Fotografering

10 tips för bättre makrofoto

Du behöver inte gå långt för att hitta exotiska miljöer för din makrofotografering. Ofta kommer du långt genom att bara gå ut i trädgården eller kanske titta närmare på en krukväxt. I din närhet finns det många spännande motiv. Foto: Bengt Luthman
Vid makrofotografering rekommenderas att du använder stativ eller något annat stöd, eftersom skärpedjupet är så kort. Foto: Bengt Luthman
Hitta ljuset och linjerna, det är lika viktigt i makrobilder som när du fotar på annat sätt. Men det är lätt att glömma bort kompostionen när du imponeras av hur nära du kan komma. Foto: Bengt Luthman
Tänk på att du även kan ta ett steg tillbaka när det gäller makrobilder och visa ett djur med lite omgivning. Foto: Bengt Luthman

Makrofotografering är populärt både bland nybörjare och erfarna fotografer. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att makrofoto ger dig möjligheten att utforska en helt ny värld av småkryp och andra spännande saker – en värld som helt plötsligt blir så mycket större.

1. Det är inte alla objektiv som fungerar till makrofotografering. Ska man vara krass så fungerar inte de flesta. Det du behöver är ett så kallat makroobjektiv, det speciella med dem är att de har en kortare närgräns än ett vanligt objektiv. Den korta närgränsen låter dig gå närmare ditt motiv men ändå kunna fokusera. Man brukar prata om att makro innebär att du fotograferar i skala ett till ett (skrivs oftast som 1:1). Det betyder att motivet avbildas lika stort på sensorn som det är i verkligheten. Om krypet du fotograferar är sex millimeter långt i verkligheten så blir det sex millimeter långt på sensorn. För att få ett bra makroobjektiv ska du fundera på vad du vill använda det till. Ett vidvinkligt objektiv ger ett väldigt kort arbetsavstånd, alltså av­ståndet mellan objektivet och motivet. Det kan göra det svårt att fotografera skygga insekter. En vanlig och lämplig brännvidd är runt 90 millimeter. Då får du ett lagom avstånd och kan fotografera många olika motiv.

Vid makrofotografering rekommenderas att du använder stativ eller något annat stöd, eftersom skärpedjupet är så kort.

2. Det finns olika hjälpmedel du kan ta till för att kunna använda dina vanliga objektiv för att fotografera makro. Ett av dessa är mellanringar. En mellanring är logiskt nog en ring som du monterar mellan ditt objektiv och kameran. Det gör att objektivets närgräns flyttas närmare och du kan fotografera med större för­storing.

Mellanringar finns i två olika varianter, an­tingen med elektronisk koppling eller så har de det inte. Mellanringar med elektronisk koppling är lite dyrare men ger i gengäld möjlighet till exponeringsautomatik och autofokus.

Om du vill uppnå skala 1:1 så ska förhållandet mellan brännvidden på objektivet och mellanringens tjocklek vara detsamma. Alltså om du har ett 50 millimeters-objektiv så behöver du en mellanring på 50 millimeter för att få skala 1:1. De flesta mellanringar kommer i tjocklekarna 12, 24 och 36 millimeter så du kan kombinera dessa så som du själv önskar. Det du dock skall tänka på är att en mellanring snor lite ljus, vilket påverkar exponeringen.

3. Ett billigare alternativ än att köpa mellanringar kan vara att köpa närbildslinser. Dessa påminner om förstoringsglas som du skruvar fast i objektivets filtergänga. Effekten blir också att du får en kortare närgräns och därmed en större förstoring. Närbildslinser finns i flera olika styrkor, ju högre siffra de är märkta med ju större förstoring har linsen. Liksom med mellanringarna kan du använda flera närbildslinser samtidigt. Exponeringen kommer inte att förändras om du gör det, men däremot kan skärpan i bilden påverkas eftersom ljuset kommer att brytas flera gånger innan det träffar sensorn. Om du vill ha närbildslinser i din kameraväska bör du satsa på så bra sådana som möjligt, annars kanske du blir besviken över bildkvalitén.

4. Givetvis finns det ytterligare tekniker för att kunna plåta det som är smått. En annan än de tidigare nämnda är en omvändningsring. En sådan fäster du i objektivets filtergänga och sen fäster du ­objektivet bak och fram på kameran. Det gör också närgränsen kortare men samtidigt måste du sköta exponeringen manuellt så det kräver ett objektiv som har en manuell bländarring.

Hitta ljuset och linjerna, det är lika viktigt i makrobilder som när du fotar på annat sätt. Men det är lätt att glömma bort kompostionen när du imponeras av hur nära du kan komma.

5. Att hålla kameran stilla kan vara en utmaning så stor som någon när du fotograferar till vardags. Ska du dessutom fotografera makrobilder med superkort skärpedjup blir det ännu svårare. Den minsta skakning du kan tänka dig leder till att skärpan flyttas och bilden blir helt annorlunda mot vad du tänkt dig. Ett stativ är därför en bra idé när du fotograferar makrobilder. Antingen en vanlig trebensversion eller en stor ärtpåse att lägga kameran på om du arbetar nära marken. Vissa trebensstativ är näm­ligen svåra att få ner tillräckligt lågt.

6. Bli inte förblindad av det häftiga i att komma riktigt nära. Glöm inte att även en makrobild ska ha en bra komposition och ett intressant innehåll. Sträva därför alltid efter att skapa en spännande bild med linjer och former som lyfter fram ditt motiv och gör bilden intressant att titta på.

Glöm inte heller bort att det inte bara handlar om att komma så nära som möjligt. Att visa ett litet kryp i sin omgivning kan också ge spännande bilder. Skapa djup i bilden med hjälp av en intressant förgrund och bakgrund.

7. Fokusstacking är en teknik som vissa makrofotografer använder för att skapa ett längre skärpedjup. Det innebär att du tar massor av bilder med skärpan något förskjuten för varje bild. Sen laddar du in alla bilderna i ett program som lägger ihop dem till en bild med ett längre skärpedjup än vad de enskilda bilderna har.

Tänk på att du även kan ta ett steg tillbaka när det gäller makrobilder och visa ett djur med lite omgivning.

8. Ljuset är alltid viktigt när du fotograferar. Så också när du fotograferar makro. Liksom med kompositionen så är det lätt att glömma bort så enkla saker som ett bra ljus när du har hittat något spännande att avbilda. När du hittat ditt motiv, försök röra dig runt det med kameran för att hitta det ljus som gör bilden mest intressant. Skir grönska kan till exempel göra sig väldigt fint med ett motljus som visar bladens alla trådar och nästan ger en röntgenliknande känsla till bilden. Tänk också på att om du går för nära så kommer objektivet, kameran eller du själv att skugga motivet. Med ett lite längre makroobjektiv kommer du bort en bit från motivet och släpper fram ljuset.

9. Makro är lite av gör-det-själv-fotografens himmelrike. Det finns mängder av lösningar du kan snickra ihop för att fånga bättre makrobilder. Allt ifrån sandsäckar med stativgänga till egna blixt- eller ljusanordningar. Eftersom tillbehören ofta inte behöver vara så stora är det inte heller svårt att göra dem hemma med enkla medel. Till exempel använder en av Sveriges mest kända småkrypsfotografer, John Hallmén, en ljusspridare gjord av en gammal plastburk för att få till sina bilder så som han önskar.

10. Den stora fördelen med makrofotografering är att du inte behöver ta dig så långt för att hitta exotiska motiv. Ibland räcker det med att ta sig ut i trädgården eller till och med en krukväxt kan vara allt du behöver för att fånga en mängd spännande bilder. Så ut i din närmiljö och hitta de häftiga motiven!