Reportage

Kristofer Lönnå – med extra allt

»Jag testar att pusha mig och mina idéer lite längre«, säger fotografen Kristofer Lönnå om sitt projekt där han porträtterar människor i något udda situationer. Kamera & Bild följde med bakom kulisserna, vilket kom att innefatta både lödder och rejält med blod.

Webb-tv: Se hur Clara Henry porträtteras – med fejkblod

 

Webb-tv: Bakom kulisserna när »Babsan« fotograferas

 

Hos barberaren Roy & Son, vid Hornstull i Stockholm, är det full aktivitet. Alla stolarna är upptagna av män som får sina skägg trimmade och hår klippta. Att vistas här är som att resa tillbaka i tiden, inredningen är i original så som den såg ut när verksamheten startades i mitten av 1900-talet. 

 I den lilla väntrumshörnan sitter ett par killar med allvarliga blickar och beskådar spektaklet. Ja, kanske inte i första hand den fascinerande inredningen utan deras ögon dras snarare mot kvinnan i en av barberarstolarna.

– Hur mycket ben ska jag visa, frågar hon.

Hennes rosa hårsvall och lika rosa klänning är starka kontraster mitt i detta herrsällskap. Andra kunder bjuds på kaffe medan hon får ett glas champagne, som hon knappt hinner börja sippa på innan ägaren Peter Mannerstål lägger lödder över hennes kinder och haka. Det är dags för en rakning.

– Precis, där har vi det, ropar fotografen Kristofer Lönnå och ber kvinnan hålla upp glaset och se skräckslagen ut samtidigt som Peter för rakkniven mot hennes strupe.

– Det här är vansinnigt roligt, jag har aldrig rakat mig med skum – vad skönt det är, säger kvinnan… eller snarare mannen. 

För det är förstås Lars-Åke Wilhelmsson som sitter i stolen, alias »Babsan« – en av Sveriges mer kända dragshowartister.

 

Foto: Kristofer Lönnå
Kristofer Lönnås porträtt av »Babsan«. Se den och flera andra utflippade porträttbilder på Hotel Diplomat i Stockholm, där Kristofer har utställning fram till 24 oktober 2016.

 

Starka färger och uttryck

– Det jobbiga i sådana här miljöer är att jag inte kan skrika, har Kristofer förklarat för mig strax före fotograferingen.

Normalt sett brukar han vara ganska högljudd för att få igång den han porträtterar. Men eftersom han inte vill skrämma bort alla kunderna hos Roy & Son får han i dag hålla igen lite. Det är ganska trångt i lokalen och Kristofer har riggat sin ljussättning tajt kring en av barberarstolarna. Upplägget är en softbox snett framifrån, en beauty dish snett bakifrån och en ringblixt på sin Hasselblad H2 med ett Phase One-bakstycke (P65+). Lite längre bort i lokalen står även en magnumreflektor och slår in ljus snett bakifrån. 

Att ha mycket ljus gillar Kristofer, vilket också underlättar för honom i efterarbetet av bilden då han ofta drar hårt i reglagen.

 

Foto: Kristofer Lönnå
I studion sitter Kristofer många timmar med bildredigeringen för att få till rätt manér. Det tog en och en halv dag innan bilden av »Babsan« var helt klar.
 

 

Vad är tanken bakom dagens bild?

– Det är inte så djupt. Allt behöver inte vara oskarpt och svartvitt jämt, utan kan även vara något roligt och oväntat. Det är ungefär som att äta lördagsgodis – det är inte så ­nyttigt men det är gott. 

De som följt Kristofers karriär vet att hans manér bygger på starka färger och starka uttryck. Inte allt för ­sällan får modellerna skrika, alltså bokstavligen – att bara gapa blir konstigt på bild menar Kristofer. Men även om han i sina uppdrag kan tyckas ta ut svängarna vill han nu tänja på gränserna ytterligare, genom ett eget projekt som ska resultera i en serie porträtt för en utställning.

– Jag testar att pusha mig och mina idéer lite längre. Utvecklingsmässigt är ett sådant här projekt fantastiskt. Det svåra är att ta sig tid att göra det, för när dagen tar slut måste man hem och göra mat. Då får de egna projekten ofta stryka på foten, säger Kristofer och fortsätter:

– Att ta utflippade bilder är det roligaste jag vet. När jag för några år sedan gjorde om min hemsida fick jag kommentarer som »ska du bara visa den här typen av bilder?«. Men om jag visar allt från VD-porträtt till bilar blir det varken hackat eller malet. Det är ungefär som att en finsnickare skulle skriva att han även kan montera gipsskivor, något alla redan vet att en snickare kan. Det utflippade är spjutspetsen inom min kompetens och åt det håll jag vill sträva.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna