Fotografering

10 tips för bättre makrofoto

Makrofotografering är populärt både bland nybörjare och erfarna fotografer. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att makrofoto ger dig möjligheten att utforska en helt ny värld av småkryp och andra spännande saker – en värld som helt plötsligt blir så mycket större.

1. Det är inte alla objektiv som fungerar till makrofotografering. Ska man vara krass så fungerar inte de flesta. Det du behöver är ett så kallat makroobjektiv, det speciella med dem är att de har en kortare närgräns än ett vanligt objektiv. Den korta närgränsen låter dig gå närmare ditt motiv men ändå kunna fokusera. Man brukar prata om att makro innebär att du fotograferar i skala ett till ett (skrivs oftast som 1:1). Det betyder att motivet avbildas lika stort på sensorn som det är i verkligheten. Om krypet du fotograferar är sex millimeter långt i verkligheten så blir det sex millimeter långt på sensorn. För att få ett bra makroobjektiv ska du fundera på vad du vill använda det till. Ett vidvinkligt objektiv ger ett väldigt kort arbetsavstånd, alltså av­ståndet mellan objektivet och motivet. Det kan göra det svårt att fotografera skygga insekter. En vanlig och lämplig brännvidd är runt 90 millimeter. Då får du ett lagom avstånd och kan fotografera många olika motiv.

 

Vid makrofotografering rekommenderas att du använder stativ eller något annat stöd, eftersom skärpedjupet är så kort.
Foto: Bengt Luthman

2. Det finns olika hjälpmedel du kan ta till för att kunna använda dina vanliga objektiv för att fotografera makro. Ett av dessa är mellanringar. En mellanring är logiskt nog en ring som du monterar mellan ditt objektiv och kameran. Det gör att objektivets närgräns flyttas närmare och du kan fotografera med större för­storing. 

Mellanringar finns i två olika varianter, an­tingen med elektronisk koppling eller så har de det inte. Mellanringar med elektronisk koppling är lite dyrare men ger i gengäld möjlighet till exponeringsautomatik och autofokus. 

Om du vill uppnå skala 1:1 så ska förhållandet mellan brännvidden på objektivet och mellanringens tjocklek vara detsamma. Alltså om du har ett 50 millimeters-objektiv så behöver du en mellanring på 50 millimeter för att få skala 1:1. De flesta mellanringar kommer i tjocklekarna 12, 24 och 36 millimeter så du kan kombinera dessa så som du själv önskar. Det du dock skall tänka på är att en mellanring snor lite ljus, vilket påverkar exponeringen. 

 

3. Ett billigare alternativ än att köpa mellanringar kan vara att köpa närbildslinser. Dessa påminner om förstoringsglas som du skruvar fast i objektivets filtergänga. Effekten blir också att du får en kortare närgräns och därmed en större förstoring. Närbildslinser finns i flera olika styrkor, ju högre siffra de är märkta med ju större förstoring har linsen. Liksom med mellanringarna kan du använda flera närbildslinser samtidigt. Exponeringen kommer inte att förändras om du gör det, men däremot kan skärpan i bilden påverkas eftersom ljuset kommer att brytas flera gånger innan det träffar sensorn. Om du vill ha närbildslinser i din kameraväska bör du satsa på så bra sådana som möjligt, annars kanske du blir besviken över bildkvalitén.  

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna