Bildbehandling

Fixa realistiska rökeffekter i bilden

För att förstärka en känsla i en bild kan det vara både effektfullt och snyggt att lägga in ljus, damm och rök. Det är förhållandevis enkelt och det kan lyfta en bild rejält. Retuscheriet visar hur du gör.

Det finns mycket material på internet som går att använda gratis. Prova att söka på »Free dust particles« och/eller »free sun flares« och »smoke brushes«.

Som med alla effekter bör de läggas till med försiktighet så de inte tar över och ser onaturliga ut. Det kan snabbt bli effektsökeri och se överdrivet ut. Men läggs de till med balans så kan de verkligen göra gott för en bild. 

Lägga in ljuseffekt

1.1 Öppna den bild som du vill lägga in överstrålningen i. För att få bättre ordning bland alla lager så skapa en mapp som du döper till något som tydligt förklarar vad den innehåller.
1.2 Dra in bilden på ljuseffekten, som du har sparat på din dator, till Photoshop.
1.3 Ändra lagrets blandningsläge till Screen/Raster.
1.4 Omforma lagret. Dra sedan upp storleken till den storlek som du känner passar bäst.
1.5 Lägg på en lagom mängd oskärpa.
1.6 När du placerar lagret utanför själva bilden, se upp så att det inte blir en skarp kant där ljuseffekten tar slut.
Att lägga in en ljusöverstrålning i en bild är en utskälld effekt då den missbrukats med Photoshops egna linsöverstrålning. Men en mer subtil och naturlig variant kan vara mycket snyggt. 

Steg ett är att hitta en bild på en linsöverstrålning (till exempel genom att googla på »free sun flares«). 

Öppna den bild som du vill lägga in överstrålningen i. För att få bättre ordning bland alla lager så skapa gärna en mapp som du döper tillnågot som tydligt förklarar vad deninnehåller, (bild 1.1). Dra in bilden på ljuseffekten, som du har sparat på din dator, till Photoshop (bild 1.2).Ändra lagrets blandningsläge till Screen/Raster(bild 1.3).

 Beroende på var effekten ska vara i bilden så måste du ändra storleken och även placeringen på den. Flytta runt effekten och ha i åtanke hur det naturliga ljuset faller. Tryck CMD+T eller CTRL + T för att omforma lagret. Dra sedan upp storleken till den storlek som du känner passar bäst (bild 1.4).Det är inga problem att dra ut storleken utanför bildens ram. Jag tycker att denna effekt har för tydliga ljusstrålar och vill göra en mjukare variant som är mer suddig. Jag går upp till filter/blus/gaussian blur(filter/oskärpa/gaussisk oskärpa) och lägger på lagom mängd oskärpa (bild 1.5).

När du placerar lagret utanför själva bilden, se upp så att det inte blir en skarp kant där ljuseffekten tar slut (bild 1.6).Detta löser du enkelt med att antigen göra lagret ännu större så den slutar utanför bilden eller lägga på en lagermask på lagret och måla med en mjuk svart pensel för att tona ut effekten.  

 

 

  Text

  Publicerad den

  11 jan 2015 - 06:00

  Fler artiklar av Retuscheriet.se

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna