Bildbehandling

Grunderna i layout: Så skapar du en snyggare fotobok

Med en fotobok kan du på ett trevligt sätt visa dina bilder. Men för att de ska komma till sin rätt krävs det att du lägger lite tid på layouten. Här ger vi dig tipsen för hur du skapar ett mer professionellt utseende, som framhäver dina bilder.

I dag är det många som väljer att samla sina bilder i en fotobok, kanske efter en resa eller då du har fotograferat din bästa väns bröllop. Men för att fotoboken ska upplevas som en snygg och spännande produkt krävs det minst lika mycket eftertanke när det gäller layouten, som det gör när du fotograferar och redigerar respektive bild. En dålig layout kan ta död även på de bästa bilderna, och göra upplevelsen av boken mindre attraktiv.

Egentligen är det inte så svårt för en fotograf att skapa en genomtänkt fotobok, för du är redan van vid att komponera bilder. Och mycket av det som styr vad som gör en bild bra, går igen när det gäller layout och struktur på ett bokuppslag. Men trots det kan det vara lätt att förirra sig i layoutens alla valmöjligheter, och svårt att veta vad du som formgivare ska förhålla dig till. Därför ska vi här lista några saker som kan underlätta ditt skapande.

Första steget för att skapa en bra fotobok börjar förstås vid själva fotograferingen. För utan ett bra innehåll så blir det svårt att sätta ihop en tilltalande bok. Att försöka rädda dåliga bilder med en spännande form genomskådas snabbt av betraktaren. Då blir layouten bara kosmetika, och inte något som leder betraktaren in till bilderna. Därför är det alltid viktigt att det finns ett samspel mellan bilder och layout, och att båda bitarna har kvalité. 

Det kvadratiska formatet kan lätt bli statiskt eftersom alla sidor är lika långa. Men en kvadratisk fotobok kan också vara något du gör helt medvetet för att signalera lugn och harmoni, vilket förstärks av detta format.
  
En rektangulär fotobok kan antingen göras stående eller liggande, som den här. En sådan fotobok får en tydlig riktning framåt i och med att formatet följer hur vi normalt läser en bok, från vänster till höger.

Välj format på fotoboken

När du väl har samlat ihop ett varierat och genomtänkt bildmaterial är det dags att börja utforma boken. Först gäller det att bestämma sig för ett format. 

Ett rektangulärt sådant upplevs ofta mer levande än ett kvadratiskt där alla sidor är lika långa. Det formatet kan lätt bli statiskt. Men självklart går det även att skapa dramatik inom en kvadrat, men det kommer krävas mer av dig som formgivare att hitta bilder där motiven på något sätt tänjer på formatets likformighet. Till exempel genom att det i bildmaterialet finns något ute i hörnen – istället för centrerat mitt i bilden. Men en kvadratisk fotobok kan också vara något du gör helt medvetet för att signalera lugn och harmoni, vilket förstärks av detta format.

En rektangulär fotobok kan antingen göras liggande eller stående. Ofta är det liggande formatet tacksamt just för fotoböcker eftersom du då kan dra bilder stort över bredden. En sådan fotobok får en tydlig riktning framåt i och med att formatet följer hur vi normalt läser en bok, från vänster till höger. Det stående formatet har däremot en riktning i höjdled och upplevs även trängre eftersom du inte kan dra bilder generöst på bredden. Men här får du istället möjligheten att visa stående bilder stort, ett format som ofta känns levande och spännande – den liggande bilden däremot signalerar mer lugn och harmoni.

Så valet av bokformat styrs mycket utifrån vilket typ av grundmaterial du har, och vilken känsla du vill förmedla till betraktaren. Sedan går det ju så klart att dra upp breddarbilder stort även i en stående fotobok, men då blir du tvungen att placera bilder över bokens mitt – bunten som den kallas. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna