Bilden i fokus

Mathilda Tennysdotter ser former – inte en byggnad

Från Lönsboda till Los Angeles. Fotografen Mathilda Tennysdotter utmanade sig själv och sin kreativitet genom att flytta till Kalifornien. »När jag kom dit var jag ödmjuk och försiktig, kanske för mycket. Vi svenskar är ofta det medan amerikanarna gärna överdriver«, säger Mathilda som i den nya staden upptäckte arkitekturfoto – eftersom det där inte finns så mycket natur.

Foto: Mathilda Tennysdotter
»Jag ville inte göra några klassiska arkitekturbilder, utan istället experimentera med färg och form för att göra mer konst av det – något som man skulle vilja ha på väggen hemma«, säger Mathilda. Nu planerar hon för att fota skyskrapor i bland annat Johannesburg.

 

Utmanar det klassiska

Mathilda, som alltid har varit fascinerad av naturen, saknade möjligheten att fota natur där hon bor i dag. Men det öppnade samtidigt upp för något annat: arkitekturfoto. 

– I L.A. finns inte så mycket natur, jag började därför se på staden som natur. Men jag ville inte göra några klassiska arkitekturbilder, som jag tycker har sett likadana ut under väldigt lång tid. Det har inte hänt så mycket inom det området. Med de klassiska ser jag bara en byggnad och inte så mycket mer. Jag började istället experimentera med färg och form för att göra mer konst av det – något som man skulle vilja ha på väggen hemma.

 

Tycker du det klassiska är tråkigt?

– Det är inte något jag skulle vilja ha på väggen. Även om det ofta är fint är det samtidigt lite tråkigt. Jag vill utmana det.

De byggnader som Mathilda har fotograferat har varit av olika slag. Ibland har hon utgått från arkitekter som hon gillar, andra gånger har hon avbildat byggnader som folk ser dag­ligen utan att egentligen se dem. 

För att få till det konstnärliga använde hon till en början olika filter som hon satte på kameran.

– Men de räckte inte hela vägen, så jag skippade dem och lade till filter i Photoshop istället där jag kan kontrollera skuggor och högdagrar själv.

 

Vad utgår du ifrån när du komponerar en bild?

– Jag ser motivet i former, inte som en byggnad. Det kan ta ganska lång tid att få bilden, med rätt kontraster och skuggor. Jag kan sitta en hel dag för att se när det är rätt klockslag att fota. Då skriver jag upp det och kommer tillbaka vid ett annat tillfälle när vädret är detsamma. Det här har jag fått med mig från det att jag fotade landskap i Lönsboda.

 

Foto: Mathilda Tennysdotter

 

Är det viktigt att ljuset är rätt?

– Ja, annars blir det väldigt platt och tråkigt.

I praktiken innebar Mathildas tillvägagångssätt att hon i Los Angeles ställde sig vid en byggnad tidigt på morgonen medan folk var på väg till sina jobb. När de sedan gick hem för dagen fanns hon fortfarande kvar utanför, vilket emellanåt väckte en del frågetecken. 

– Det kunde hända att jag fick frågor om vad jag höll på med. Amerikanarna är väldigt öppna och har inga problem med att prata med främlingar. Ibland kunde dock polisen vara lite kinkig om jag stod på fel ställe och fotade. Men jag försökte alltid vara trevlig tillbaka.

 

Är det svårt att fotografera byggnader i USA?

– De är väldigt strikta med att man ska ha ett gäng tillstånd. Men jag fotade utan stativ vilket gjorde mig mer rörlig. Det fick inte se för professionellt ut. Med stativ kan polisen kräva att du har tillstånd, annars kan det bli böter.

För att veta när bilden är färdig var det viktigt för Mathilda att ha en klar bild i huvudet av hur resultatet skulle bli. I efterbehandlingen hade hon ungefär samma arbetssätt hela tiden, för att det skulle bli enhetligt mellan de olika bilderna. Men valet av färger kunde variera.

– Färgerna valde jag utifrån vilken känsla jag hade när jag gick ut. Var jag stressad blev det mer rött i bilderna, var jag harmonisk blev det mer blått.

 

Det finns alltså känslomässigt något av dig själv i bilderna?

– Ja, absolut. Det hade inte varit samma bilder annars. Jag tror att man måste ge lite av sig själv för att det ska bli något som andra vill titta på.

Och det har Mathilda lyckats med. Hennes arkitekturbilder har bland annat visats på Photo L.A. som är stadens största utställning för fotokonst. Även i en del butiker har Mathilda haft utställningar.

 

  Text

  Publicerad den

  3 jun 2017 - 09:00

  Mathilda Tennysdotter

  Ålder: 26 år.

  Bor: I Los Angeles, USA.

  Familj: Pojkvän, mamma, pappa och lillebror.

  Gör: Fotograf.

  Gör jag när jag inte fotar: »Det bor en liten tant inombords i mig: jag älskar att baka, det är min meditation.«

  Utrustning: Canon 5D Mark II med objektivet 24–70mm f/2,8.

  Webb: tennysdotter.com

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna