Fotografering

Sportfoto – tipsen för att komma igång

Att fotografera sport och rörelse är inte alltid det enklaste, oavsett om du ska fotografera barnens fotbollsmatch eller världsidrottare som kämpar för guldmedaljer. Därför ger vi dig här de grundläggande tipsen för hur du kan utvecklas som sportfotograf.

När man fotograferar sport handlar det oftast om saker som rör sig fort. Det innebär att man allra helst har en kamera som också är snabb. När man menar att kameran är snabb så handlar det att den har en snabb autofokus och en snabb serietagning. Det går så klart bra att använda en kamera som inte har så snabb serietagning också, men det är inte lika enkelt.

En annan sak man ofta vill ha är lång brännvidd på sitt objektiv. Helt enkelt för att det kan vara svårt att komma nära. Av dessa skäl brukar de flesta välja en systemkamera för att fotografera sport, men det går även med en mer avancerad kompakt om det är det man har till hands. Ibland kan en blixt också vara bra att ha. I objektiv-väg klarar man sig rätt långt på en vanlig standardzoom och en enklare telezoom.  

Inställningar och teknik

För de som inte har testat det här med sportfotografering tidigare, eller provat men inte riktigt fått grepp på hur man ska göra kommer här en snabb genomgång för hur du ska ställa in din kamera för att få olika resultat. Oftast vill man att det man fokuserar på ska bli skarpt, det innebär att man måste ha en ganska kort slutartid. Helst runt 1/640 eller snabbare. För att bilderna inte ska bli helt mörka får man öppna upp bländaren, höja ISO, eller båda två. Moderna digitalkameror har så bra brusprestanda att det sällan är något problem att gå upp till runt 1000–1600 i ISO med helt okej bildkvalitet.

Ibland kan man vilja visa farten i sporten genom att låta själva huvudmotivet vara skarpt men resten av bilden suddig. Det gör du genom att följa med ditt motiv när det rör sig och trycka av, för att få den suddiga effekten på bakgrunden måste din slutartid vara lite längre. En bra utgångspunkt kan vara runt 1/60s, sedan kan man få justera både nedåt och uppåt beroende på hur snabbt ditt motiv rör sig. Ju snabbare ditt motiv rör sig ju snabbare slutartid kan du ha och ändå få en panoreringseffekt.  

Man kan även göra en omvänd panorering för att få rörelsekänslan i bilden. Då gör du helt enkelt så att du väljer en lite längre slutartid, ungefär samma som när du panorerar, men istället håller du kameran stilla. Det kommer att göra att din bakgrund är skarp men ditt motiv blir suddigt. Slutartider, panorering och effekterna det ger kan vara spännande att experimentera med och resultaten kan bli riktigt bra om man får till det. 

 

Använd miljön till din fördel. Här pekar vägpilen mot cyklisten, vilket skapar linjer i bilden som leder ögat mot huvudmotivet.

 

Tajming och förkunskaper

Det spelar egentligen ingen roll vad det är du ska fotografera, porträtt, natur, sport, ja vad som helst, det blir alltid en bättre bild om du vet mer om motivet. Ett första steg för att ta en bättre bild än en spontan snapshot är att veta när du ska ta bilden. Tajmingen är väldigt viktig i sportfotografi. Du kan ta en tekniskt sett jättebra bild, men om du tagit den vid fel tillfälle så blir den aldrig bra. Om det är en sport du inte vet något om själv så fråga någon av utövarna, eller fråga någon annan som verkar veta vad som händer på spelplanen. Vilka ögonblick är de avgörande, det är då du vill ta bilden. 

Är det ett större evenemang du ska fotografera så kanske det finns en funktionär som kan ge dig tips om ett bra ställe att stå på eller en tidpunkt när något häftigt kommer att hända. Ett bra tips kan vara ett moment som utövarna tycker är väldigt jobbigt eftersom det kan leda till häftiga och äkta ansiktsuttryck på bild. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna