! Följ oss på sociala medier så får du de senaste kameranyheterna först, tillsammans med grymma fototips, tester och intervjuer med fotovärldens bästa fotografer!Kanske får vi under 2014 också en glimt av Nikon D4x, D400, Canon Eos 2DX, 8D, Fujifilm X-Pro2, Sony RX2 eller andra modelluppdateringar.

Följ oss på: