Fotografering

Exposure Plot - Hur fotar du egentligen?

Med det holländska gratisprogrammet Exposure Plot kan du få en grafisk presentation över vilka inställningar du hade på din kamera när du tog dina bilder. Det är inte bara nördigt roligt att se all statistik, utan även användbart för att analysera just ditt sätt att fotografera.

Exposure Plot läser av EXIF-informationen i dina JPEG-bilder för att samla ihop värden för brännvidd, bländare, iso och slutartid. I mappträdet till vänster väljer du enkelt den katalog som innehåller de bilder som du vill analysera. Beroende på hur du sparat dina bilder kan det vara nödvändigt att inkludera underkataloger för att få med alla filer i beräkningen.

EXPOSURE PLOT 1.14

Plattform PC, Windows

Språk Engelska

Pris Gratis (Freeware)

Webb www.cpr.demon.nl

För att få korrekta värden för brännvidden måste du först ställa in vilken faktor brännvidden ska presenteras i. Använder du en sensor i småbildsformat ställer du in »Real lens length« för att presentera värdena som de faktiskt står i bildernas exif-information. Men du kan även ställa in omräkningsfaktorn för exempelvis formatet APS-C genom att välja »Calculate 35 mm« och själv mata in faktorvärden.

Analysera mera

Sedan är det bara att köra igång analyseringen. Tiden det tar beror på hur många bilder du valt att undersöka och hur snabb dator du har. Som riktmärke kan nämnas att en analys av 10 000 bilder med en modern PC tog runt sju minuter innan det var klart.

Ibland kan man få felaktiga värden på brännvidden när EXIF-informationen inte stämmer, men detta går att justera med ett filter. Du kan också filtrera ut bilder som är tagna med en specifik kameramodell.

Resultatet presenteras sedan i fyra olika grafer för bildernas brännvidd, bländare, ISO och slutartid. Bilden här bredvid visar en grafisk presentation av en analys av drygt 2000 JPEG-bilder, tagna vid ett och samma tillfälle med Nikon D700 med 24-70mm/2,8 och 70-200mm/2,8 VR. Bland annat kan vi se att favoritbrännvidden som användes till nästan hälften av bilderna var 24 millimeter, följd av 70 millimeter. Grafen visar också vilket av de två objektiven som användes mest under fotograferingen, och att telezoomen främst användes på sin extrema brännvidd 200 millimeter – spannet mellan 70 och 110 millimeter verkar inte ha behövts.

Under grafen för bländare kan vi på samma sätt utläsa att bländare 5,6 användes flest gånger, tätt följt av 2,8 och 7,1. ISO-värdet 200 var en storfavorit och användes på över 800 bilder, medan 1250 och 6400 ISO också verkade användbart vid tillfället. Slutligen skvallrar grafen för slutartider om att favoritinställningen var tider från 1/60 sekund och upp till runt 1/1000 sekund.

Bra inför köp

Genom programmets grafiska presentation av en annars gömd information kan du exempelvis få idéer inför din nästa objektiv-investering. Fotograferar du med hög ISO på helöppen bländare kanske din nästa investering borde vara ett ljusstarkt objektiv. På samma sätt kanske ett nytt vidvinkelobjektiv kan vara att föredra om man alltid fotograferar på kortaste brännvidden. Samtidigt finns möjligheten att du även kommer fram till att du inte använder vissa brännvidder och bör byta ut ett objektiv mot ett annat som passar din fotografering bättre.

Beroende på vilka bildgrupper du analyserar kan du även få information om vilka objekiv du bör ta med dig till en viss typ av fotografering. Testa exempelvis att köra programmet på dina bröllopsbilder – och du får en hum om vilka gluggar som kan stanna hemma – och vilka som absolut ska med.