Bilden i fokus

Therés Stephansdotter Björk fotade livet på turné

Att leva livet som en turnerande musiker tror nog många är ganska glammigt och festligt. Men det är inte vad fotografen Therés Stephansdotter Björk vill kalla det efter att ha följt bandet Opeth på en turné för att göra en bok.

Jag förvånades över att det var så mycket som var så tråkigt. Det är väldigt mycket väntan och dötid. Men samtidigt var det så klart väldigt roligt också, berättar hon. Vi sitter på Hotell Hellsten i Vasastan i Stockholm, en plats dit hon gärna går för att intervjua eller fotografera artister. 

– Här har jag fotat och den där stolen har jag haft med i en bild, säger hon och pekar på delar av möblemanget när vi går genom ett av rummen i hotellets entré. Hon har bott i Göteborg de senaste åren men har bott i Stockholm tidigare och nu är hon ofta här på jobb. 

Fotografer i familjen

Therés har arbetat som fotograf i ungefär tre år, men som hon säger själv »det finns nog inte något kreativt jag inte provat på«. Hon hade tidigare fotograferat i andra yrken och på fritiden, men det var först för tre år sedan som hon började satsa ordentligt på fotografi. Och det var kanske inte så konstigt eftersom hon är den fjärde generationen fotografer i sin familj. 

– Min bror är också fotograf och jag tänkte väl alltid att foto var hans grej, att jag skulle göra något annat. Men efter ett tag så fastnade jag också för det, berättar hon. 

Med den familjen har så klart kameror och bilder alltid varit närvarande under Therés uppväxt. 

– Jag hade hört någonstans att det ska ta tre år att få igång en verksamhet, så jag tänkte att jag ger det här tre år så får vi se. I början handlade det bara om att överleva, men nu har jag så smått börjat kunna leva på det. Det är två olika saker, säger hon med ett skratt. 

Förutom att vara fotograf driver hon även sidan Rocksverige.se och intervjuar många artister.

 

Sångaren i bandet gillade att de dokumentära bilderna var i svartvitt.

 

Bokplaner

Therés hade haft planer på en bok ett tag innan just det här projektet kom till, men inte riktigt haft någon direkt plan för med vem eller vilka hon ville göra den. Men för att få till det här första projektet krävdes det mycket jobb.  

– Jag började med att kontakta deras management, se till att de gillade mina bilder och arbetade mig till att få tillgång till bandet och möjlighet att göra bilder och videomaterial som managementet sedan kunde ta del av. Så höll jag på i två år och efter lite diskussioner tyckte de att en bok kunde passa Opeth, förklarar Therés. 

För de som inte känner till Opeth så är de ett svenskt band som spelar hårdrock (eller progressiv heavy metal om man ska vara lite mer noggrann). I sin genre är de välkända och turnerar över stora delar av världen. 

 

man med gitarr
Att fånga vardagen för bandmedlemmarna var en utmaning för Therés.

 

Det Therés ville göra var att visa bilder på det som ingen annan får se. Att kunna visa delar av något som nästan kan ses som en hemlig värld. Det som händer när bandet inte står på scenen.

– I dag drunknar vi nästan i bilder. Så det var viktigt för mig att få visa det som ingen annan ser. Inte för mycket, men ge en liten glimt av det. 

Men för att kunna göra det var hon så klart tvungen att följa med bandet på turné. 

– Efter att det här projektet blev klart har jag gjort liknande saker med andra band, bland annat HammerFall (ett annat svenskt hårdrocksband, reds. anm.), men då har jag lagt ut bilderna direkt i deras sociala medier. Då måste man hänga med bandet hela tiden, nu följde jag Opeth under en vecka i USA, en vecka i Storbritannien och några dagar i Europa, berättar Therés.

 

    Senaste kommentarerna