Bildbehandling

Rama in dina bilder digitalt

Två olika typer av ramar. Foto: Elin Parmhed

Användbart eller för skojs skull spelar egentligen ingen roll. Med en digital ram kan du tillföra mervärde till dina bilder. I den här pluginskolan tar vi oss en titt på Photo Frame 4.6 som är ett lite mer avancerat ramprogram. Vi tipsar också om ett gratisalternativ.

Publicerad

Även om du, som jag, inte tillhör skaran som gillar digitalt pålagda ramar så kan en ram ge din bild det där lilla extra som lyfter bilden. Mitt främsta tips innan du börjar rama in är att tänka efter vilken känsla du vill ge bilden. Precis som kopieringen (bearbetningen) av bilden ska stämma överens med vad du vill ha fram så tycker jag att du ska använda ramen främst för att ge bilden något mervärde eller för att det passar in där bilden ska användas. Ska du till exempel göra en scrapbook så kan du ta ut svängarna lite mer. Vill du bara leka med dina bilder och testa olika ramar för att det är kul är det heller inte fel.

PHOTOFRAME 4.6

Plattform Windows XP, Vista och Windows 7 samt Mac OS X 10.5 eller högre.

Till Photoshop CS3-CS5, Lightroom 2-3, Aperture 2.1 eller 3 (bara Mac) samt Elements 6,8 eller 9 (version 7-9 för Windows).

Webbsida www.ononesoftware.com

Språk Engelska.

Pris fullversion 260 dollar.

Plugins, eller insticksprogram, har en klar fördel gentemot till exempel Photoshop, och det är att det finns mängder med förinställda effekter. Ett bra insticksprogram har i mina ögon inte bara det, utan ger också möjlighet att anpassa varje förinställning efter aktuell bild och tillfälle.

Det finns en hel uppsjö program som bara handlar om ramar. Ett program som är enkelt att använda och som ger dig mängder med variationer är Photo Frame 4.6 från OnOne Software. Nackdelarna med programmet är främst två – det kostar ganska mycket (260 dollar) och finns endast på engelska. Men det går att köra en demoversion gratis i 30 dagar.

Fördelarna är som sagt att det innehåller massvis med förinställda ramar. Dessa kan du anpassa på en rad olika sätt.

När du öppnar en bild med Photo Frame 4.6 dyker ett bibliotek upp med alla förinställda ramar. I nederkanten av fönstret kan du välja hur stort tumnaglarna ska visas och om du vill ha svart eller vit ram som utgångspunkt. Här kan du även sortera fram ramar du markerat med en flagga eller graderat med stjärnor 1-5. Vill du bara se ramen och inte hur ramen ser ut med din bild, klickar du i rutan för Show Frame Only (Visa bara ramen).

Ramarna är indelade i olika kategorier, men du kan också välja alternativet All Items (Visa alla).

När du hittat ramen du vill ha dubbelklickar du på den. Ram och bild dyker då upp i ett redigeringsfönster där du kan ändra ramens storlek och position med hörnhandtagen, addera en kant, lägga på färg, styra bakgrund, färg, glöd och skuggor med mera. När du är klar klickar du på Apply och ett fönster för att spara bilden dyker upp.

Mer avancerat än så är det egentligen inte, även om programmet i sig är det.

En användbar funktion i Photo Frame 4.6 är stjärnmarkeringarna och flaggningen som gör att man snabbt kan komma åt sina favoritramar.
Möjligheten att justera ramens utseende enligt några olika parametrar får också pluspoäng.
I biblioteket kan du välja att bara visa hur ramarna ser ut, utan att din bild också visas.

Gratisramar

Filter Forge är egentligen ett betalprogram med flera olika plugins som kostar olika beroende på om du vill skapa och dela med dig av egna filter. Men de gör också gratisversioner med olika teman som till exempel ramar. Filter Forge Freepack 3 – Frames innehåller sju ramtyper med olika varianter av varje ramtyp. Fullversionen innehåller fler ramar. Gratisvarianten begränsar också bildstorleken till maximalt 3000x3000 pixlar. Den begränsningen finns inte i fullversionen.

Filter Forge når du via menyn Filter i Photoshop. Bilden visas nerskalad för att renderingen ska gå fortare. Det tar dock lite tid ändå.

Gå in under Settings i fliken bredvid Presets och justera till önskad effekt. För de mer spejsade effekterna (som Grunge Frames till exempel) kan det vara en god idé att dra ner effekten något –den blir ändå ganska rejäl. Under Settings går det även att välja färg. I exemplet har jag valt att tonen i delar av ramen (Grunge Frame för sakens skull) ska likna en färg som redan finns i bilden.

När du är klar med ramen klickar du på Apply för att få upp bilden med ramen i Photoshop.

Eftersom jag inte är ett ramfreak väljer jag själv bort ramen för den här bilden i slutändan. I stället lägger jag på lite vinjettering som också, men mer subtilt, på sätt och vis ramar in motivet.

För dig som vill ha något enkelt är gratisalternativet av Filter Forges ramprogram helt okej.

Filter Forge Freepack 3 – Frames är gratis och innehåller bland annat grunge-ramar, som du ser i exemplet till vänster på katten Doris. Även i Filter Forge går det att justera ramarna efter eget tyckte och smak.