Bilden i fokus

Julia Lindemalm: »Djurparker är förlegade«

I snitt står en djurparksbesökare 46 sekunder vid varje bur. Fotografen Julia Lindemalm stod betydligt längre än så – och fick se saker som berörde henne djupt. »Ibland blev det nästan olidligt, speciellt när djuren visade tvångs­beteenden«, säger Julia som nu prisas för sitt projekt »Zoo World«.

Artikeln har tidigare publicerats i Kamera & Bild nr 10/2016. 

 

Vad fyller djurparker för funktion? Det var frågan som Julia Lindemalm utgick ifrån när hon inledde sitt projekt Zoo World. Men medan hon fotograferade blev hon samtidigt starkt berörd.

– Ju mer jag såg desto deppigare blev jag. Projektet kom att bli större än själva fotograferandet. »Jag måste berätta det här«, kände jag. Det var viktigare än att folk skulle tycka att jag är duktig som fotograf. 

 

Vad var det som gjorde dig deppig?

– Dels att de ansvariga för djurparker­na inte kunde svara på mina frågor om varför de drev parkerna. Dels att djuren hade blivit berövade sina naturliga beteenden. Ofta satt de med ryggen mot glaset eller försökte att gömma sig. I burarna fanns det även upptrampade stigar på grund av att djuren gick samma vägar hela tiden. Medan jag fotograferade blev det tydligt för mig hur instängda djuren är, säger Julia och fortsätter:

– Det här gör vi inte för djuren, det här gör vi för oss själva. Vi kan säga att vi bevarar utrotningshotade djur – men på vilket sätt gör vi det? Vad håller vi egentligen på med?

 

Foto: Julia Lindemalm
Julia vill med Zoo World-bilderna få människor att reflektera över hur vi ser på djur. »De är inte våra att göra vad vi vill med«, säger hon.

 

Fick Tunbjörkpriset

Julia är utbildad bildjournalist, dels vid Mittuniversitetet i Sundsvall men även vid Danmarks journalist­högskola. Hon har sedan flera år tillbaka arbetat som fotograf på olika dagstidningar och magasin. I dag är hon bosatt i Malmö och ägnar halva sin tid åt Sydsvenskan, den andra halvan åt eget frilansande.

I somras hamnade Julia själv i ­fokus då hon var den första att tilldelas det nyinstiftade Lars Tunbjörkpriset. Ett pris till minne av den legendariske fotografen som gick bort 2015. Julia fick priset för just projektet Zoo World.

– Det känns helt fantastiskt, helt otroligt att de valde mig. Jag gillar Lars bilder jättemycket, speciellt hans tidigare grejor som Landet utom sig. Han har så mycket humor och det känns hedrande att de kan se någon slags koppling till mina bilder, säger Julia.

 

Förutom humor, skulle du hålla med om att det även är ganska mycket svärta i Lars Tunbjörks bilder? 

– Ja, absolut. Det är då det är som bäst, med den kombinationen. När jag själv tog mig an projektet Zoo World visste jag att folk egentligen inte skulle vilja se det här, det är för sorgligt. Därför har jag medvetet försökt fånga humorn och det absurda i situationerna – hitta visuella lösningar som gör bilderna mer spännande. På så sätt hoppas jag att även de som inte håller med mig, eller har ett intresse för ämnet, ska finna ett värde i bilderna. Det var min strategi för att projektet skulle fungera.

 

  Text

  Publicerad den

  10 dec 2016 - 08:00

  Julia Lindemalm

  Ålder: 32 år.

  Bor: I Malmö.

  Gör: Bildjournalist.

  Gör jag när jag inte fotar: »Har så roligt som möjligt och letar kantareller med min hund Rut.«

  Utrustning: Fotograferade projektet Zoo World med en Mamiya Rangefinder 7, laddad med Kodak Portra 400. Arbetar till vardags med en Canon 5D Mark III, och då gärna med de fasta objektiven på 50mm och 35mm.

  Aktuell med: Har tilldelats Lars Tunbjörkpriset 2016. Ger även i höst ut en fotobok med titeln Katt People.

  Webb: julial.com

  Senaste kommentarerna