Reportage

Utbildning: På Åland lär de sig se naturen

Naturfotolinjen på Åland förenar foto med friluftsliv. En naturlig kombination tycker de själva, eftersom de bästa naturbilderna fångas av fotografer som klarar av att leva i naturen. »De som söker hit måste trivas ute alla tider på året. Vi sover i tält även på vintern«, säger läraren Andy Horner som har byggt upp linjen.

Andy Horner, lärare.
Foto: Bengt Luthman
Leif Höglund, lärare.
Foto: Bengt Luthman
Åland visar sig från sin bästa vintersida när Kamera & Bild kommer på besök. Det är rikligt med snö både på marken och uppe i träden. Temperaturen ligger på fem minusgrader, och även om solen just nu är gömd bakom ett molntäcke skymtar himlen fram i små luckor här och där. Om några timmar finns det säkert goda chanser till sol.

Klockan är strax före nio på morgonen och vi befinner oss mitt på ön, där Ålands folkhögskola ligger. I ett klassrum ovanför internatet inleder naturfotolinjen sin dag med att Anton Eklund presenterar dagens fotograf. Varje morgon inleds på detta sätt, med att någon av eleverna berättar om en etablerad fotograf och visar bilder från den personen. Anton har valt landskapsfotografen Serkan Günes.

– Landskapet i hans bilder liknar lite det här på Åland, även om han inte har fotograferat här, säger Anton medan han visar en skärgårdsbild från Stockholm.

Han växlar över till en annan bild med norska fjäll. Läraren Andy Horner ler och frågar klassen:

– Känner ni igen den här platsen? Det borde ni göra.

Några hummanden hörs från de tio eleverna. De har varit på samma plats tidigare under läsåret.

Anton är klar med sin presentation och Andy går igenom dagens schema. Förmiddagen ägnas åt bildredigering och till eftermiddagen blir det fotoutflykt. Andy ger också en utförlig beskrivning av vilket väder klassen har att vänta sig i dag. För en naturfotograf är detta viktig kunskap och eleverna har även fått lära sig att på egen hand kunna tolka olika väder.

Gör flera resor under året

Hanna Liljehag, elev.
Foto: Bengt Luthman
Anton Eklund, elev.
Foto: Bengt Luthman
Olivia Sjögren, elev.
Foto: Bengt Luthman
De flesta som går naturfotolinjen kommer från Sverige, men Anton är ålänning. Han är 24 år och kände till utbildningen redan flera år innan han sökte.

– Jag har kompisar som har gått den, men hade själv inte tagit mig tid att söka. Men under det senaste året har jag blivit allt mer intresserad av foto, säger Anton.

Även friluftsliv är något som intresserar honom. Han är en van seglare och här på skolan har han fått testa mycket annat. Bland annat en kurs i överlevnad.

– Det var en realistisk övning där vi fick lära oss hur vi klarar en dag utan mat.

Tiden på skolan har gått väldigt fort tycker Anton, nästan för fort. 

– Första terminen är redan över och vi har haft jätteroligt tillsammans. Det är ingen här som drar ner stämningen utan vi fungerar väldigt bra tillsammans. Jag har även sett hur jag utvecklats som fotograf, det blir bättre varje gång jag är ute och fotograferar. Förut var jag mer intresserad av makrofotografering, men nu har jag gått framåt inom landskapsfotografering. 

Att naturfotolinjen ligger just på Åland passar förstås en fotointresserad ålänning, men Anton ser även andra fördelar.

– Landskapet är väldigt varierat här. Vi saknar berg men har fin skärgård och urskogar. Överlag är det jättefin natur, där mycket är bevarat. Man kan få många olika bilder.

 

För vilka tycker du att den här fotolinjen passar?

– Alla som har både ett foto- och friluftsintresse. Man ska vara beredd att var ute i naturen även om det regnar och får absolut inte vara för bekväm av sig. När vi var i de norska fjällen hade vi ingen dusch eller toalett under en vecka. 

Även om naturfotolinjen ligger på Åland, och det fotas mycket på ön, ingår det också flera resor under året – till framför allt de svenska och norska fjällen. Klassen har bland annat besökt Alta och Öytun folkehögskole i Norge, som naturfotolinjen samarbetar med. I Sverige har de gjort en resa till Fulufjället.

– Egentligen skulle naturfotolinjen likaväl kunna finnas i de svenska fjällen, säger läraren Andy och fortsätter:

– Men Åland ligger centralt och fungerar som en knutpunkt. Vi har faktiskt närmare till Stockholm än flera folkhögskolor som finns i Sverige.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna