Bildbehandling

Så tar du svävande bilder

Du har säkert sett bilderna på nätet. Människor som ser ut att sväva i luften till synes helt utan att något håller upp dem. Det är egentligen inte speciellt svårt, bara lite tidskrävande. Här lär vi dig hur du gör.

Det finns som sagt en mäng olika fantasifulla bilder av den här sorten på internet. Många är de fotografer som pulat runt med diverse olika tekniker för att få till en snygg bild där det ser ut som om de svävar i luften. Egentligen är det ganska enkelt. Allt du behöver är ett stativ och en pall eller liknande att stå/sitta på och ett bildredigeringsprogram. Jag kommer att utgå ifrån Photoshop, men det går som sagt lika bra med något annat. Så länge man kan jobba i lager eftersom vi kommer att lägga flera bilder ovanpå varandra. 

 

Att ta bilderna

Det viktigaste när du ska ta dina bilder är att kameran står helt still (bild 1). Det går så klart att göra det utan ett stativ, men det blir helt otroligt mycket jobbigare. Då måste du nämligen se till att matcha in bilderna exakt när du lägger dem över varandra i datorn. 

1. Ett stativ är nästintill ett krav för de här bilderna.

Om du ska ta bilden inomhus kan du så klart lägga kameran på ett bord eller liknande, men ett stativ ger oslagbara möjligheter till att få kameran exakt där du vill ha den. 

Du behöver inte alls ha en avancerad kamera för att göra den här typen av bilder. Det viktiga är att du kan se till att du kan ta två bilder i följd som har exakt samma exponering. Så någon form av manuellt läge är att föredra. 

Om bilderna får olika exponeringar kommer det också att innebära problem när bilderna ska monteras ihop senare. Kortfattat kan man säga att så få saker som möjligt, helst inga, ska vara ställda i någon form av automatiskt läge. 

 

Fota utan modell 

(Bild 2). Börja med att ta den bild som ska an-vändas för att vara din »bakgrund« eller det material som används för att dölja det din modell står/sitter på. 

2. Utgångsbilden är en »ren« bild där bara bakgrunden är med.

Hitta en exponering och ett utsnitt du gillar och se till att stativet står stadigt som attan och att ingenting är inställt på automatik på kameran. Fokusera på rätt ställe i bilden och slå om den till manuell. Ta en bild och kolla så att skärpan sitter som den ska. Gör justeringar tills du är nöjd. När allt är perfekt är det dags att ta din bakgrundsbild. 

 

Fota med modell 

(Bild 3). Nu är det dags att placera in modellen i bilden.

3. Den andra bilden som behövs är en bild där även modellen är med. Dessa två bilder kombineras med en lagermask.

Förhoppningsvis har du redan tänkt ut var du ska ställa modellen, annars får du hoppas att det bästa stället att placera denne sammanfaller med stället du satt skärpan i den första bilden. Om du har en pall med smala fötter som din modell ska stå på (som jag hade i det här fallet) kan det vara på sin plats att testa om marken pallen står på håller för modellens vikt på pallen. Det gjorde nämligen inte marken där jag ställde min pall vilket ledde till att modellen for av pallen när pallens fötter sjönk ner i marken. Plåta nu själva modellbilden tills du är nöjd med utseendet.

 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna