Skola

Fånga stjärnhimlen med time lapse

Att fånga stjärnhimlen på bild är vackert i sig, att göra en time lapse av den är sanslöst vackert. Kamerans sensor ser så mycket mer av stjärnhimlen än vad vi kan se med våra ögon vilket gör denna typ av fotografering magisk. I denna artikel får du tipsen och tricksen som får dig att lyckas med dina time lapse-filmer.

Publicerad

Kort sagt är time lapse tidskrävande fotografering där du tar dina många hundra stillbilder och gör till en film. En time lapse-film som är 8 sekunder lång tar cirka en timme att fotografera. Men resultatet blir magiskt.

Det faktum att stjärnorna rör på sig (och det ganska snabbt) gör stjärnfotografering lite besvärligt. Använder vi en lång exponeringstid, runt 30 sekunder, blir sjärnorna korta streck och inte prickar. Därmed tvingas vi hålla exponeringstiden relativt kort. Av just den anledningen är ljusstarka objektiv att föredra och/eller ett högt ISO-tal. Med höga ISO-tal ökar också risken för brus. Mina erfarenheter med Canon EOS 5D Mark II är att ISO 640-1280 fungerar alldeles utmärkt. Det blir lite brus, men inte mer än att det enkelt går att få bort i efterbehandlingen av bilden. Testa med din kamera för att se var gränsen går någonstans med just den kameran.

Vilken exponeringstid för vilken brännvidd

Att stjärnorna blir till streck kan vara en cool effekt. Men vill du undvika strecken behöver du tänka på några saker. Med ett vidvinkelobjektiv kan du använda en längre exponeringstid än om du använder ett tele. Ett enkelt sätt att räkna ut den längsta exponeringstid du kan använda med en brännvidd utan att stjärnorna ska bli till streck är att dividera 800 med brännvidden. Detta värde ger runda stjärnor och ska du göra en time lapse kan du öka på tiden med 20 till 30 procent då det inte gör något om de blir små ovaler. Tänk däremot på att det kanske inte går att använda dina bilder som stillbilder om du väljer den lite längre exponeringstiden. Se lista.

Exponeringsmätaren fungerar inte!

Du kan tyvärr inte mäta ljuset på en stjärnhimmel med din kamera, utan måste helt enkelt prova dig fram till rätt exponering. Börja med att ställa in den största bländaren du har på ditt objektiv. Ställ in ISO 800 eller det ISO-tal du föredrar med just din kamera. Använd nu den längsta tiden för din brännvidd (se lista) och ta en bild. Blir bilden för mörk ändra ditt iso-tal, blir bilden för ljus välj en kortare exponeringstid. Prova dig fram på detta sätt tills du är nöjd med din exponering. Tänk på att en gammal kamera med ett ljussvagt objektiv kanske inte klarar av den här typen av bilder.

Manuellt, manuellt, manuellt!

Stjärnfotografering kräver att allt du kan ställa in manuellt ska du ställa in manuellt. Genom alla manuella inställningar får du konstant samma inställningar på dina bilder. Manuell exponering är ett krav eftersom du annars riskerar att din film blir ojämnt exponerad då ljuset ändrar sig. Problemet är att din kamera endast kan ändra sig i tredjedelssteg vilket inte alls är tillräckligt för att få en jämn exponering. Manuell fokus är också ett krav på grund av att kameran har mycket svårt att hitta fokus på himlen, manuell iso av samma anledning som manuell exponering. Manuell vitbalans är att föredra även om det spelar mindre roll om du fotograferar i RAW.

Så ställer du in skärpan

Skärpan är lite lurig att ställa in och autofokus fungerar inte alls då den inte har något att ställa fokus på i den mörka natten. På alla objektiv är det heller inte möjligt att vrida skärpan maximalt åt det oändliga hållet. Enklaste sättet är att ställa in skärpan på månen och detta gör du manuellt. Ta en bild och titta på bilden på kameraskärmen, zooma in och granska – är det inte bra så prova igen.

Det absolut bästa sättet att ställa in fokus på är att använda skärmsökaren på din kamera. Använd den genom att ställa in det högsta iso-tal du har, zooma in på skärmen och ställ in din skärpa. Glöm bara inte att ställa tillbaka iso-talet. Om du har en bärbar dator så ta med den. Det gör att du snabbt kan föra över en testbild och granska den på en större skärm vilket underlättar en himla massa då du verkligen kan se hur bilden blir.

Det tar tid att fotografera ett motiv

Ska du fotografera den här typen av bilder måste du ha gott om tid. Det tar nämligen tyvärr en väldig tid att fotografera en sekvens. För att skapa en sekund film behöver du 25 bilder och med en exponeringstid på cirka 20 sekunder tar det dig åtta minuter att fotografera en sekunds film. Ett »normalt« klipp kanske ligger på 6–10 sekunder, så räkna med minst en timmes fotograferande för ett motiv. När du väl satt igång kameran är det inte mycket du kan göra. Ta med dig kaffe, smörgås och varför inte någonting att läsa.

Val av motiv

För att få en snygg effekt av himlens rörelse så försök att se till att du får med någon fast punkt i din bild. Det kan vara ett landskap, träd, hus eller liknande. En trist effekt som kan uppstå är att träd och andra växter svajar i vinden och då kommer att kännas väldigt nervösa i din film. Välj därför gärna en vindstilla natt om du vill ha någonting i din förgrund.

Fotografera

När allting är inställt och din kamera monterad på stativet behöver du en fjärrutlösare med timer. Fjärr-utlösare finns i många olika utföranden. Phottix Nikos är både bra och billig och finns dessutom till de flesta kameramärken och modeller. Den har fyra inställningar men det är egentligen bara en som är intressant och det är hur lång tid utlösaren ska vänta innan nästa bild tas. Denna tid brukar jag ställa in på en sekund och fjärrutlösaren känner av när kameran tagit en bild och det är då den börjar räkna ner.

Fjärrutlösaren håller på tills du avbryter fotograferingen vilket gör att under själva tagningen behöver du inte ägna något fokus åt fotograferingen.

På den här timern kan du tala om hur många bilder du vill ha, men tyvärr är maxantalet bara 99 bilder så du får göra om proceduren ett par, tre gånger. Luta dig tillbaka i en skön campingstol med en kopp kaffe och titta ut i den stjärnklara natten och lyssna till kamerans klickande.

Tänk på att det som sagt blir en hel del bilder. För att göra 10 sekunder film behöver du ta 250 bilder, vilket i storlek upptar cirka fem till sex gigabyte. Se med andra ord till att du har med dig minneskort så att det räcker till för en hel natts fotograferande.

Lightroom

Väl hemma är det dags att fixa till alla dina bilder. En stor fördel med att använda råformat är att du gör i ordning en bild för att sedan kopiera framkallningen till alla de andra bilderna som är tagna på samma motiv. Du kan med fördel spara din framkallning som en förinställning i Lightroom så att du kan använda den senare. Det är inte alls säkert att denna förinställning kommer att fungera på alla dina stjärnbilder men förhoppningsvis behöver du bara göra några smärre justeringar för att det ska bli bra.

Något du inte ska glömma är att beskära bilder till ett 9x16-format, något du enkelt gör i Lightroom genom att välja beskärningsverktyget och ange en egen proportion. Välj Ange egen och skriv in formatet 9x16 och beskär din bild. För att beskära alla bilder markerar du alla dina bilder och klickar på Synkronisera. Se till att Beskär är vald och klicka Synkronisera. Nu är alla dina bilder beskurna och redo att exporteras.

Det går givetvis att använda andra bildbehandlingsprogram för att åstadkomma samma sak. Viktigt att komma ihåg är att alla bilder ska vara likadant framkallade och med samma beskärning.

Exportera

När en sekvens är färdigredigerad är det dags att exportera alla bilder till jpeg så att du kan ta in dem i ditt videoredigeringsprogram. För att göra detta markerar du alla bilder du vill exportera och väljer Arkiv > Exportera. I denna dialogruta gör du flera olika val och här följer ett förslag på hur du kan ställa in dessa inställningar.

Här talar du om var någonstans du vill spara dina JPEG-bilder.
Här talar du om hur du vill att dina bildfiler ska döpas.
Här väljer du format JPEG med högsta kvalitet och färgrymden till sRGB.
Här anger du vilken storlek du vill ha på dina bilder. Måtten 1280x720 pixlar är för HD och måtten 1920x1080 pixlar är för full-HD. Välj det format du vill använda dig av.
När du nu ställt in alla parametrar så passa på att spara en förinställning som du kan återanvända på senare arbeten. På detta sätt slipper du ställa in allt nästa gång du ska exportera bilder från Lightroom. Ge din förinställning ett bra namn så att du direkt vet vad den gör, till exempel »time lapse 1280x720«.

När du nu ställt in alla parametrar så passa på att spara en förinställning som du kan återanvända på senare arbeten. På detta sätt slipper du ställa in allt nästa gång du ska exportera bilder från Lightroom. Ge din förinställning ett bra namn så att du direkt vet vad den gör, till exempel »time lapse 1280x720«.

Sedan är det bara att klicka på Exportera och vänta, räkna med att det tar en stund för Lightroom att göra ordning alla bilder.

Premiere Pro

I Premiere Pro, eller något annat videoredigeringsprogram, lägger du ihop alla bilder till en filmsekvens. Premiere Pro gör det nästan av sig själv. Det är också här du lägger till eventuell musik eller annat ljud du vill ha i din film. Det första du gör i Premiere Pro är att skapa ett nytt projekt. Här kan du välja bland en otrolig massa olika förinställningar. Välj HDV 720p25.

Nu är det dags att importera dina bilder till programmet och här gäller det att göra rätt från början. Välj File > Import och gå till mappen där du har alla dina bildfiler. Markera den första filen i din mapp och klicka i rutan Numbered Stills och alla dina bilder kommer att importeras som ett filmklipp i stället för flera hundra bilder.

Dra nu ut klippet till din tidslinje och provspela din film för första gången. När du sett på filmen några gånger så fundera på rörelsens hastighet. Vill du att det ska gå snabbare eller långsammare? För att ändra farten så högerklickar du på filmklippet i din tidslinje och väljer Speed/Duration. Här kan du enkelt ändra farten på din film genom att ange ett procenttal. Över hundra snabbar upp din film och under hundra gör din film mera långsam.

Du kan behöva experimentera lite innan du hittar rätt värde. För att lägga till musik så importerar du den precis som du importerade ditt filmklipp och drar sedan ljudklippet till din tidslinje.

Exportera din film

För att du ska kunna se din film och lägga ut den på nätet, måste du exportera den. Det finns många olika videoredigeringsprogram och sajter för att publicera film. Men både Youtube och Vimeo har sidor där de beskriver mycket detaljerat hur du ska gå till väga för olika programvaror.

Inspireras och lär av andra

Ett mycket bra sätt att inspireras är att titta på vad andra har gjort, och jösses vad mycket snyggt som finns att se på internet. Du kommer även att upptäcka att Time Lapse-världen består av en hel drös olika tekniska tillbehör. En del fotografer använder sig av en dolly (kameran går på räls) som drivs av en motor. Kameran tar en bild och flyttar sig sedan en millimeter för att ta nästa bild. Detta skapar en helt ny dimension och filmerna blir otroligt vackra och är en fantastisk marknadsföring för moder jord.

När man tittat igenom en massa vackra time lapse-filmer kan man bli lite mätt. Det är bara vackert, vilket kan bli lite tråkigt i längden. Nästa steg i utvecklingen borde vara att föra in något mer i filmerna. Jag vet inte vad, men något som ger filmerna mer substans, en röd tråd, en början och ett slut. En historia helt enkelt.

På fotoakademin.com har jag samlat ihop ett antal filmer som jag tycker är sevärda. Gå gärna dit och kika och använd gärna kommentarer för att ställa frågor eller dela med dig av dina eller andras alster.

Jag brukar ofta säga att när ny teknik ska läras in är det lätt att glömma bort bilden. Så är det bara. Se därför till att du övar så att du känner dig säker på tekniken, för det är när tekniken sitter som du kan börja skapa och det är då det blir riktigt bra.