Fotografering

Mastfotografering: Så kommer du upp dig som fotograf

2 meter
4 meter
8 meter
18 meter
En fjärrutlösare kan vara bra att ha.
Masten kan inte bara användas uppåt.

Säkert har du sett bilder av bostadsområden och landskap som är fotograferade i fågelperspektiv. De flesta av dem är inte flygfotografier utan tagna med hjälp av en hög mast. Hur fungerar en kameramast, vad kostar den, hur får man kameran att fungera? Här får du svaren.

Publicerad
Masten som är monterad på bilen är 18 meter hög.

Det finns många saker som kan stimulera till ny kreativitet i ditt fotograferande – titta på andras bilder, resa till en ny plats, köpa en ny kamera eller ett nytt objektiv. Ett sätt att se på din gamla, invanda miljö med nya ögon är att se den uppifrån. Väck nyfikenheten genom att klättra upp på en hög stege, gå upp i höga hus och ta bilder ut genom ett fönster, gå upp i ett kyrktorn eller ta landskapsbilder från en hög kulle. (Varning: klättra inte upp i radio- eller tv-master). Du kommer att upptäcka att dina bilder får ett nytt djup och den höga kameravinkeln gör att du ser nya saker. När du har blivit fångad av fågelperspektivet vill du säkert fotografera så även om det inte råkar finnas ett hus eller en kulle där. En stege kan du förstås bära med dig en bit, men det blir rätt tungt. Börja enkelt: Fäst kameran på ditt vanliga stativ, dra ut det till sin fulla längd och sträck upp det så högt du kan.

Använd kamerans timer så har du ett antal sekunder på dig att rikta in kameran rätt. Ett tips är att vinklar kameran lite nedåt i kulleden så slipper du luta stativet framåt. På det här sättet når du stativets höjd och ytterligare ungefär två meter, alltså 3,5–4 meter med ett vanligt stativ och det ger förvånansvärt bra höjdkänsla. Vill du nå högre med ett stativ är det billigare att titta på blixtstativ än ett högre kamerastativ. Inte lika stabilt, men det räcker om du undviker långa exponeringstider. Manfrotto har några modeller som når över två meter och kostar under tusenlappen och Scandinavian Photo har sin egen modell som når nästan tre meter och kostar 600 kronor. Du kan också använda ett så kallat fondstativ som brukar vara både lätt och stadigt. Komplettera med ett tilthuvud för några hundralappar så kan du få den rätta lutningen på kameran. Ju högre stativ du använder desto jobbigare blir det att luta stativet framåt. Om du funderar på ett ännu högre stativ, glöm inte att kolla hur mycket det väger innan du slår till. Stativ som når över fyra meter är ofta ganska tunga och det blir snabbt jobbigt att bära på tio kilo extra utrustning.

Men vill du ta riktiga »höjdarbilder« kan det vara läge att skaffa en kameramast. Master finns i olika material och olika längd. Den vi har tittat på är tillverkad av en blandning av glasfiber och komposit och är åtta meter hög. Högst upp sitter en vanlig enkel tiltled med ett snabbfäste. Masten kostar ca 6000 kronor och väger inte mer än att du kan bära den med dig utan större ansträngning.

Masten har fem sektioner och stora lås som är lätta att öppna och stänga även med handskar på. När du hissar upp masten, öppna översta låset, tag ett stadigt tag runt översta låsringen och översta mastsektionen och dra ut översta sektionen först. Håll i mastsektionen och stäng låset. Fortsätt med nästa sektion och säkra med handen medan du hissar upp. Låt masten stå kvar på marken hela tiden. Masten vi prövade var så lätt att den ibland lyfte från marken när vi hissade upp kameran, så en liten platta längst ner att ställa foten på vore ett bra komplement. När du fotograferar med mast bör du också skaffa en trådlös fjärrutlösare till kameran för att slippa ta ner den för varje exponering. Sådana finns för flera systemkameror, både märkesspecifika och av andra märken. Sök på Tradera och Ebay så hittar du produkter för några hundralappar, men undvik dem som har en räckvidd på bara några meter eftersom de ofta måste riktas mot kamerans front.

När kameran är uppe tar du fjärrkontrollen och trycker av en bild, roterar masten lite, tar en bild till, roterar och exponerar. Du lär dig snart hur mycket lutning du ska ställa in i tiltleden och hur du ska vrida masten för att få med ditt motiv. Masten är relativt stadig men kan svaja lite, så välj i första hand exponeringstider kortare än 1/60 sekund.

Det är inte svårt att exponera rätt vid mastfotografering, ibland till och med lättare än vanligt eftersom du ofta inte får med så mycket himmel. Fira ner kameran och beskåda dina höjdarbilder på displayen, men var beredd på att du kanske får sällskap runt kameran. En mast väcker uppmärksamhet och det kommer nästan alltid nyfikna personer förbi som stannar och vill titta.

Nisse Nordling arbetar som fotograf på en mäklarfirma i Uppsala och fotograferar fem-tio mastjobb varje vecka. I huvudsak fotograferar han bostäder och tomter inför försäljningar, men även andra motiv har hamnat framför Nisses mast.

Varför använder du mast när du fotograferar villor?

– Dels för att komma över häckar och staket som skymmer huset och dels för att ge en bild av hur tomten ser ut och hur huset är placerat. Det är perfekt för en sjötomt eller när man vill visa hur omgivningarna ser ut.

Hur tänker du när du väljer placering av masten?

–  Ofta fotograferar jag från ett hörn av tomten och gärna i medljus, men det går inte i alla lägen. Det kan vara träd som skymmer kameran eller något störande i bakgrunden så då måste jag anpassa mig efter det. Det går bra att fotografera i motljus också, eftersom jag vinklar kameran neråt så får jag inte in så mycket ljus i objektivet. Jag brukar ta tre, fyra bilder och rotera masten lite mellan exponeringarna och med ett vidvinkelobjektiv (16 mm med fullformatssensor) så jag behöver inte träffa exakt rätt.

Din mast är åtta meter hög, räcker det?

–  Ofta räcker det. Behöver jag komma högre än så har jag en annan mast som är 18 meter, men den är monterad på bilen så då är jag inte lika lättrörlig. Masten drivs med tryckluft så jag måste ha en kompressor med i bilen också.

Finns det ännu högre master?

–  Ja, det finns, men jag har sällan behov av det. Jag har en förlängare på en meter till min mast, men behöver jag komma högre blir det helikopter.

Är det svårare att fotografera med en så hög mast som 18 meter?

–  Egentligen inte, men masten sitter fastmonterad på bilen så det tar lite längre tid att rigga och få upp kameran i luften. Masten har ett vattenpass och ställskruvar för att den ska stå lodrätt. Kameran sitter i ett motorfäste som jag kan styra med en fjärrkontroll och jag har en usb-kabel ner till en laptop i bilen. Jag tar en bild, kollar den på datorn och justerar motorfästet tills jag är nöjd med bilden. När jag sänker masten vet jag att jag har en bild som funkar så jag inte behöver hissa upp den igen.

Ser lite dyrt ut för nybörjaren?

–  Ja, en sån här anordning går på drygt 100 000 och den sitter ju fast i bilen så jag blir låst till bilen också. Inget problem så länge bilen startar, men jag är mer rörlig med glasfibermasten. Det är inte så populärt att köra in bilen i folks trädgårdar.

Har du några bra nybörjartips till den som vill börja mastfota?

–  Börja med att bara se världen från en högre vinkel innan du köper en mast. Klättra upp och titta ner. Då lär du dig hur världen ser ut uppifrån och du kan lättare hitta dina motiv om du sen skaffar en mast.

Och några varningar?

–  Titta uppåt och kolla att det är fritt innan du skjuter upp masten. Om kameran stöter i ett träd kan den skadas och om den träffar på en elledning kan du själv ta skada. Och sen rekommenderar jag att du drar ihop masten innan du flyttar den. Det blir svajigt att flytta en hög mast och det kan finnas en liten risk att den faller eller går av.

Som fotograf på en mäklarfirma fotograferar du väl mest bostäder, men du nämnde att du fotat andra saker också.

– Ja, landskapsbilder kan bli häftiga när man kommer upp en bit. I sommar ska jag fota några brudpar och då lånar jag kanske med mig masten. Det är alltid kul med bröllopsporträtt i en annorlunda vinkel. En kompis till mig som också har en mast fotade på en snowboardtävling och kunde få upp kameran högst upp vid hoppet. Han fick bilder som ingen annan kunde ta. Jag har haft några uppdrag att fotografera tomter innan man börjar bygga för att ta fram en fotografisk tomtkarta. Ett jobb jag gjort med höga masten var åt ett byggbolag som ville visa hur utsikten såg ut från balkongen på fjärde våningen. Från ett hus som inte var byggt än.