Reportage

Peter Gunnars: Så plåtar han plåt

När de fyra sportbilarna ger sig ut på Tierp Arena vittnar motorljuden om rejäla krafter under huvarna. Framför dem åker en pickup med fotografen Peter Gunnars på flaket, en expert inom bilfotografering. »Jag försöker aldrig frysa något, utan jag vill få fart på saker och ting i min fotografering«, säger Peter när Kamera & Bild tillbringade en dag vid racingbanan.

På skylten står det »Tierp centrum«.

– Vi åker väl in där för att se om vi hittar gänget, säger Peter Gunnars medan han styr sin Citroën Cactus i tätorten som är relativt okänd för honom.

Vi har den här morgonen redan snurrat runt några varv, på jakt efter en OKQ8-mack som tycks vara svår att finna.

– Nu får vi se Tierp också. Det är en håla som jag bara har passerat förut, skrattar Peter och konstaterar snart därpå: »men här har vi ju redan varit« när vi för tredje gången kör in i samma rondell.

 

Foto: Peter Gunnars
Journalisterna från Auto Motor & Sport sätter sig i varsin bil och kör bakom Peter som sitter på flaket till en pickup. Med långa slutartider får han fram fartkänslan i situationen.

 

Vid macken väntar dagens fotouppdrag, fyra sportbilar som för tillfället tvättas. De som Peter kallar för »gänget« är motorjournalister vid Auto Motor & Sport (AMS). Flera av dem har han arbetat med under många år.

– De är väldigt engagerade i sitt arbete, vilket är kul. Alla försöker hela tiden på något sätt överträffa sig själva. Det är väldigt motiverande för mig att jobba med sådana personer.

 

Foto: Johan Wessel
Innan redaktionen från Auto Motor & Sport ger sig ut på arenan för att testa bilarna, ser fotografen Peter till att fotografera olika detaljer – både interiört och exteriört. Bilderna behövs till reportaget.

 

Högt tempo under fotograferingen

Till slut når vi fram till macken och bilarna som AMS har lånat för test under några dagar. Utanför biltvätten står den nya BMW M2 som nu ska jämföras med Mustang GT, Mercedes A45 AMG och Audi RS3. Bilarna väcker en viss uppmärksamhet och en intresserad man vågar sig fram för att ta en närmare titt.

Peter plockar fram sin Nikon D810 och en reflexskärm för att genast börja fotografera detaljer på bilarna, medan de ännu är rena. Det går undan.

– Jag försöker hålla det här tempot på ett sådant här jobb. Det är inget filosoferande på något sätt, det fungerar inte ekonomiskt. Killarna på AMS vill också att det går undan så att de hinner testa bilarna.

Peter som har varit professionell fotograf sedan 1991, varav en stor del av den tiden med bilar framför kameran, vet i dag var han behöver lägga krutet.

– För mig är det här inget nytt. Många av de yngre killarna tar 200 olika vinklar av ett avgasrör. Jag tar en, max två.

Trots ett högt tempo kommer fotograferingen ändå att ta en stor del av dagen. När detaljerna är klara ska bilarna ställas upp för ett omslag till tidningen. Därefter bär det av ut på racingbanan i Tierp medan Peter fångar olika varianter av actionbilder. Totalt lägger han två och en halv dag på detta uppdrag, inklusive bildurval och redigering.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna