Reportage

Damon Loble: ”Nakenbilderna är smakfulla”

Till vardags hjälper Damon Loble andra film- och stillbildsfotografer att få till färgerna under inspelning och fotografering. Men parallellt färgfrossar han loss inom sina två favorit­områden: vackra kvinnor och undervattensmiljöer. Kamera & Bild åkte till Los Angeles för att träffa fotografen som är besatt av färg.

Igår regnade det in över skrivbordet i arbetsrummet i den råa betongstudion. Den ligger i de två översta våningsplanen i en sexvåningsbyggnad någon kilometer väster om downtown LA. 

– Den enda stora nackdelen är området. Det är hemskt. Det är högljutt och stökigt. Men vi betalar bara 3 000 dollar i månaden. Hade vi suttit i Downtown hade det kostat betydligt mer. Och här är det nära till motorvägspåfarterna också. 

Damon Loble gick på filmskola för att bli filmfotograf inom flygvapnet. Han hade sex månader kvar till sin officers­examen när ett hälsoproblem tvingade honom att hoppa av. Istället flyttade han till LA och började jobba i den civila filmbranschen. 

– Jag började som filmladdare på Panavision. Det var det bästa jobb som jag någonsin haft. Men jag var urdålig. Alltså riktigt dålig, så jag fick i princip sparken. Och för att sona mina synder så fick jag jobba på uthyrningsavdelningen på en kameraaffär i fem år. Det slutade med att jag sålde 
mellanformatutrustning till fotografer. Och en av mina kunder skulle göra ett jobb för Nike i Europa och frågade om jag ville hänga med. Det var tolv år sedan och sedan dess har han drivit sin egen firma tillsammans med en vän. 

I dag lever Damon Loble dubbelliv. 

 

Foto: Damon Loble
»Det är Kathryn på the Standard Hotel i New York. Det har jättesmå rum och jag använde bara naturligt ljus. Plåtad med Hasselblad 50C och 24mm objektiv.«

 

Dels fotograferar han nakna kvinnor och undervattensbilder. 

Dels driver han sitt företag som hyr ut teknik och kompetens till fotograferingar och filminspelningar. Hans roll hos kunderna är ofta att arbeta med färgerna under fotograferingen eller inspelningen.  

– Tidigare fick fotografer snällt vänta tills filmen var framkallad för att kunna börja kolla på färger men i dag är det annorlunda. Med till exempel Capture One kan man direkt lägga på kurvor och justeringar medan man plåtar. På det sättet kan man komma väldigt nära det slutgiltiga resultatet, vilket är en stor hjälp för både fotografer och filmare under plåtningen eller inspelningen. 

Gemensamt för hans båda karriärer är drivkraften: Damon Lobles besatthet av färger. 

– För mig handlar foto om färg, det är därför jag fotograferar. Jag gillar färg, jag gillar den där färgexplosionen. Och det otroliga som uppstår när färger reagerar med motivet. Det finns någonting mellan nakenhet, sexualitet och fotografens tolkning av färg och känsla som jag bara måste vara i. Visst finns det fotografer som jobbar bättre i svartvitt och jag testar det själv ibland, men jag har alltid tänkt att de fotografer som plåtar nakenbilder i svartvitt gör det för att de inte kan få till färgerna. När jag ser nakenbilder med snygga färger så bara måste jag kolla på dem. 

Väljer de mindre erfarna modellerna

Det flesta människor som Damon Loble fotograferar nakna är vanliga personer, inte professionella modeller. 

 

Foto: Damon Loble

 

– Jag föredrar det eftersom de inte har en massa för­
väntningar på hur det ska gå till. Ofta utvecklas de mycket under fotograferingen. De kan till exempel vara väldigt reserverade i början och sedan bli något helt annat under fotograferingen. Andra kommer in i studion och går rakt in i en helt annan roll som jag inte hade en aning om innan att de hade i sig. 

Han undviker att fotografera modeller som har agen­turer och modeller som är vana att fotograferas nakna. 

– De har gjort det för så många och har sin repertoar av poser som de arbetar sig igenom under plåtningen. Det känns ofta så tydligt att de bara gör sitt jobb och att det inte finns någon känslomässig koppling till arbetet. När jag däremot hittar personer som är mindre erfarna men som kopplar ihop vad de gör framför kameran med sitt liv och kreativitet och det i sin tur klickar i min entusiasm, då kan det bli tre fyra bilder från en session som jag vill jobba vidare med. 

 

  Text

  Publicerad den

  6 maj 2016 - 08:00

  Damon Loble

  Ålder: 40 år.

  Bor: Los Angeles

  Arbetar: Som Digital Imaging Technician (D.I.T.) för fotograferingar och filminspelningar. Driver företaget 150Kilos, hyr ut D.I.T. och utrustning till foto- och filmindustrin. 

  Intressen: (Lyckligtvis fortfarande) fotografi, katter och dykning. Är nästan färdig DiveMaster.

  Länkar: damonloble.com, 50lbsoflust.tumblr.com, instagram.com/damonloble.

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna