Fotografering

15 tips för bättre bröllopsbilder

Bröllopet är en viktig händelse i många människors liv. Att då vara den som fått uppdraget att dokumentera den stora dagen kräver mycket av dig som fotograf. Här ger vi dig tipsen för hur du ska lyckas fånga de känslofyllda ögonblicken.

11. Frågar du etablerade bröllopsfotografer om de använder naturligt ljus eller blixt, får du ofta svaret: naturligt. En anledning till det är att dagens bröllop som i bild är uppbyggda som en historia kräver att du är flexibel och snabb för att lyckas fånga de olika ögonblicken. Då har du ingen möjlighet att kånka runt på tung blixtutrustning (och att använda blixt direkt på kameran ger sällan något spännande ljus). En annan anledning till att många undviker blixten är att det naturliga ofta ger ett mjukare och finare ljus, lite romantiskt helt enkelt. Den tredje anledningen är att du under själva vigsel­akten inte bör använda blixt, eftersom det lätt kan störa.

Men är ditt uppdrag att fotografera under hela dagen, och sent in på festen – ja, då finns det inte mycket naturligt ljus att tillgå de sista timmarna. Sätt då en blixt på kameran, för att fånga de snabba rörelserna på dansgolvet.

 

Foto: Calle Rosenqvist
Att fotografera i en kyrka mitt i vintern innebär ofta dåliga ljusförhållanden. Se till att ha en kamera som klarar höga ISO.

 

12. Fotografera dina bröllopsbilder i raw-format. Du kan även spara dem i jpg, men för att ha större möjligheter i bildredigeringen rekommenderas raw. Ställ in exponeringen efter det viktigaste i bilden, ofta är det ansiktena. Men var observant på om du får några utfrätta partier, till exempel i en ljus bröllopsklänning. Då måste du korrigera exponeringen. Däremot om en ljus och solig bakgrund på vissa ställen blir lite utfrätt är mer okej. 

 

Tipsa gärna brudparet om att blomblad gör sig bra på bild.
Foto: Calle Rosenqvist
13. Slår du upp en bröllopstidning finns det ofta en lång lista över bilder som fotografen bara måste se till att fånga. Men vem har bestämt det? Inte brudparet i alla fall. Det är ju de som gifter sig, det är deras speciella dag och antagligen också de som har anlitat dig. Fråga därför dem om de har några speciella bildönskemål, och försök sedan fånga just deras unika fest. Strunta i bröllopstidningarnas alla »måste-bilder« och var istället med i nuet och se vad som händer på det bröllop som du fotograferar. Annars kan du lätt missa de bästa bilderna. 

 

14. Att vara igång en hel dag som bröllopsfotograf är energikrävande. Se därför till att packa ner energikakor eller liknande för att ha ork hela vägen. Vattenflaska rekommenderas även. 

 

15. Din klädsel som fotograf bör vara hyfsat bekväm att arbeta i, men samtidigt snygg och ren för att matcha den festliga dagen. Att smälta in är något du bör sträva efter så att du inte tar för mycket uppmärksamhet från det som är viktigt under bröllopet. Vid själva vigseln rekommenderas därför att du är restriktiv med hur mycket du rör dig i lokalen, för att du inte ska störa allt för mycket. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna