Reportage

Lena Källberg: Allt kan bli en kamera

Vem har sagt att fotoutrustning ska behöva kosta flera tusentals kronor? Det går alldeles utmärkt att bygga en fullt fungerande kamera av en gammal pizzakartong. Det vet Lena Källberg som är expert på hålkameror. ”Allt som kan göras ljustätt går att använda”, säger hon.

På kontoret där Lena Källberg arbetar står ett par gamla bälgkameror i en hylla. Här finns även en stor trave fotopapper som vittnar om ett utbrett fotograferande. Lena plockar upp en av kamerorna och visar hur hon har gjort om den till en så kallad hålkamera – utan optik och med endast ett hål rakt in i kamerahuset. I hyllan finns även något som ser ut som en leksaks­kamera, byggd av pizzakartong. Men den är ingen fejk visar det sig, utan en låda som det går att fotografera med. 

Foto: Bengt Luthman
Lena fortsätter plocka fram prylar ur hyllan och snart inser jag att det mesta som står i den faktiskt är kameror, och inte bara allmänt bråte. Här finns de som är byggda av plåtburkar, pappmuggar, chokladaskar och böcker. Alla är hålkameror.

– Jag gillar återvinningstanken och är förtjust i att göra kameror av det som har varit skräp. Man kan göra en kamera av vad som helst så länge det går att göra den ljustät, förklarar Lena.

I Guiness rekordbok finns ett världsrekord för hålkamera, i fråga om storlek. 2006 gjordes en flyghangar i Kalifornien om till en hålkamera med måtten 13 x 48 x 24 meter. Hålet, eller bländaren, var 6 mm i diameter och exponeringstiden 35 minuter. Negativet bestod av ett 34 meter brett och nästan tio meter högt tygstycke. 

– De tog in tunnor med flytande emulsion som de målade på tyget. Sedan sålde de små bitar av bilden för att finansiera fotograferingen, säger Lena.

Pinjenötsskal samt legobitar har även det blivit hålkameror och Lena känner till fotografer som använt munnen som kamera – med film i förstås.

 

Foto: Bengt Luthman
Med hjälp av en pizzakartong, eltejp och gummisnoddar kan du bygga en fullt fungerande kamera.

 

Principen bygger på det som kallas camera obscura, »mörkt rum« på latin. Om du befinner dig i ett sådant där det finns ett litet hål i ena väggen, då kommer du på den motsatta väggen se en upp- och nedvänd samt spegelvänd bild av det som finns utanför hålet. Detta är som du säkert förstår grunden till all fotografering, och det som gör att en liten låda byggd av pizzakartong kan bli en kamera – om du först har laddat den med film eller fotopapper.

Byggt över hundra hålkameror

För drygt tio år sedan skaffade Lena sin första hålkamera, en Zero Image som är byggd i trä med flera mässings­detaljer. Den är tillverkad i Hong Kong och ger enligt Lena bilder med hög kvalitet.

– Jag provfotade och det blev jättebra, men lite väl skarpt. Därför byggde jag istället en egen hålkamera där jag själv fick bestämma hur den skulle fungera.

Det blev starten på något som nästan kan liknas vid en passion. I dag har Lena byggt över hundra hålkameror och för henne är det främst pysslandet och problemlösandet som intresserar henne, framför själva fotograferandet.

– Jag kan inte gå på en loppis längre utan att hela tiden tänka »kan det där bli en kamera«. Jag ser kameror överallt.

I hyllan på kontoret ligger en röd chokladask i plåt, som snart ska bli en kamera.

– Den kostade två kronor på Röda korset, vilket är okej. Ju billigare desto roligare tycker jag det är. Det får inte vara för dyrt.

 

  Text

  Publicerad den

  1 maj 2016 - 08:00

  Lär dig mer

  Moderskeppet.se har släppt en kurs med Lena Källberg där hon berättar om hur du går tillväga för att fotografera med en hål­kamera. Du får i kursen även lära dig att bygga din egen kamera av pizzakartong. 

  På sajten pinhole.se hittar du mer information om hålkameror, tabeller för olika nålhål samt länkar till andra sajter.

  Se fler av Lena Källbergs bilder, foto­gra­ferade med olika typer av hålkameror, på lenakallberg.se.

  Lena Källberg ger workshops i att bygga och fotografera med hålkamera. Läs mer på pinhole.se eller kontakta Lena på lena@lenakallberg.se

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna