Fotoresa

Fotografera Skagens ljus – med Serkan Günes

Följ med Serkan Günes på Kamera & Bilds fotoresa till Skagen på norra Jylland den 27-30 april 2017! Här ges du möjlighet att fotografera i det världsberömda Skagen-ljuset vid sanddynorna längs kusten.

I samarbete med Kamera & Bild, Sveriges ledande fototidning och under ledning av den kände landskapsfotografen Serkan Günes, kommer vi under fyra dagar att fotografera några av de platser som gjort Skagen så speciell.

Serkan, en av våra absolut främsta lanskapsfotografer, kommer att hjälpa dig få fram det där lilla extra i dina bilder när vi fotograferar. Vare sig det är de mäktiga vågorna där Skagerrak och Kattegatt möts vid Skagens udde, Europas största vandrande sandöken vid Råbjerg Mile och det magiska Skagenljuset vid de många sanddynerna längs kusten. Vi kommer även att fotografera kyrkan Sct. Laurentii där bara kyrktornet syns i sanddynerna och Skagen Fyr som med sina 46 meter är Danmarks näst högsta fyrtorn.

Resans höjdpunkter

 • Medverkan av landskapsfotografen Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag och workshop av Serkan Günes under resan.
 • Skagens Udde där Skagerrak och Kattegatt möts.
 • Råbjerg Mile där vi fotograferar Europas största vandrande sandöken.
 • Kyrkan Sct. Laurentii där bara kyrktornet syns i sanddynerna.
 • Fånga det magiska Skagenljuset i sanddynorna.

 

Serkan Günes.

Serkan Günes

På samtliga våra resor medverkar alltid en mycket känd fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf.

På denna resa medverkar Serkan Günes. Under hans ledning kommer vi att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition och ljuset i bilderna. Serkan kommer också att hålla föredrag samt ge fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Serkan där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

Serkan Günes är född i Istanbul men bosatt i Sverige sedan år 2000. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum.

 

 

Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han har även utnämnts till Årets Naturfotograf 2009 av Naturvårdsverket och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes är en erfaren workshopledare. Han har tidigare hållit workshops i Afrika, Europa och Arktis.

Sedan flera år tillbaka är Serkan ambassadör för Fujifilms kameror samt har ett mycket nära samarbete med Lundhags kläder.

På hans hemsida www.serkangunes.com kan du läsa mer om Serkan och se hans bilder.

PROGRAM

Transport till Fredrikshamn på Jylland sker på egen hand. Enklaste sättet är med Stena Lines färjor från Göteborg. Vi rekommenderar att du åker med Stena Danica vilken avgår från Göteborg kl. 09.20 och ankommer Fredrikshamn kl. 12.30. Då många föredrar att boka transporter till resmålet på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med färjebokning ordnar vi detta. Om du ankommer redan dagen innan hjälper vi gärna till med en hotellbokning i Fredrikshamn.

Under resan kommer Serkan vid flera tillfällen att hålla föredrag och under flera kvällar kommer vi att arbeta med bildbehandling av alla de bilder vi tagit.

 

TORSDAG, 27 APRIL 2017

Samling utanför Stena Lines färjeterminal i Fredrikshamn kl. 12.30. Här möts du av Serkan samt en representant från Zoom Fotoresor för vidare färd mot Skagen, den nordligaste staden på Jylland, ca 40 km norr om Fredrikshamn.

Efter incheckning på centralt belägna Foldens Hotel & Café där vi kommer att bo i tre nätter beger vi oss ut för att fotografera Skagens berömda ljus vid några av de många sanddynerna längs kusten. Vi avslutar dagen med en gemensam välkomstmiddag samtidigt som vi lär känna varandra.

Under middagen kommer Serkan även att berätta lite mer om de kommande dagarna och även ge lite generella fototips. (M)

 

FREDAG-LÖRDAG, 28-29 APRIL 2017

Under dessa två dagar kommer vi att dokumentera de platser som gjort Skagen känt. Vi kommer bland annat att fotografera vid kyrkan Sankt Laurentii vilken troligen byggdes på 1300-talet och som sakta försvinner ner i sanddynerna. Idag syns bara kyrktornet, allt annat är begravt i sanden.

Vi kommer även att spendera mycket fototid vid Europas största vandrande sandöken, Råbjerg Mile. Sanddynorna kan bli upp till 40 meter höga och täcker en yta av cirka två kvadratkilometer. Självklart kommer även att fotografera när de mäktiga vågorna i Skagerrak och Kattegatt möts vid Skagens udde.

En av dagarna äter vi en gemensam lunch på mikrobryggeriet Skagens Bryghus, känt för sitt prisvinnande ljusa öl "Drachmann" och den andra äter vi en picknick lunch ute i det fria bestående av danska ”Smörrebröd”.

