Fotografering

Fota ditt husdjur – så tar du bättre bilder

Husdjursfotografen Josephine Norman tycker det är lättare att kontrollera ett djur än en människa. Därför har hon specialiserat sig på att fånga personligheten hos katter, hundar och smådjur. Här ger hon dig sina bästa tips för hur du kan ta bättre bilder av ett husdjur.

Hur hundens öron ser ut i bilden är viktigt. De signalerar vilket humör hunden är på, om den är glad eller ledsen.
Foto: Josephine Norman

Få hunden att sitta

Josephine förklarar vidare att olika djur kräver olika tekniker. Hundar kan du få att sitta med hjälp av hundägaren. Problemet är dock att hunden då ofta fortsätter titta på sin ägare i väntan på vidare instruktioner. Det kan bli svårt att locka hunden till att titta mot kameran. Och om ägaren sätter sig på huk bredvid kameran kommer hunden antagligen att börja gå, för så är många inlärda att göra när de ser sin husse eller matte huka sig ner.

– Man får helt enkelt hålla kvar hunden sittande tills den tröttnar på att titta på sin ägare, säger Josephine.

Studera rasens beteende

Katter går inte att ge instruktioner i stil med »sitt«. De kommer i alla fall inte att sätta sig ner. Lösningen är att mer handfast placera katten på ett visst ställe, och hoppas att den sitter kvar – vilket den troligtvis inte kommer att göra. Då brukar Josephine placera tillbaka katten och upprepa den proceduren tills det att katten verkligen stannar på sin plats. 

– Till slut förstår katten att jag vill att den ska sitta där. Är det en speciell ras brukar jag innan fotograferingen studera hur dess beteende är. Är det till exempel en Bengal, som är en vild katt, kanske den inte ska stå på ett platt golv som gör det lätt för katten att gå därifrån. Då är det bättre att placera den på en pall eller liknande. 

Även smådjur, som kaniner och marsvin, brukar fungera bäst att fotografera om du placerar dem på något – som till exempel ett bord. Eftersom den här typen av djur kan vara ganska snabba blir bordskanten då som ett hinder för dem att hoppa iväg på en gång.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna