Bilden i fokus

Anders Andersson flög för att få andra perspektiv

Anders Anderssons drönarbilder av tulpanodlingar i Holland har väckt uppmärksamhet och delats flitigt på nätet. De geometriska linjerna och färgfälten fascinerar sina åskådare. ”Innan resan satt jag vid Google Earth och letade efter fält med spännande former”, säger Anders om sina abstrakta bilder.

Det var när fotografen Anders Andersson såg en film på Youtube som hans intresse för drönarfoto väcktes till liv. I ett skogsbryn i Finland hade filmskaparen med sin drönare hovrat över en älg och fått spännande bilder.

– Det här var fyra till fem år sedan och jag fattade snabbt att detta kan bli nästa stora grej inom fotografi, säger Anders.

Han skaffade sig snart därefter en liten drönare, inte större än en handflata, för att testa tekniken.

– Den hängde i äppelträdet flera gånger, skrattar Anders.

Men eftersom det bara var en leksak gjorde det inte så mycket. Hur som helst hade Anders fått smak för att flyga och skaffade sig snart en mer avancerad drönare – en Paparazzo V2 från tillverkaren HAB i Ljungby.

– När man behöver support är det bra att tillverkaren ligger i ens närhet, förklarar Anders som bor i Halmstad.

 

Foto: Ulf Hansson
Med drönaren Paparazzo V2 får Anders Andersson andra perspektiv när han fotograferar.

 

Hittar nya vinklar

I början visste han inte om det var film eller stillbild han skulle satsa på med sin drönare. Men att drönarfoto fascinerade honom, det var det ingen tvekan om.

– Helt plötsligt var jag som en fågel, det kändes som att jag kunde flyga – något jag drömt om sedan jag var barn. Som fotograf försöker du dessutom att alltid hitta nya vinklar som ger oväntade effekter. Med en drönare öppnas många sådana möjligheter.

Att våga testa nytt är något Anders hela tiden strävar efter. För honom är det en självklarhet att vara uppdaterad inom den senaste tekniken för att kunna skapa bättre bilder. Därför är drönarfotografering i dag ett av alla ben Anders står på som frilansfotograf. Och det blir mest stillbildsfotografering när han flyger.

– Det är ju självklart enklare att fota stillbild. Med film är det svårt att göra panoreringar och andra rörelser mjuka. Rycker jag för snabbt i en spak så syns det direkt i filmen.

I drönaren har Anders monterat en Sony A7 på vilken det sitter ett Sony Zeiss-objektiv på 35mm som ger skarpa bilder.

– Kameran är helt perfekt. Visst hade jag kunnat skruva på en Canon EOS 5:a, men jag vill hålla ned vikten.

Anders får flyga med en rigg på upp till 7 kilo, enligt det så kallade UAS 1B-tillstånd han har från Transportstyrelsen. Han har även skaffat sig en självgranskningsrätt från Försvarsmakten samt en ansvarsförsäkring. Allt detta krävs om du ska syssla med kommersiell flygfotografering.

– Det är inga svåra tillstånd att få, det är bara att ansöka. Men det är många kunder som inte har en aning om det här. Det finns en stor okunskap kring drönarfotografering.

Du får inte heller flyga närmare än 50 meter från människor, djur eller egendom som inte ingår i produktionen. Men lagstiftningen tycker Anders måste bli tydligare.

– All mark ägs ju av någon och var går egentligen gränsen för djur? Det kan ju finnas mask i jorden.

Men han är positiv till att lagarna just nu ses över och att det snart kommer nya regler som ska gälla för hela EU.

 

  Text

  Publicerad den

  28 feb 2016 - 07:13

  Anders Andersson

  Ålder: 42 år.

  Bor: Åled i Halmstad.

  Familj: Sambo och två barn.

  Gör: Frilansfotograf.

  Gör jag när jag inte fotar: Är ute i trädgården, spelar innebandy eller står vid spisen och trälar.

  Utrustning: Drönaren Paparazzo V2 med en Sony A7. Fotar annars med Canon 5D Mark III. Använder blixtar från Profoto, B1 och B2.

  Webb: fotografhalmstad.se

  Senaste kommentarerna