Middagarna serveras på hotellet. I samband med lördagens avslutnings-middag kommer vi att utse resans bästa bild vilken automatiskt går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets Bild”. (F, L, M)

 

SÖNDAG, 30 APRIL 2017    

Under morgonen och förmiddagen kommer vi att ägna oss åt att fotograferar fyrtorn. Dels Skagen Fyr, som också benämns den grå fyren och byggdes redan 1858. Fyren är med sina 46 meter Danmarks näst högsta fyrtorn och dels Hirtshals fyr.

Runt lunchtid fortsätter vi mot Fredrikshamn lagom tills avgång för färja till Göteborg vilken avgår kl. 14.00 och ankommer till Göteborg vid kl. 17.30. Åter till respektive hemort på egen hand. (F)

 

HOTELL

FOLDENS HOTEL & CAFÉ***+ är ett mycket bra mellanklass hotell beläget mitt i Skagen centrum. Hotellet med sitt bra läge är därför en plats där lokalbefolkningen och turister möts. Foldens Hotel & Café har en trevlig restaurang och ett café med utsikt över stadens gågata. I det populära Viseværtshuset spelas levande musik varje veckoslut. Hotellet har 50 charmiga rum alla med bad, toalett, telefon samt TV. Gratis Wi-Fi på rummen.

www.foldens-hotel.dk

 

 

PRIS

Nedan priser är per person och är baserade på bifogat program och förutsättningar.Kamera & Bild prenumeranter: 10.950:-*  Kod: K&B-P

Icke prenumeranter: 11.900:-*  

* Du bokar din prenumeration på Kamera & Bild via http://www.kamerabild.se/prenumeration

 

Priset inkluderar:

 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (anges med F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Busstransporter enligt program.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Workshop och föredrag av Serkan Günes under resan.
 • Teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.  
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. 1.500:-
 • Transport till Fredrikshamn på Jylland.                            
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefonsamtal etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se Zoom Fotoresors webb under ”Övrigt”.

 

 

TRANSPORT TILL FREDRIKSHAMN PÅ JYLLAND

Bästa sättet att tas dig till Fredrikshamn på Jylland är med Stena Lines färja mellan Göteborg och Fredrikshamn. För priser, färjetider och bokning se Stena Lines webb: www.stenaline.se/till-danmark

 

BOKNING

Du bokar resan på www.zoomfotoresor.se eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

 

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15.

 

Utrustning

Kamera och objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

 

Övrigt

För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.Kalkylkurs: DKK 1,27.

 

Om Skagen

Magiskt ljus, milslånga stränder och små mysiga samhällen. Där har du sinnebilden av Skagen och norra Jylland. Skagen är verkligen toppen av Danmark, Jyllands smala spets. Här möts vågorna i Skagerraks och Kattegatts mäktiga vågor.

Skagen är Danmarks nordligaste stad där den populära gästhamnen har gjort staden till en tummelplats för seglare under sommarhalvåret. På Skagens museum finns Nordjyllands magiska ljus förevigat av de stora mästarna. I museets fasta samlingar finns många av de världsberömda verken från slutet av 1800-talet, då Skagenmålarna hade sin storhetstid.

Skagen blev från 1870-talet en samlingspunkt för konstnärer från Danmark, Norge och Sverige. Det intensiva ljuset på den smala landtungan av kalksand mellan Skagerrak och Kattegatt, liksom den särpräglade befolkningen och miljön i det lilla fiskeläget lockade till landskaps- och figurmåleri. Skagenmåleriet kännetecknas av ett realistiskt friluftsmåleri och valörrika skildringar av det intensiva ljuset. Konstnärer som Anna och Michael Ancher, Marie och P.S. Krøyer, Laurits Tuxen och Holger Drachmann gjorde Skagenmålarna till ett begrepp.

Cirka fem kilometer sydväst om centrala Skagen ligger Sankt Laurentii kyrkan vilken till stor del har begravts i sanden. Idag sticker bara kyrktornet upp ur sanden. Resten av kyrkan ligger djupt begravd i sanddynerna. Strax söder om Skagen ligger Råbjerg Mile, Europas största vandrande sandöken och vid Grenen möts de mäktiga vågorna i Skagerrak och Kattegatt på ett spektakulärt sätt.

Den smala strandremsan är ständigt i rörelse. Med vindens hjälp tillförs hela tiden ny sand som gör att den växer med sex till åtta meter om året, i nordöstlig riktning mot Sverige. Vid Grenen ligger även Skage Odde naturcenter, där du kan lära dig allt om den nordjylländska naturen – sanden, vattnet och vinden.

Senaste kommentarerna