Bilden i fokus

Erik Lundback: Nakna män blir snygga på bild

Erik Lundback tröttnade att det nästan bara var kvinnor som visades avklädda på bild. Han bestämde sig för att visa att även nakna män är vackra.

Jag tyckte att det var så tråkigt att 95 procent av alla nakenbilder var på kvinnor och av de 5 procent som var på män så var det alltid antingen nåt macho eller porrigt över det, säger han.

Erik bestämde sig därför för att bevisa att nakna män också kan vara vackra.

Den ursprungliga idén till utställningen kom när Erik gick på Fotoskolan i Stockholm för sex år sedan. Där hade de en rad olika projekt och i ett av dem så skulle Erik fota naket. Så han frågade sina kompisar, som ställde upp, och läraren tyckte att bilderna blev väldigt bra. 

– Då tyckte jag att naket var bland det svåraste att plåta, men nu har jag blivit rätt avtrubbad, säger han och skrattar. 

Efter utbildningen har han arbetat som frilans och de senaste två åren har han fotat fler bilder till projektet Guy, som serien med de nakna männen heter, på sin lediga tid.   

Efter att ha plåtat ett par omgångar började Erik hitta en stil som han gillade. Bilderna var mjukare och killarna på bilden framställdes inte alls som macho eller tuffa och hårda utan snarare mjuka, sköra och vackra. Det var en röd tråd som växte fram vartefter han arbetade med bilderna.  

 

Foto: Erik Lundback

 

Inga problem hitta modeller

Trots att de bilder som Erik tagit på modellerna inte är de vanliga för manliga modeller är det ingen som har blivit tillfrågad som har tackat nej. 

– Många ställer nog upp för att de tycker att det är ett kul tema och de kanske är trötta på att bara plåta mer spänniga machobilder. Alla modeller har varit positiva efteråt också, vilket är väldigt kul, berättar han. 

Tog kontakt på facebook

Männen på bilderna är inte bara modeller, utan där återfinns också en thaiboxare, en yrkesmilitär och andra vanliga människor. Det finns även med en mer känd person bland bilderna, men Erik lovade att inte avslöja att han skulle vara med förrän vid utställningens öppnande (utställningen kommer tyvärr att vara avslutad när denna tidning kommer ut). Den första modellen kontaktade han via Facebook och frågade helt enkelt om han kunde tänka sig att ställa upp på att bli plåtad naken. 

– När kör vi? svarade han, jag blev lite förvånad, säger Erik med ett skratt. 

Efter att ha gjort en mindre utställning 2012 på samma tema har det också varit så att vissa har kontaktat Erik för att bli plåtade.  

– När jag var med i DN blev det helt galet, dagen efter fick jag nog 20 mejl på en gång. Vissa är ju oseriösa men en kille hörde av sig och frågade vad det kostade att bli plåtad, han ville ge bilderna till sin sambo, sånt är ju kul. 

En av de bästa bilderna i serien blev till lite av en slump. En italiensk modell som var kompis till en av Eriks kompisar var på besök i Stockholm och Erik råkade prata med sin kompis och nämnde då sitt projekt varvid denne tyckte »men då borde du ju plåta min kompis, han åker hem i morgon«. Sagt och gjort så lyckades Erik styra upp en plåtning, men eftersom det var på kort varsel så kunde han inte få tag i någon studio utan plåtade hemma hos sig själv istället. När modellen fick se bilderna tyckte han att han aldrig hade känt sig så vacker. Modellens agentur blev också alldeles till sig när de fick se bilderna berättar Erik. 

 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna