Bildbehandling

Skapa kreativa självporträtt

Självporträtt har alltid fascinerat. Med hjälp av lite modern teknik är det enkelt att göra dem lite mer kreativa. Här får du en inblick i en serie självporträtt, hur de gjordes och hur fotografen tänkte om varje bild.

Modern teknik ger många möjligheter. Den digitala frammarschen har gjort att alla fotointresserade kan experimentera ännu mer än tidigare. Att ta en bild kostar ju inget och så länge du sparar orignalfilen kan du göra vad som helst med kopiorna. Dubbelexponeringar direkt i kameran kan vara svåra att kontrollera exakt hur de blir eftersom det ofta innebär svag opacitet i någon av exponeringarna. Om man gör dubbelexponeringen i datorn så är det lättare att kontrollera resultatet. Men det blir kanske inte riktigt en dubbelexponering i ordets rätta bemärkelse. 

När man använder sig av dubbelexponeringen i datorn utgår man ifrån två bilder och använder olika lager för att göra om dem till en bild. 

Utrustning och teknik

Det du behöver är en kamera, ett stativ och de tillbehör du vill ha för att få ljuset som du vill. För de bilderna du ser här i artikeln har jag använt en liten kamerablixt med färgfilter.  Huvudsaken är att de bilder du ska använda för din dubbelexponering har samma vitbalans och exponering för att slutresultatet ska bli bra. Men om du parkerar kameran på ett stativ och ser till att kameran är inställd på manuell exponering och att vitbalansen inte står på automatik, så ska det inte vara några problem. Se också till att fokus ligger på ett ställe som gör att båda bilderna fungerar. 

Bild 1.
Bild 2.
Bild 3.
För att sätta ihop de två olika bilderna till en bild är det enklast att först justera de två bilderna i Camera raw eller Lightroom, om du fotograferat dem i råformat det vill säga. Råformat ger så klart fler och större möjligheter att justera bilderna i efterhand. Se till att vitbalans och exponering stämmer överens på de två bilderna, det är det viktigaste. Sedan öppnar du dem via Bridge som lager i Photoshop (bild 1). Sedan lägger du en lagermask på den övre bilden (bild 2) och målar fram/bort det du vill i bilden (bild 3). Sen är det bara att göra övriga justeringar ovanpå dessa tills bilden blir som du vill ha den.  

Koncept och utförande

Tanken med bilderna här i artikeln var att ta en serie roliga och lite smått underfundiga självporträtt. För att göra det hela lite roligare än att bara ta vanliga självporträtt som jag tyckte var lite svårare att få roliga tänkte jag att jag skulle köra dubbelexponeringar med lite konfliktkänslor. Man kan se det som en lek med det faktum att jag ofta har svårt att bestämma mig för saker. Men också spela lite på det här med att de flesta har sidor som de själva inte är så nöjda med. Så för att förtydliga det i bilderna föreställde jag hur det skulle se ut om jag bodde ihop med en klon av mig själv där alla ordentliga och duktiga egenskaper hamnade hos den ena och de slappa, jobbiga och enerverande egenskaperna hamnade hos den andra versionen av mig. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna