Fotografering

Så fungerar farfars bälgkamera – lär dig fota analogt

Att ta en paus från det digitala och istället fotografera med film, kan vara ett sätt att utvecklas som fotograf. Här ger den analoga experten Anders Lönnquist dig tipsen för hur du kan skapa spännande bilder med kameror av äldre modell.

Om du har en gammal kamera hemma som mest ligger och samlar damm, varför inte plocka fram den på nytt? Skaffa dig några rullar film och ge dig ut för att återupptäcka charmen med den analoga tekniken. Har du alltid fotograferat digitalt kanske en kamera av äldre modell kan bli ett sätt att utveckla ditt skapande. I dag finns det gott om analoga kameror på begagnatmarknaden, och film pro­duceras fortfarande.

Anders Lönnquist fotograferar gärna med film, och har nästan gjort det till en livsstil. Han stressar inte, utan låter varje bild få ta sin tid. 

– Jag förespråkar njutandet av fotograferandet. Med det analoga kollar jag in miljön mycket mer. Jag funderar över var jag ska ställa upp kameran och hur jag ska ta bilden. I dag är det många som söker sig tillbaka till det här sättet att fota, säger Anders.

 

Foto: Anders Lönnquist
Anders bälgkamera ger krämiga bilder med mycket bokeh, trots att den största bländaren bara är 4,5.

 

Han ser ingen motsättning mellan det analoga och digitala, och använder själv båda sätten. Han tror dessutom inte att det analoga är på väg att försvinna.

– Båda teknikerna kommer gå som parallella spår framöver och ska egentligen inte jämföras med varandra. Det digitala är helt överlägset när det ska gå snabbt. Men när jag har varit ute med min digitalkamera kan jag komma hem med 800 bilder och det känns egentligen inte som att jag har fotograferat, säger Anders och pekar sedan på en gammal bälgkamera:

– Med den här blir det mer som ett hantverk, där jag kan ta åtta bilder per rulle. Det får ta lite mer tid, och det är det som är meningen.

 

Foto: Anders Lönnquist
Anders Lönnquist med sin bälgkamera, en Zeiss.

 

Ger bilder med mycket bokeh

Bälgkameran är ett arvegods från Anders farfar, som började fotografera med den 1943. Kameran är en Zeiss byggd i Dresden, Tyskland. Den saknar all typ av automatik och kräver både manuell inställning av exponering och fokusering. När Anders i dag leder kurser i analog fotografering, för bland annat Moderskeppet och Zoom fotoresor, utgår han ofta från just farfars kamera.

– Det är en mellanformatskamera som ger bilder i formatet sex gånger nio centimeter. Kamerans långa brännvidd gör att det blir krämiga bilder. Den har en bokeh som slår alla moderna kameror, trots att den bara har 4,5 som största bländare, förklarar Anders.

Att kameran har en bälg innebär att objektivet fälls ut som ett dragspel. Bälgen består av svart slitstarkt tyg, som när den är ihopfälld göms bakom en lucka. Då blir kameran kompakt och smidig att ta med sig. 

Bälgkameror har funnits sedan fotografins barndom, det vill säga 1820-talet. Vid sekelskiftet började de tillverkas i mer hanterbart format, liknande den bälgkamera Anders har i dag. Men i slutet av 1950-talet slog småbildskameran igenom som till stor del kom att ersätta bälgkameran.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna