Fotografering

15 tips för bättre bröllopsbilder

Bröllopet är en viktig händelse i många människors liv. Att då vara den som fått uppdraget att dokumentera den stora dagen kräver mycket av dig som fotograf. Här ger vi dig tipsen för hur du ska lyckas fånga de känslofyllda ögonblicken.

1. För att bli en duktig bröllopsfotograf krävs det övning. På samma sätt som att du inte gärna springer ett maraton om du inte har tränat först. Men hur ska du då öva på att fota bröllop, om du aldrig tar steget och fotar ett riktigt bröllop? Ett sätt kan vara att följa med en erfaren bröllopsfotograf, för att se hur den fotografen arbetar. Till en början kanske du inte ens fotograferar något själv, utan bara iakttar och lär dig. Självklart hela tiden med respekt för fotografens arbete. När du upplever att du kommit en bit på vägen kan du fungera som andrefotograf – en person som tar kompletterande bilder från andra vinklar än där den »riktiga« fotografen står. 

Att fråga någon etablerad fotograf om du får hänga med kan alltså vara ett bra sätt för dig att komma igång med bröllopsfotografering. Men i fortsättningen av den här artikeln utgår vi från att det är du själv som är bröllopsfotografen.

 

Foto: Calle Rosenqvist
Bröllopsfotografering handlar mycket om att berätta en historia. Det kan du göra genom att dokumentera hela dagen.

 

2. Många brudpar är ovana av att befinna sig framför kameran och är kanske till och med lite obekväma. Därför är det viktigt att du som fotograf får dem att känna sig avslappnade. Detta brukar lösa sig om du ser till att först lära känna brudparet, genom att träffa dem ett bra tag innan den stora dagen. Då kan ni prata om fotograferingen och även testa att ta några bilder, vilket underlättar för er alla. Brudparet får en liten övning samtidigt som du får möjligheten att uppleva samspelet med paret. 

 

3. När ni sedan träffas på bröllopsdagen är ni inte längre främmande för varandra. Trots det är brudparet säkert en aning nervösa, vilket du under fotograferingen fintar bort genom att få dem att tänka på annat. Du kan ge dem små uppdrag som »gå längs med vägen här« eller något annat som får dem att tänka bort själva fotograferingen. Men regissera inte för hårt, utan låt det finnas en öppenhet och naturlighet i situationen. Det är hur som helst viktigt att du kommunicerar och har en bra kontakt med brudparet. Att gömma sig tyst bakom kameran skapar en osäkerhet hos paret och ger inga bra bilder. En bra bröllopsfotograf kan ta människor och interagera med dem.

 

Fråga gärna brudparet vilka bilder de förväntar sig.
Foto: Bengt Luthman
4. Vid det första mötet med brudparet, några månader innan bröllopet, är det bra om ni diskuterar igenom praktiska detaljer. Vilka förväntningar de har på dig, hur tidsschemat kring bröllopsdagen ser ut och när det passar att du fotar. Allt för att du ska kunna vara så förberedd som möjligt. Men också för att du ska ha möjlighet att dela med dig av lite råd och tips. Som att det kan vara bra om de har med sig bekväma skor om ni ska fotografera i mer »tuff« terräng eller att det visuellt efter vigseln kan bli mer effektfullt med blomblad än om gästerna kastar risgryn, och så vidare. Under ert möte kan du även visa olika exempelbilder, för att se vad brudparet gillar.

 

5. Efter ert första möte är det lämpligt att skriva ett kontrakt där det framgår vad ni har kommit överens om. Var gärna tydlig med vilken typ av bilder och hur många som ska levereras, så att det inte uppstår några missuppfattningar. I kontraktet bör det även framgå vad som händer om du blir sjuk. Många professionella bröllopsfotografer har skaffat sig ett nätverk av andra fotografer som kan hjälpa till om det uppstår problem. 

Ditt pris ska så klart även framgå i avtalet.

 

    Utställningar

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna