Bilden i fokus

Per-Anders Pettersson vid den afrikanska catwalken

Per-Anders Pettersson är inte någon modefotograf. Trots det har han blivit ett välkänt ansikte i den afrikanska modevärlden. »Dök jag inte upp på en »fashionweek« ringde de och ­undrade var jag höll hus. De hade blivit så vana att ha mig där«, säger Per-Anders som nu presenterar resultatet av sitt fotoprojekt med boken »African Catwalk«.

Artikeln har tidigare publicerats i Kamera & Bild nummer 9/2016.

 

– Det där skulle man aldrig se i Sydafrika, säger fotografen Per-Anders Pettersson och tittar ut genom caféfönstret.

En kille med bar överkropp skjuter en rosa barnvagn framför sig längs med en soldränkt Hornsgatan i Stockholm. Det ser faktiskt lite roligt ut, med pappans avslappnade klädstil. Men för Per-Anders är det inte detta som roar honom, utan det faktum att en man drar en barnvagn.

– Det förekommer nästan aldrig i Sydafrika, förklarar han.

Per-Anders vet, för Kapstaden är hans hem sedan 16 år tillbaka. I framtiden däremot, då kanske barnvagns-scenen utspelar sig även där – eftersom det just nu händer mycket på den afrikanska kontinenten. Per-Anders har under de senaste åren gjort flera bildjournalistiska uppdrag på temat »the rising Africa«. Även hans eget projekt »African Catwalk« är ett sätt att visa detta.

– Jag vill öppna upp människors ögon för ett annat Afrika, som många inte har en aning om att det existerar. Det här är ett konkret exempel på hur människor klär upp sig, dricker champagne och håller på med sina telefoner. Det är inte bara fattigdom och elände i Afrika.

 

Foto: Per-Anders Pettersson
Den afrikansk-amerikanska modellen Diandra Forrest får make-up och sitt hår fixat innan en show under en modevecka 2012 i Johannesburg, Sydafrika.

 

Blev »hooked« på Sydafrika

Per-Anders är i Sverige för att lansera sin nya bok. Han är bildjournalist och har arbetat för en mängd stora magasin i världen, såsom Time och Stern. Priser i bland annat World Press Photo och Picture of the Year kan han stoltsera med, samt flera utställningar runtom i världen. Tidigare har han även gett ut boken »Rainbow Transit« som beskriver Sydafrikas utveckling under de senaste 20 åren.

Det var i samband med det första demokratiska valet 1994 som Per-Anders fick upp ögonen för landet. Då bodde han i New York, vilket han hade gjort sedan han lämnade Borås och Sverige. Men mötet med Sydafrika kom att förändra hans liv.

– Jag hade aldrig varit i Afrika innan det. Men jag blev »hooked« på Sydafrika, jag gillade den euforiska tiden med Mandela.

Efter flera resor fram och tillbaka bestämde sig Per-Anders år 2000 för att bosätta sig i Kapstaden.

– Folk avrådde mig och menade att det inte fanns något intresse för Sydafrika. Men jag har aldrig haft några problem att sälja fotojobb, är de bara tillräckligt bra och har gjorts med en egen signatur så finns det ett intresse.

 

Varför gjorde Sydafrika ett så stort intryck på dig?

– Det är ett otroligt mångkulturellt land och jag tyckte allt var så fascinerande. Det är svårt att förklara men jag hittade något där som jag kände mig bekväm i.

Inga kunskaper om mode

När Per-Anders gett ut »Rainbow Transit« 2013 – en bok som kretsar mycket kring olika sociala frågor som den om hiv och aids – ville han göra något annat. Det var då han började besöka »fashionweeks« (modevisningar som pågår i flera dagar), vilket han nu har gjort i 17 olika afrikanska länder.

– Jag har alltid varit fascinerad av modefotografer och har en del vänner som är det. Men jag hade inga kunskaper alls om själva grejen innan jag började fota. Medan jag arbetade med projektet förstod jag allt mer hur stor den afrikanska modeindustrin är. Den är en del av det moderna och förändrade Afrika.

 

  Text

  Publicerad den

  3 dec 2016 - 08:37

  Per-Anders Pettersson

  Ålder: 49 år.

  Bor: I Kapstaden, Sydafrika.

  Familj: Flickvän. »Blir farsa i september«, har även en adoptivdotter.

  Gör: Bildjournalist.

  Gör jag när jag inte fotar: Läser och är ute i naturen. Umgås med vänner.

  Utrustning: Canon 5D Mark III med objektiven 35mm, 50mm och 135mm.

  Aktuell med: Boken »African Catwalk« som finns att köpa hos de flesta bokhandlare och online. 

  Webb: peranderspettersson.com

  Senaste kommentarerna