Bildbehandling

Skola: Gör snygga svartvita bilder

Att fotografera i svartvit är fascinerande. Med dagens teknik kan du få samma bild i både färg och svartvitt. Här får du tipsen för hur du enklast och bäst konverterar dina färgbilder till svartvita konstverk.

Att fotografera i svartvitt har alltid varit populärt. I fotograferingens begynnelse var det ju faktiskt det enda sättet att fotografera. Men trots att vi nu kan fotografera i färg och därmed återge världen i bilder så som den faktiskt ser ut finns det ofta en önskan om att göra om sina färgbilder till svartvitt. Och visst är det något speciellt med ett fint svarvitt fotografi!

Färg ersätts med fantasi

Många brukar säga att de läskigaste skräckfilmerna är de som aldrig visar monstret utan bara bygger upp en obehaglig stämning. Men vad har det med svartvitt att göra? Jo, uppskattningen för svartvitt bygger delvis på lite samma sak. När man tar bort färgerna så ger man mer spelrum för fantasin. Utan färgerna så kan du själv skapa dig en bild av hur det såg ut på platsen. 

En annan poäng som gör svartvitt populärt är att det är enklare att titta på. Det är färre intryck och bilderna framstår därför ofta som lugnare och lättare att se. Färg­kaoset som ibland uppstår i vissa bilder uteblir och bilden blir renare. 

Vad passar som svartvitt?

Egentligen är det väl bara fotografen eller retuschören som bestämmer vilka bilder som passar utan färg. Men några saker man kan tänka på är att bilder med många små detaljer och många olika färger kan tendera att bli lite röriga som svartvita. När färgen försvinner i en sådan bild blir den lätt rörig och svår att titta på. Givetvis finns det undantag, men jag brukar tycka att det är en bra tumregel. I alla fall i bilder där både motiv och bak- och förgrund består av många olika färger, då blir linjerna i bilden otydligare och den flyter ihop mer. Framför allt om kontrasten är låg. Istället för att bli enklare att titta på som kanske var tanken. 

Porträtt och dokumentära bilder brukar vara bland det första man tänker på när man vill svartvit-konvertera något. Men det går så klart lika bra med naturbilder, landskapsbilder, actionbilder eller vad du nu själv vill testa. 

Metoder

Det finns flera sätt att göra om en bild till svartvitt, vi kommer att gå igenom några av dem här. Har du egna tips får du gärna mejla dem till kamerabild@kamerabild.se

Direkt i kameran

De flesta kameror i dag har flera olika filter man kan applicera på bilderna direkt i kameran. Vissa har till och med flera olika sorters svartvita filter. Det kan vara grovkorniga med hög kontrast, finkorniga med mjuk teckning, olika färgfilter i kombination med svartvitt och så vidare. Fotar du i jpg kommer bilden att vara svartvit och du kan aldrig få tillbaka orginalfärgerna. Fotograferar du i råformat blir filtret inte permanent. Fördelen med den här metoden är att om din kamera har en elektronisk sökare, eller om du bara fotograferar med live-view via skärmen, så visas oftast bilden i svartvitt så fort du slår på ­filtret. Det betyder att du direkt kan se hur motivet ter sig i svartvitt, istället för att du själv får tänka dig hur alla färger kommer att konverteras till gråskala. Det går även snabbt och smidigt och du slipper bearbeta bilderna i datorn om du inte vill. 

Nackdelarna med den här metoden är så klart att du får sämre kontroll över din konvertering. Det är kameran som gör jobbet åt dig och du kan inte styra så mycket. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna